Ako sa oslavovalo 10 rokov ODEG

28.6.2012 8:00 Helmut Böhme

Ako sa oslavovalo 10 rokov ODEG

Malá, ale úspešná súkromná železniční spoločnosť Ostdeutsche Eisenbahngesellschaft (ODEG), pôsobiaca na východe Nemecka, usporiadala 9.6.2012 v opravovni v Görlitzu „Deň otvorených vrát“. Ako to vyzeralo, priblíži vám niekoľko riadkov textu a najmä zopár fotografií.

 

 

 


Po príchode regionálnym expresom som mal ešte trochu času, tak som išiel po pešej zóne fotiť úzkorozchodné električky, ktorých výrobcu určite poznáte:

Potom už nastal čas ísť na 10. nástupište, odkiaľ mal v 10:16 hod. vyraziť motorový vozeň Ferkeltaxi do opravovne. Už v 10:05 hod. bol pre obrovský záujem verejnosti tak preplnený, že sa ODEG operatívne rozhodla vyraziť už skôr a do 10:16 hod. sa ešte raz vrátiť.

V areáli bola malá výstava historických východonemeckých, ale aj moderných vozidiel ODEG.

Kto išiel Trilexom z Liberca do Seifhennersdorfu alebo Rybniště, pozná i toto:

Nemáte čas alebo chuť si doma dačo pripraviť? Žiadny problém! Milá sprievodkyňa prijíma vaše objednávky jedál alebo nápojov za mierne ceny a donesie je vám z tej skrine na miesto, aj keď ste len obyčajný cestujúci druhej triedy!

Neplánované sa poskytla aj možnosť presvedčiť sa, na čo takú opravovňu aj majú: Vozeň 642 915 postihlo totiž v noci z 7. na 8.6.2012 nešťastie. Po búrke spadol strom na trať. Strojvodca síce zahájil núdzové brzdenie a utekal z kabíny do priestoru pre cestujúcich, takže nikomu sa nič nestalo, predsa len vozeň narazil do stromu a dopadol takto:

Okolo 13. hodiny nám ukázali, ako sa odstráni následky takých nehôd. Rád by som aj ešte fotil, ako nasadili nové sklo, bohužiaľ som sa musel v 13:52 hod. vrátiť na stanicu, aby som sa dostal včas na môj druhý pracovný pomer v Drážďanoch.

Z odchádzajúceho vozňa som si mohol akurát ešte všimnúť súťaže, pri ktorej sa piati požiarnici snažili odtiahnuť motorový vozeň ODEG lanom a pritom veľký úspech nemali. Na koniec ešte pár postrehov zo stanice Görlitz, kde je vidieť, že sa zamestnanci o vzhľad nástupíšť starajú, čo nájdete u DB už len málokedy:

Kompletný prehľad mojich fotiek z akcie nájdete na tejto stránke.
 
Odkazy:  
  1. ODEG ab Dezember 2011 – oficiálne stránky dopravcu
  2. Ostdeutsche Eisenbahn – Wikipedia
  3. Trilex Online – oficiálne stránky dopravného systému
  4. DR-Baureihe VT 2.09 – WikipediaFerkeltaxi – vozeň s prezývkou
  5. Görlitz - Wikipedie