Rajka – tam vlaky nechodia

4.8.2012 8:00 Marek Guspan

Rajka – tam vlaky nechodia

Mimoriadna situácia vo vozbe vlakov EC a EN medzi Bratislavou a Budapešťou, ktorá nastala 28.7.2012 po udalosti na maďarskom úseku trate medzi Szobom a Nagymarosom si vynútila zmenu spôsobu vedenia týchto vlakov medzi Bratislavou (resp. Břeclavou) a Budapešťou.

Kým spočiatku jazdili niektoré EC a EN vlaky (170/171, 174/175, 270/271, 476/477) odklonom cez Viedeň a ďalšie s prestupovaním v Szobe (136/137, 272/273, 274/275), po necelých dvoch dňoch sa situácia natoľko ustálila, že bolo možné využiť na odklon aj trať medzi Bratislavou a Hegyeshalomom.


Po trati Bratislava Nové Mesto – Rajka už nejaký ten rok vlaky osobnej dopravy nejazdia a to preto bolo výzvou nielen pre fotografov na ulovenie unikátnych záberov, ale aj pre niektorých cestovateľov, aby si pripomenuli časy rýchlika Báthory alebo Amicus. V utorok 31.7.2012, keď sa ku mne dostala informácia o tom, že EC 270 Avala pôjde touto trasou, som hneď volal kamarátovi a chcel mu predostrieť nápad návštevy Rajky, prípadne Hegyeshalomu. Bol nedostupný a odpovedal až večer. Samozrejme, že sa mu môj nápad páčil a hneď sme aj dohadovali, ako to urobiť. Prvý plán znel: autobusom MHD č. 801 v stredu po práci do Rajky a naspäť podľa možnosti Avalou.
 
V stredu ráno, ale v práci zisťujem dve skutočnosti. Prvá je tá, že Maďari chcú do štvrtka 12.00 trať sprejazdniť, takže sa treba poponáhľať! Druhá informácia z webu ZSSK hovorí, že okrem EN 476/477 Metropol a EC 270/271 Avala pôjdu cez Rajku aj EC 170/171 Hungaria a EC 174/175 Ján Jesenius. To nám hrá do karát. Operatívne rozhodujeme, že ak Hungaria pôjde včas, ideme do Rajky s ňou.
 

EC 171 Hungaria vchádza na bratislavskú hlavnú stanicu © Marek L.Guspan
 
Hungaria nás nesklamala, držala si dobrý čas, preto som po 15.00 vyrazil z práce ako vždy na bratislavskú hlavnú stanicu. Tentoraz ale s iným úmyslom ako je cesta domov. Na stanici po stretnutí s mojim spolucestujúcim si skúšame poctivo kúpiť cestovné lístky. Obaja máme sieťový lístok po štátnu hranicu. Stačí nám teda pokryť krátky úsek do Rajky. Tam EC stáť určite bude, kvôli výmene HDV. V pokladni však padne veta z nadpisu tohto článku „Tam vlaky nechodia“. Nedám sa odbyť a v zákazníckom centre skúšam opäť. Výsledok je taký istý, akurát som si viacej podebatil a vychutnal si bezmocnosť pracovníčky za okienkom, ktorá z toho bola „na větvi“. Aký smerom a za koľko by bol lístok Bratislava – Hegyeshalom, ktorý mi teta ponúkala, som radšej neskúmal. Do Rajky to proste nejde.
 
Hungaria prišla so zanedbateľným meškaním na čele s 362.013. Zdržala sa o trochu viac ako bolo treba a o 16.03 vyrazila smerom do Maďarska. Vyhliadková cesta po Bratislave trvala niečo viac ako pol hodinu. V Rusovciach sme zaregistrovali niekoľko vlakov, a dúfali, že niektorý z nich uvidíme ešte aj v Rajke. Z EC boli vďaka oknám nefotiteľné. Tesne pred hranicou nás oslovila pani, ktorá hľadala sprievodcu a nesmelo sa pýtala, či tento vlak ide do Štúrova. Potešiť sme ju nemohli. Naopak po prehlásení, že už sme v Maďarsku, bola mierne šokovaná!
 

Hungaria dorazila do Rajky © Marek L.Guspan
 
Vystupujeme a kým ja fotím výmenu rušňov, kamarát ovládajúci maďarčinu zisťuje možnosti ďalšej cesty. Sprievodca mu tvrdil, že na 90% EC v Hegyeshalome stáť nebude a navyše nevedel nám ani on vydať takýto lístok. Pokladňa v ŽST Rajka je už niekoľko rokov zatvorená, ostali sme teda v Rajke. Po Hungariu si prišiel maďarský Gigant, čiže stroj s číslom 630.004. Patrí do prvej výrobnej série týchto rušňov ešte s pôvodnými podvozkami Ganz–Mavag. Rušne sú konštrukčne odvodené od  dieselového rušňa M63, majú výkon 3600 kW, hmotnosť 116 t, pojazd Co´- Co´. Tento konkrétny bol vyrobený v roku 1975. Po osemnástich minútach spolu odišli smerom na Budapešť.
 
Slovenský rušeň bol odstavený k nástupišťu a jeho rušňovodič sa venoval upratovaniu. My sme si krátili čas prezeraním internetu, kde že sa nachádza Avala a odhadovaním času, kedy sa objaví v Rajke. Nakoniec sme tam strávili hodinu a pol. Pridal sa k nám ešte jeden fotograf, ktorý prišiel už zmieňovaným autobusom MHD, a tak čas plynul v družnej debate. Bohužiaľ žiadny z vlakov odstavených v Rusovciach sa do Rajky počas nášho pobytu nepresunul. Prišiel iba jeden nákladný vlak z maďarského vnútrozemia na čele so Sergejom. Bol však odstavený na zadné koľaje, kde sme sa v našom oblečení skrz ostatné odstavené vlaky ani nesnažili dostať. Chvíľu čakania nám skrátil aj príchod pravidelného vlaku H-Start v podaní jednotky Talent z Györu. Na počudovanie z neho vystúpilo celkom dosť cestujúcich.
 

Konečná, vystupovať! © Marek L.Guspan
 
Okolo šiestej nám už výpravca potvrdil skorý príchod EC 270 Avala. Aj slovenský stroj odišiel na zhlavie, čo bolo neklamným znakom blížiacej sa výmeny rušňov. O 18.08 zastavila Avala na čele s 431.081 pri nástupišti. Pokojne sme si nafotili výmenu rušňov, aby sme potom nastúpili do srbského vozňa Blmt hneď za rušňom a presne o 18.30 sa vybrali naspäť na Slovensko. Vozne Blmt boli skonštruované a vyrábané vagónkou GOŠA Smederevska Palanka od 90–tych rokov, podvozky sú licenčné MD 522 s kotúčovými a el.mag. brzdami a zabezpečujú veľmi dobré chodové vlastnosti vozňa.
 
Interiér vozňa spĺňa náročné požiadavky na diaľkovú dopravu (klimatizácia, bodové osvetlenie každého miesta, pohodlné anatomicky tvarované sedadlá). Pôvodné vozne boli v režime RIC 200, v súčasnosti niektoré z nich boli preradené do režimu RIC 160 a to kvôli úsporným opatreniam v údržbe.  Nakoniec sme v rovnakom čase ako v smere opačnom dorazili na bratislavskú hlavnú stanicu, odkiaľ EC-čko pokračovalo ďalej bez preprahu už s meškaním 64 minút.
 

Do Rajky prichádza EC 270 Avala v čele so 431.081 © Marek L.Guspan
 
Fotografovaniu neprialo postavenie slnka, preto berte priložené fotografie iba ako dokumentačné. Našim hlavným cieľom totiž bolo precestovať si túto trať bez osobnej dopravy. Že sme urobili dobre, sa potvrdilo hneď na druhý deň, keď sa prevádzka vrátila na pôvodnú trať.
Odkazy:
  1. Pozor – prerušenie železničnej dopravy na MÁV 2. 
  2. Ukončenie výluky v Maďarsku 
  3. GOŠA Fabrika šinskih vozila d.o.o. (po slovensky)

Úvodná snímka: Gigant nastupuje v Rajke na scénu © Marek L.Guspan

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-132: Bratislava hl.st. - BA-N.Mesto - BA-Petržalka - Rusovce - Rajka (HU)

Súvisiace odkazy