Odkloneným vlakom z Komárna do Komáromu

4.3.2015 8:00 Marek L. Guspan

Odkloneným vlakom z Komárna do Komáromu

Nedeľa popoludnie. Pozerám si na stránke VLAKY.NET mapku s polohou vlakov a vidím tam v Komárne nejakú veľkú červenú bodku. Vraj EC 275 „Jaroslav Hašek“... Asi zase blbne PIS, hovorím si. Nikde totiž neviem nájsť nejakú správu o tom, že by sa dialo niečo, prečo by mal byť práve v Komárne. Púšťam „Haška“ z hlavy a na počítači film.

 

 

 

 

Stihnem však pozrieť iba asi pol hodinu, keď mi kamarát cez Skype píše, že sa stala v Štúrove nehoda a EC vlaky chodia odklonom cez Komárno. Vypínam film a sledujem pohyb EC na internete. Napadá ma divoká myšlienka... V jednej ruke žhavím mobil a volám Dušanovi do Nových Zámkov, druhou zapínam Elis a hľadám spojenie z Galanty do Nových Zámkov a najmä z Komárna domov. Zo Zámkov totiž ide posledný vlak na Bratislavu už o 19.22. Zisťujem, že pri troche šťastia sa všetko dá stihnúť, Dušan je doma a pripravený pripojiť sa ku mne. O 15.57 teda sadám do Os 4623 a vyrážam do Maďarska. Po príchode do Nových Zámkov už ma Dušan čaká na 2. nástupišti.


Do Nových Zámkov prichádza EC „Slovan“ © Marek L.Guspan

Na tretie práve prichádza EC 276 Slovan s meškaním 200 minút. Chudák, mal zrejme smolu a na svoju cestu do Prahy sa vydal ešte pred nehodou v Štúrove, takže sa musel do Budapešti vrátiť a vydať sa do cieľa inou cestou. EC 274 Jaroslav Hašek ho cez Komárno predbehol a na Slovensko dorazil o hodinu skôr. O malú chvíľu už ale od Bratislavy prichádza EC 171 Hungaria. Kúpiť lístky na cezhraničný úsek sme sa po skúsenostiach z minula ani nepokúšali. Navyše tetušky v novozámockých pokladniciach nás už mnohokrát presvedčili, že chcieť od nich nadštandardné služby, je ťažšie ako boj s veternými mlynmi.


EC 171 „Hungaria“ má akýsi divný smer jazdy © Marek L.Guspan

Nasadáme teda a vezieme sa ... kam? To ešte v tej chvíli nevieme. Hľadáme vlakvedúceho, aby sme si overili, či ide až do Komáromu alebo sa bude striedať s maďarskou vlakovou čatou už v Komárne. Po chvíľke telefonovania potvrdzuje, že ide až do Maďarska. Super! Toto sme potrebovali. Je to istota, že EC v Komárome zastaví. Pretože okná na súprave MÁV-START sú samozrejme neotvárateľné, presúvame sa na koniec súpravy. Prechod cez hranicu riadne zdokumentujeme, statickými aj pohyblivými obrázkami.

Komárno – Komárom, odklon EC 171 „Hungaria“ © Dušan Ščepka
 
Po pol hodine sme o 17.25 na druhej strane Dunaja. Šťastie nás neopúšťa. V stanici stojí EC 272 Csardás, ktorý ide opačným smerom. Odpadá nám tak pešia túra na stanicu v Komárne. Aj naspäť sa zvezieme vlakom. Zatiaľ fotografujeme a vedieme debatu s vlakvedúcou. Nie sme sami, kto sa po stanici pohybuje s fotoaparátom. Ani maďarskí železniční fanúšikovia si nenechali ujsť práve prebiehajúcu mimoriadnosť. Ešte dáme prednosť nákladnému vlaku na hlavnej trati a po pätnástich minútach v Komárome vyrážame naspäť na Slovensko, rovnakou trasou ako sme prišli.
 

Čakajúci EC 272 „Csardás“ s dvadsiatou „gorilou“ © Dušan Ščepka
 
Medzičasom sa ale začalo stmievať, takže ďalšie fotografovanie a natáčanie už nie je možné. Pred Komárnom dávame prednosť vlaku RegioJetu do Bratislavy a až potom je nám dovolené vojsť do stanice. Zoberieme zopár cestujúcich a o 18.15 prichádzame s hodinovým meškaním do Nových Zámkov. Hneď po jeho odchode prechádza stanicou aj NEx jednej zo súkromných firiem, ktorý musel ísť z Komáromu hneď za nami. Dušan je už doma, ja si musím počkať na Os 4638. Ten ale vďaka ďalším zmeškaným vlakom vyráža na svoju cestu so 45 minútovým meškaním. Nevadí, dnešné zvezenie sa po trati, kde osobné vlaky nejazdia už od roku 2004, stálo za to.
 
Úvodná snímka: Na maďarskej strane mosta cez Dunaj © Marek L.Guspan

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-135: Nové Zámky - Komárno - Komárom (HU)

Súvisiace odkazy