Krušnohorská lokálka Olbernhau – Neuhausen opět na chvíli ožila

30.8.2016 8:00 Marek Vojáček

Krušnohorská lokálka Olbernhau – Neuhausen opět na chvíli ožila

Do městečka Neuhausen na saské straně Krušných hor sice stále vedou koleje, ale od roku 2001 už sem žádné pravidelné vlaky nezajíždějí. Zvláštní vlaky sem zavítají jen párkrát za rok, například u příležitosti slavnosti „Setkání královen“ (Treff der Königinnen) v Neuhausenu. Stejně tak tomu bylo i letos, konkrétně v neděli 14. srpna.

 

 

 

 


Železniční trať Olbernhau – Neuhausen dlouhá 11,5 km byla otevřena 1. října 1895. Jednalo se pokračování trati z uzlové stanice Pockau-Lengefeld zprovozněné o 20 let dříve. V současnosti je v provozu jen dvoukilometrový úsek Olbernhau – Olbernhau-Grünthal, který je součástí vozebního ramene Chemnitz Hbf – Olbernhau-Grünthal. Zbytek trati je od roku 2001 bez provozu s výjimkou příležitostných zvláštních jízd. Zajímavostí ještě je, že za stanicí Olbernhau-Grünthal z odbočky Oberneuschönberg pokračovala v letech 1927 až 1969 další trať do Deutschneudorfu vedoucí peáží přes české území u Brandova. Tato trať byla ale krátce po svém zrušení snesena  - viz článek z 30.4.2016.


Trať Pockau-Lengefeld – Olbernhau – Neuhausen na železniční mapě z roku 1902;
zdroj: Wikipedia

U příležitosti oslav „Setkání královen“ (Treff der Königinnen) uspořádal spolek Ferkeltaxi zvláštní jízdu motorovými vozy 172.171-1 a 172.132-3 v trase Chemnitz Hbf – Neuhausen a zpět. Bonusem k tomu byly ještě dva odpolední „pendly“ Neuhausen – Olbernhau a zpět. Protože jsem nestihl svézt se po trati do Neuhausenu ještě za pravidelného provozu, využil jsem této zvláštní jízdy k tomu, abych to napravil. Zúčastnil jsem se tedy aspoň jízdy 2.odpoledního „pendlu“ Neuhausen – Olbernhau a zpět.

Nádražní budova v Neuhausenu je ještě poměrně zachovalá, ale už není obývaná a postupně chátrá. Stav kolejiště dává vědět, že už se tu téměř nejezdí, i když prostor kolem výpravní budovy je dosud vyčištěn od náletových dřevin. Jiná situace je v zadní části kolejiště u konce tratě. To je již značně pohlceno okolní přírodou. Krátce po mém příchodu vjel do stanice právě se vracející 1. odpolední „pendl“, který byl zaplněn téměř do posledního místa.


Neuhausen, pohled od konce trati © Marek Vojáček

2.odpolední „pendl“ již tolik zaplněný nebyl, takže jsem si mohl vybrat místo u zadního stanoviště koncového motorového vozu 172.171-1, ze kterého byl dobrý výhled i na trať. Oproti ohlášenému odjezdu v 15:10 hod. se vlak rozjel s téměř desetiminutovým zpožděním, ale nebylo kam spěchat. Rychlost vlaku byla s ohledem na stav trati stanovena na 20 km/h. Přejezdová zabezpečovací zařízení nebyla v činnosti, takže přejezdy musely být střeženy. V praxi to vypadalo tak, že z vlaku při dobržďování před přejezdem vystoupili (seskočili) dva zaměstnanci s praporkem, každý na jednu stranu, a zastavovali přijíždějící auta. Vlak zastavoval pouze na zastávkách Seiffen a Olbernhau-Grünthal a po asi 40 minutách jízdy dorazil do Olbernhau.


Zvláštní vlak v Olbernhau © Marek Vojáček

Stanice Olbernhau je dnes zredukována na pouhou dvoukolejnou výhybnu s jednou dodatečnou kusou kolejí. Nádražní budova je již opuštěná, ale zatím v celkem dobrém stavu. Inu problém opuštěných nádražních budov není jen problém český nebo slovenský, ale je to problém globální. Po asi čtvrthodinovém pobytu v Olbernhau se vlak vydal nazpět do Neuhausenu, odkud se pak večer definitivně vrátil až do Chemnitz. Traťový úsek Olbernhau-Grünthal – Neuhausen tak opět upadl do hlubokého spánku.

Případné zájemce, kteří by se této jízdy chtěli zúčastnit příští rok (nebo i případné jiné zvláštní jízdy), upozorňuji, že do Olbernhau je možné dostat se i autobusovou linkou 521 DÚK z Litvínova, která je od letošního jara prodloužena z Brandova až do Olbernhau k vlakovému nádraží. Spoje zastavují i u vlakové zastávky Olbernhau-Grünthal

Prameny a odkazy:

  1. Bahnstrecke Pockau-Lengefeld–Neuhausen – Wikipedia
  2. Traditionsgemeinschaft Ferkeltaxi e.V.
  3. DR-Baureihe VT 2.09 – Wikipedia
  4. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: Neuhausen © Marek Vojáček

Galéria

Súvisiace odkazy