Návšteva Spojeného kráľovstva a Národného železničného múzea

12.11.2012 8:00 Martin Susedík

Návšteva Spojeného kráľovstva a Národného železničného múzea

Tento rok sa mi už v polovici júna podarilo ukončiť školu a tak nič nebránilo odletu na letnú brigádu do Veľkej Británie. Plánov som mal veľa, ale bolo mi jasné, že popri práci sa bude dať máločo stihnúť. Ale aj z toho mála, čo som stihol, prinášam okrem obecného pokecu o meste pre mňa najpodstatnejšiu časť môjho pobytu, ktorou bola návšteva Yorku a jeho svetoznámeho železničného múzea.

 

 

 

Redditch, mesto v stredozápadnom Anglicku ležiace vo Worcestershire county (obdoba našich VÚC), je typickým britským malomestom : historické centrum, obytná štvrť a na okraji priemyselná štvrť. Tieto časti mesta sú prepojené MHD, ktorú tvoria autobusy dvoch spoločností : Red diamond a First. Základom sú dve okružné linky 57 a 58, idúce proti sebe, ktoré dopĺňajú iné, menej vyťažené linky. Okrem klasických autobusov tu premávajú aj typické doubledeckery, tie ale hlavne premávajú do prímestských oblastí.


Redditch: vlak pripravený na odchod smer Lichtfield trent valley; august 2011


Doprava je oproti našej odlišná. Samozrejme ľavostrannou premávkou, ale aj tým, že autobusy majú zásadne jedny dvere pre nástup aj výstup cestujúcich, čo síce značne predlžuje čas, ale ľudia sú na to akosi zvyknutí. Okrem toho ma zaujali detaily, ako kôš na použité lístky, či upozornenia na nízky strop pri vstávaní ( kedy sa toho dožijem v našich SOR-kách, veru neviem). Samozrejmosťou sú bus - pruhy, ale dokonca aj bus roads, teda cesta určená výhradne pre mestskú dopravu. Mestskú dopravu som využíval sem - tam na cestu do alebo z práce, avšak nevýhodou bola nemožnosť dostať sa na rannú alebo z večernej zmeny, čo mi značne komplikovalo život. Okrem MHD tu jazdí aj lokálka ( nič ako 810 nehrozí, jedná sa o elektrickú jednotku s veľmi prijateľnou cestovnou rýchlosťou ) z mesta Litchfield, ktorá prechádza cez druhé najväčšie mesta spojeného kráľovstva - Birmingham. Lokálku som však mal možnosť využiť len minulý rok pri ceste na letisko.


Redditch: autobus spoločnosti red diamond na okružnej linke 58 smeruje k autobusovej stanici; august 2011

Po získaní práce a rozdelení voľného času, ktorého ale zvýšilo žalostne málo, nastalo ťažké rozhodovanie medzi návštevou Londýna alebo Yorku. Vďaka predstave totálne zaplneného predolympijského mesta, ktoré sa aj tak za jeden deň nedá obehnúť ani z pätiny, ( hoci by určite stálo za návštevu ), som otca presvedčil na 500 km výlet do údajne najbritskejšieho historického mesta.


York: jedna zo zachovaných stredovekých stavieb v centre mesta; 21.7.2012 

A tak 21.7 ráno vyrážame spolu s otcovým bratrancom smer York. Cesta, po síce vynikajúcich, ale dosť pomalých diaľniciach ( rýchlostný limit je 80 míľ čo je asi 115 km/h ) nám zaberie zhruba 2,5 hodiny. V Yorku vystupujeme priamo pred Národným železničným múzeom. Vstup do týchto inštitúcií je v Británií vo väčšine prípadov zdarma, avšak hneď pri vstupe minieme peknú kôpku libier na darčeky a suveníry - svoju uniformu sprievodcu doplním o píšťalku a hodinky. Podobné nákupy praktizuje väčšina návštevníkov. O múzeu viac vypovie priložená galéria, ale aspoň v skratke : múzeum je robené veľmi detailne, do väčšiny exponátov sa dá pozrieť z boku. Pozerať je ale určite na čo : od Shinkansenu, cez kráľovské vlaky, až po Mallard. Technické detaily o rušňoch veľmi neviem povedať, rád uvítam vaše doplnenie v diskusii. Múzeum je rozdelené na päť častí : Station hall ( staničná hala ), Great hall (veľká hala), The Works( dielne ), South yard ( niečo ako vonkajšia expozícia, časť je pod stanom ) a Warehouse ( sklad ). Okrem toho je tu aj špecialita, ktorou je foto - balkón, z ktorého je priamy výhľad na budovu stanice a je tu aj odchodová tabuľa vlakov, podľa ktorej sa dá ľahko orientovať, kedy vlak pôjde a kedy je treba prichystať si foťák :-) .  V interiéri Shinkansenu je po usadení sa premietané video o výstavbe tratí v Japonsku. Podobné video o eurotuneli je premietané v makete Eurostaru. Samozrejme je tu veľa interaktívnych hier, najmä pre tých najmenších, z ktorých som, ako inak, nemohol ani jednu vynechať :-) .


York: expozícia Great Hall; 21.7.2012

Po zhruba troch hodinách prehliadky múzea nastupujeme do jediného vlaku, ktorý som využil za svoj pobyt v GB, ktorým bol turistický cestný vláčik z centra mesta k múzeu. Historické centrum Yorku Vám doslova vyrazí dych. Obrovská katedrála spolu so zachovanými pôvodnými domčekmi a hradbami umocňuje krásu tohto mesta. Po nafotení centra mesta si dávame pravú mliečnu zmrzlinu pod katedrálou. Pomalou chôdzou si užívame pohľady na rieku a centrum mesta. V tomto meste ma v MHD zaujali okrem klasických britských vozidiel aj napríklad ľavostranné kĺbové Citaro. Bohužiaľ som ho nestihol zachytiť. Nastupujeme do auta a po ďalších dve a pol hodinách, väčšinou prespatých, vystupujeme v Redditch.


York: celá výletná zostava - napravo ja, vedľa mňa otec a otcov bratranec; 21.7.2012

Nasledujúci týždeň som strávil v práci a po jeho ulynutí, vyrážame 28.7 neuveriteľne nabalení, na odyseu cez La Manche, Francúzsko, Belgicko, Holandsko, Nemecko a Českú republiku, s krátkou zastávkou v Prahe. Po takmer dvoch dňoch na cestách prichádzame v noci do Liptovského Mikuláša.


Návštevu múzea môžem každému len odporučiť, rovnako ako aj návštevu mesta York. Vo všeobecnosti táto krajina, ktorá je síce v EU, no zároveň je tak svojrázna, určite stojí za návštevu. Či už ako turista alebo na študentskom alebo pracovnom pobyte.

Galéria

Súvisiace odkazy