2012 – Svět 1435 milimetrů – MV TOP

28.2.2013 8:00 Milan Vojtek

2012 – Svět 1435 milimetrů – MV TOP

Dokončením některých restů z léta se současně naplnil čas roku 2012 a přišel úvod dalšího roku, který je spojen s výrobou Shalomkových ročenek neboli leporel. Pevně věřím, že i letos uspokojím ty, kdo se na tento cyklus podívají rádi a přežijí to lidé, pro které jsou leporela zbytečností. Součástí toho je samozřejmě i projekt topový, kterým vás lákám k nahlédnutí.

Možná je ta kolekce obsáhlejší, než by bylo vhodné, ale protože jsem vloni byl poctivější a dopřál si toulek víc, bylo toho na výběr spoustu. Pokud vás to zajímá, v archivu přibylo 6 126 snímků, z nichž do výběru postoupilo 3 189 a v nejužším výběru pak skončilo 841 záběrů. Z toho jsem pak musel dále vybírat do cyklu ohlédnutí, čili leporel 2012 – Svět 1435 milimetrů a to nej do topového dílu. To bylo nejhorší, procházet a vyhazovat fotky, z nichž s každou byl spojen nějaký zážitek, okamžik. Nu což, jinak to nejde. Samo, že v archivu je uloženo vše, samostatně jsou pak ty výběry.
Ale nic, na focení jsem si udělal vloni trochu víc času. Lukáš mě přinutil opustit místo pár metrů od mořské hladiny a vyjet do skal nad Splitem fotit, dopřál jsem si týden non-stop toulek po Slovensku, přišel konečně i čas na Bezpráví a pochopitelně jsem i mapoval provoz „kolem komína“, tedy v okolí Břeclavi. Tak si myslím, že je co nabídnout. Ostatně, podívejte se sami. Jen slabé povahy upozorním, že je toho celkem dost. 

Je dvacátý leden a fénovací stroj 350.005 uhání do Břeclavi v čele EC 171. mezi temnými mračny jej na chvíli ozářily sluneční paprsky a já byl na to připravený.  

 29. leden. nedaleko Ladné v dostatečném odstupu od kolejí mačkám spoušť, abych vytvořil jeden panningový snímek. Rychloměr 350.016 šplhá k číslu 160 a já zaznamenávám stroj na čip své šotokrabičky.

  Rakouský stroj řady 93 je v podstatě ekvivalentem naší řady 423.0 setkání s historickým Citroenem dalo snímku kouzlo.

Dvě lokomotivy uháněly 17. dubna do Břeclavi na EC 136. Hugo jel nahradit zdechlý stroj pro EC 171.  

Něco jsem si nechal i z jízdy albatrosu do Hronce 28. dubna 

 Narozeninová jízda našeho webu byla příležitostí k setkání, pokecu i focení.

 Vranovice, most přes Svratku, to místo má kouzlo. Tady snímek z 6. května, EC 171.  

 Luxusní zákoutí mostu u Vranovic je kouzelné z více pohledů. Vlak EC 274

Mé oblíbené místo u někdejšího Hradla Dyje a lov na Huga. Bylo to 8. května, kdy šlapal v čele EC 274. 

 Z vrútocké parní a historické show jsem si nechal do zásoby fotku ze známých míst. Tady je tandem šlechtičen na kultovním místě u Kremnických Baní 

Stejná akce, Malý Čepčín a požární fotovlak 

 Nechal jsem si z této akce i fotku papouška, směřujícího na Turček. 

 

 Když už jsem lovil na Sloovensku, jedno retro - Strečno

 Tradiční, leč již notně zarostlé místo a jednotka 671.

A naposledy parní Vrútky. Pardon, Jazernica a nákladní vlak  

 Cestou na Rendez jsem fotil zvláštní vlak s bertou, toulající se po různých tratích. Nechal jsem si do tohoto díla ještě jednu fotku z úseku Sedlec - Valtice. (22. červen)

 

 Stíhání posledního předprázdninového Matúše Čáka v podstatě vymyslel Lukáš. Nakonec ale nejel a tak jsme jako pronásledovatelé posledního plnohodnotného spoje na Vláře vyjeli s kmotrem. Na snímku nejprve po odjezdu ze zastávky Hostětín, druhá je pak na falešné trojkolejce před Bzencem.

A když jsme lovili Čáka, na chvíli jsme se zastavili i na tahu Bratislava - Žilina. Ejhle, co se nám ukázalo. Tak vypadá splněný tajný sen.  

 Protože jsem si pořídil pro některé šotouše naprosto nepřijatelný objektiv s ohniskem 12-24 mm, musel jsem jej na Štrbě vyzkoušet. A vybral jsem si na to Huga. Já jsem s výsledkem spokojený,

 Vrútocký muzejní stroj se 19. srpna vrací z výletu do Slovenského raja.

 Ve vodě vyrovnávací nádrže pod přehradou Liptovská Mara se 22. srpna zrcadlí Hugo, stoupající vzhůru na Štrbu. Pro mě právě končil týden v Tatrách a jejich okolí.

 Na Huga mám prostě slabost. 14. září vezl R 811 IDS JMK.

 Fotbalová stíhačka byla hitem roku 2012. 18. září jsem ji chytil v čele IC 571.

 S Lukášem na Westbahn jsme 28. září vyjeli napřed na vlaky, pak vlastně i na hřiby. A jako bonus jsme nedaleko Schönfeldu ukořistili záběr reklamního Railjetu 

Nedaleko Střelic se řídící vůz zrcadlí na tendru šlechtičny zvláštního vlaku.  

 Absolutně haluzový snímek vznikl na posledním přejezdu před Moravskými Bránicemi. Když jsem vylezl na mez zářezu, byla tam česky mluvící dvojice, asi otec se synem, a pak dva cizinci, nevím, zda Němci či Holanďané. Čekali jsme na vlak, parní pantograf s dvojicí šlechtičen. A pak se to stalo. Začal cinkat přejezd, než spadly závory, zastavily u nich dvě historická autíčka. Posádka šla zamávat vlaku a cinkání přejezdu, hukot páry překryl navýsost spokojené mlaskání nás fotících.  

 Když jsem absolvoval Národní den železnice v Brně, nemohl jsem na zastávce Střelice dolní nevyfotit takto seřazené soupravy v režimu IDS JMK.

 

 V rámci Národního dne železnice Brno 2012 putoval modrý šíp s dvaašedesátkou po vinařské jižní Moravě. Od sklepů v Kobylí jsem jej fotil, stejně jako při návratu z Lednice a jinak pojaté scenérii v lokalitě Rytopeky.

 Čmoudík měl asi velkou protekci "u toho nahoře", když se mu podařilo na jízdu dvou šlechtičen na trase "Pálavského okruhu proti srsti" podařilo objednat luxusní počasí. Já si je vychutnal na oblíbeném nadjezdu u vjezdu do Břeclavi. 

 

 Shalomkův podzim na Bezpráví, absolvovaný v doprovodu kmotra (který jsem jeho zásluhou přežil bez smrtihladem) se na webu vlaky.net objevil. Jen tyto snímky v něm nebyly. Jako ochutnávku z Bezpráví jsem si fénovací, čisté vozidlo, stejně jako i soukromníka (v té době jediného na trati Praha - Ostrava) nechal až na toto zvláštní vydání. 

 

Podzimní atmosféru již na trati do Lednice v podstatě nelze vyfotit s přítomností historických vozidel, protože sezónní provoz končí ještě předtím, než se podzim naplno ujme vlády. Jenže letos mi 19. října zavolal "elitní vlakvedoucí" Stanislav Šalda, který většinou jezdí se zvláštními vlaky včetně VSOE) že jedou s hurvínkem z Mikulova do Lednice a zpět. Takové výzvě se nedalo odolat a tak jsem číhal na známém místě u borovic pod Valticemi a poté v lokalitě Rytopeky nedaleko Nového dvora na trati Boří les - Lednice 

 Do reportáže o mikulášských jízdách jsem navybíral pár fotek z akcí na Moravě, Slovensku i Rakousku. Dva nejlepší záběru od Brna a Kútů jsem si ale schoval až do tohoto příspěvku.

 

Poslední fotka v tomto příspěvku patří ještě jednou jízdě albatrosu 498.104 z Veselí nad Moravou do Nového Mesta nad Váhom a zpět. Výjezd páry z Čachtického tunelu jsem nedal do reportíku o akci, ale schoval až pro tuto příležitost