Jak jsem vítal nový jízdní řád

3.2.2013 8:00 Radek Hořínek

Jak jsem vítal nový jízdní řád

S nástupem nového jízdního řádu se objevily na kolejích v okolí mého bydliště nové objekty zájmu železničních fotografů. Ať už to byla polská řada EP09 nebo EU44 na EC 110/Ex 543 Ostravan (v pondělí až pátek a v neděli) a Ex 541 Hutník (v sobotu) či lokomotivy řady 362 ZSSK na páru vlaků EC 130/131 Varsovia. To se stalo důvodem k výletu ke kolejím za účelem pořízení nějakého snímku.

 

 

 

 

První setkání s EP09 jsem zažil poslední den loňského roku. I tentokrát jsem si chtěl udělat rozlučkovou fotografii z končícího roku. Vydal jsem se cíleně na hlavní nádraží v Olomouci, abych si polskou lokomotivu na EC 110 Praha vyfotil. Místem onoho zvěčnění byl most přes řeku Bystřici, když vlak opouštěl hlavní nádraží metropole Hané. Další setkání bylo naplánováno na večerní čas.


12.1.2013 - Olomouc hl.n.: EP09-017 na Ex 541 „Hutník“ © Radek Hořínek

V den sečtení hlasů prvního kola přímé prezidentské volby, jsem se po pracovním sobotním odpoledni a podvečeru potřeboval nějak odreagovat. Vydal jsem se tedy na hlavní nádraží v Olomouci vyfotit opět EP09 na Ex 541 Hutník. Byla celkem zima. Pro jistotu jsem vyrazil s předstihem, abych si cvaknul také „Švýcarskou kvalitu“. Jediná novinka se onen večer nekonala. Tou měl být olomoucký RegioPanter, který asi podlehl chřipce, jež se velkém šířila a dorazila i na Hanou.

O den později, kdy se všude možně rozebíral výsledek voleb, jsem se rozhodl odchytit si 362 a polskou lokomotivu někde na trati. Rozhodl jsem se pro okolí obce Prosenice. Půl hodiny před nedělním polednem měl podle jízdního řádu vyrazit do Přerova mnou vybraný osobní vlak. Nestalo se tak. Zůstal stát u prvního nástupiště. Místo něj se rozjel v čase svého pravidelného odjezdu vlak společnosti RegioJet. Asi dvě minuty po jeho odjezdu jsme se vydali na cestu i my.


13.1.2013 - Olomouc hl.n.: 163.083 v čele Os 3741 © Radek Hořínek

V Brodku u Přerova nás hodili bokem, abychom nebránili průjezdu Pendolina. To už se doba na přestup v Přerově začala pomalu smrskávat. Z původních osmi minut to byla minuta jedna, takže rychlý přesun ze třetího na čtvrté nástupiště do osobního vlaku směr Bohumín a s minutovým zpožděním dál do cíle mé cesty, železniční stanice Prosenice a dokonce jako za časů před novým grafikonem, po levé koleji.

Cestou jsem hledal místo, kde si počkám na Varsovii. Rozhodnutí padlo na místo kousek od vjezdových návěstidel ze směru Přerov. Tam jsem se musel rychle přemístit, ale relativně jsem to stihnul. I předmět mého zájmu si to hrnul po levé koleji a táhla ho blonski 362.004. Nějakou dobu jsem tam zůstal a něco málo dalšího z provozu nafotil. Jak se ale začal blížit čas průjezdu EC 110 Praha, tak jsem se začal pomalu přesouvat někam mezi Prosenice a Osek nad Bečvou. I tam jsem něco málo nafotil a netrpělivě čekal.


13.1.2013 - úsek Prosenice - Osek nad Bečvou: 380.003 s EC 111 „Praha“ © Radek Hořínek

Leč nedočkal jsem se. Čas se krátil a já se musel vrátit zpět na nádraží, abych se vrátil domů. Cesta domů probíhala v pohodě. I přestupní čas byl v Přerově dodržen, tak jsem se mohl v klidu podívat co nového. I cesta do Olomouce byla v pohodě. V Grygově jsme byli šoupnuti bokem, abychom uvolnili kolej rychlejší „Švýcarské kvalitě“. Docela rád jsem vystoupil z vlaku a nastoupil do autobusu MHD, který mne dovezl domů. Po příjezdu jsem zjistil toto na internetu:

Opatření v dálkové dopravě (SC, EC, IC, EN, Ex, R): Vlak EC 110 je v úseku Bohumín - Praha hl.n. odřeknut. Cestující ze stanice Bohumín , Ostrava hl.n. a Ostrava-Svinov použijí náhradou vlak Ex 146 , cestující ze stanice Olomouc hl.n. použijí náhradou vlak Ex 220 , který mimořádně odjede ve 14,24 hod. (v čase pravidelného odjezdu vlaku EC 110). Poznámka: Porucha vytápění v celé soupravě vlaku vzniklá na území sousední železnice.


19.1.2013 - Olomouc hl.n.: 151.012 přiváží Ex 220 „Detvan“ © Radek Hořínek

Hned následující víkend jsem se rozhodl zkusit štěstí opět. Po sobotním obědě jsem vyrazil na hlavní nádraží v Olomouci zjistit, co potáhne EC 110 Praha. Byl jsem velmi potěšen, když jsem viděl husara v barvách PKP Intercity. Nejen jeho jsem si cvaknul při průjezdu po mostě přes řeku Bystřici. Navíc jsem se rozhodnul, že se nádraží vrátím večer, abych si udělal večerní snímek. Sice mne představa nejprve mrznutí na zimním stadionu v Olomouci, kam jsem měl namířeno na mistrovského utkání domácího HC Olomouc s Duklou Jihlava, a později čekání na Ex 541 Hutník moc netěšila, ale dal jsem to.

Možná k tomu pomohlo i vítězství domácích. Po příjezdu na nádraží jsem neodolal 163.234 na osobáku směr Přerov a potom velké kávě z automatu. Naštěstí bylo co fotit, tudíž mi čas celkem rychle utíkal. Díky pracovní činnosti u Chocně docházelo k opožďováním vlaků. I předmět mého zájmu chytnul nějakou tu minutku navíc. Byl jsem docela rád, že se mi povedlo ho vyfotit. Zezadu na něj tlačila „Švýcarská kvalita“ a hned po odjezdu Hutníka obsadila jím uvolněnou kolej u druhého nástupiště. A já se vydal domů rozmrznout.


19.1.2013 - Olomouc hl.n.: 5 370.005 v čele Ex 541 „Hutník“ © Radek Hořínek

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli jsem se rozhodnul zkusit štěstí. Leč husarz se tentokrát nekonal. EC 110 Praha tentokrát táhla ku Praze EP09. Tak jsem si alespoň zdokumentoval něco málo z provozu a vydal se zpět do tepla doma. Kam jsem se spíš doklouzal než došel díky mrznoucímu mrholení. Hon ale nekončí. Chce to pořád nějakou traťovku husarze nebo EP09. Ale to až někdy příště.

Úvodní snímek: 19.1.2013 - Olomouc hl.n.: 5 370.005 na EC 110 „Praha“ © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy