Optimalizace trati Praha-Bubeneč – Praha-Holešovice všímavým objektivem (1)

14.7.2013 8:00 Jiří Řechka

Optimalizace trati Praha-Bubeneč – Praha-Holešovice všímavým objektivem (1)

Nemálo vody proteklo Vltavou od 28. února letošního roku, kdy se uskutečnilo slavnostní zahájení optimalizace traťového úseku mezi Bubenčí a Holešovicemi, jehož se VLAKY.NET v mém fotoreportérském zastoupení zúčastnily. A protože tato akce probíhá tak říkajíc pod mými okny, rozhodl jsem se optimalizaci sledovat objektivem svého fotoaparátu.

 

 

 

 

Plány jsou jedna věc a realizace druhá. Do konce června jsem byl limitován pracovními úkoly, a tak vše, co jsem chtěl zachytit, se nepovedlo. Nyní již mám teoreticky čas na vše. Mrzí mne, že se mi nepovedlo zachytit např. snášení kolejových polí a pokládku nových. Snímky zachycují práce na třetím nástupišti a na liché skupině staničních kolejí včetně koncových částí stanice Holešovice.


Až příliš těsné spojení stavebních prací s běžným provozem © Jiří Řechka 

Práce probíhají za plného provozu a nyní se již pracuje na druhé skupině staničních kolejí a na druhém a prvním nástupišti. Takže třetí nástupiště a lichá skupina kolejí již slouží svému účelu. Při poslední návštěvě stanice Praha-Holešovice se mi povedlo nafotit vlak s vytěženým podložím na vlečce do holešovického přístavu. Přiznám se, že vlak jsem na této vlečce viděl poprvé.


Odvoz vytěženého štěrku po vlečce do holešovického přístavu © Jiří Řechka

Tento den došlo k také k nepříjemné události, když na lokomotivě PKP Cargo byl utržen sběrač. Tato událost způsobila zastavení provozu v obou směrech na trati mezi Holešovicemi a Ústím nad Labem na asi tři hodiny. Na místě jsem dostal informaci, že to nebyl první případ toho druhu. Podobná událost byl publikována na jiných internetových stránkách.


ES64F4-846 PKP Cargo s poškozeným sběračem © Jiří Řechka

Ale vraťme se k našemu tématu, k němuž lze v tuto chvíli podotknout už jen tolik, že rekonstruovaná část železniční stanice Praha-Holešovice slouží svému účelu a opravdu prokoukla, jak si můžete ověřit na snímcích v připojené galerii, které budou jistě výmluvnější, než další věty. Až na tu poslední: Jako nekončí stavba, nekončí ani můj zájem o ni a tato reportáž se určitě dočká pokračování.


V obou směrech ještě zbývá hodně práce ... © Jiří Řechka

Odkazy:
  1. Ministerstvo dopravy
  2. Správa železniční dopravní cesty, s.o.
  3. Státní fond dopravní infrastruktury
  4. IKP Consulting Engineers – oficiální stránky
  5. Metrostav – oficiální stránky
  6. Subterra a.s. - stavební společnost - podzemní a pozemní stavitelství – oficiální stránky
  7. První železniční koridor - Wikipedie
  8. Železniční trať Praha - Vraňany - Děčín - Wikipedie
  9. Nádraží Praha-Holešovice - Wikipedie
  10. Tramvajová trať Vítězné náměstí - Podbaba - Wikipedie

Úvodní snímek: Stanice Praha-Holešovice dne 30.6.2013 © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy