Albatros (nielen) na trati 141

17.6.2012 8:00 Ing. Peter Valent

Albatros (nielen) na trati 141

Snáď niet železničného fanúšika, ktorý by nepoznal túto nádhernú parnú lokomotívu v opatere Albatros klubu Bratislava. Vždy, keď sa na trati objaví, je to veľký magnet pre všetkých fotografov aj okolitú verejnosť. Od začiatku roka som sa s touto parnou lokomotívou stretol pri trati 3 x. Rád by som sa s Vami podelil o zopár dokumentačných záberov, ktoré sa mi podarilo urobiť.

 

     V sobotu 21. apríla 2012 bol vypravený mimoriadny vlak z Bratislavy do Košíc na známu akciu "Prebúdzanie Katky". No tento dátum sa mi krížil s inou akciou. S mojimi priateľmi sme si obľúbili vínne cesty a tak sme nemohli vynechať už niekoľký ročník otvorených vínnych pivníc v Mutěniciach.  Nedalo mi to. Ráno som si predsa privstal, aby som si ho vyfotil v Leopoldove. Počasie bolo mizerné. Nejakých fotičov som tam očakával, ale že tam stretnem práve japoncov, to som fakt nečakal.

 

Albatros vchádza do Leopoldova

     No asi najviac som sa potešil, keď som sa dozvedel, že albatros pôjde 28. apríla do Hronca a jeho cesta povedie aj po celej dĺžke trate 141 Leopoldov – Kozárovce. To už som začal splietať, ako by som si mohol urobiť aspoň jeden záber na mojej, domácej trati. Všetko bolo zozačiatku proti mne. Mal som ísť pôvodne do práce, to neskôr padlo. Priateľka zase naliehala, aby sme šli na Spiš už v piatok.

     Horko ťažko sa mi ju podarilo presvedčiť, aby sme išli v sobotu a po ceste by som si urobil zopár záberov. Našťastie to celkom dobre dopadlo a tak som si mohol urobiť dva zábery doma v Alekšinciach, jeden dosť nešťastný v Žiranoch – pričom neviem prečo som tam išiel, keď som mal v pláne fotiť v Jelenci. Potom ešte nejaký z R1 smerom k predzvesti do ZM Prílepov a požiarneho vlaku pri zrušenej výhybni Slánsky dvor.

 

Pohľad z lávky nad opustenou železičnou stanicou Žirany.

 

Toto miesto medzi Zlatými Motavcami a Kozárovcami sa výborne fotí z novej rýchlostnej cesty R1.

     V sobotu 3. júna sa Albatros znovu objavil na trati 141. ALBATROS klub v spolupráci so ZSSK Slovensko, ZSSK Cargo a ŽSR usporiadal celodenný výlet pri príležitosti MDD do Bojníc. Hoci som bol u kamaráta na brigáde, odbehol som si po foto do Rišňoviec a na domácu železničnú stanicu – Alekšiniec. Pár sekúnd na rozmyslenie, sadám do auta a v tomto nie moc peknom počasí som ich predbehol a urobil si dva zábery v Zbehoch.

 

Mimoriadny vlak zachytený na 'domácej pôde' - počas prechodu cez Alekšince.

     Večer už bolo viac času, tak som sa vybral do Jelšoviec. Vedel som, že pri vchodovej mechanike sa dá urobiť viac záberov a ľahko potom stihnem ešte domáce Alekšince, kde ma už čakali priatelia Milan a Maťo. Ani som nerátal, že si urobím ešte jeden záber z auta na vchode do Zbehov.

 

Pri vchodovej mechanike do stanice Jelšovce.

 

T478.1201, ktorá Albatrosa verne sprevádzala aj na potulkách po trati 141, prichádza s požiarnym vlakom do Alekšiniec.

     Čo dodať na záver. Snáď veľká vďaka Albatros klubu za ich mašinku a všetkým organizátorom týchto naozaj vydarených akcií.

Dovidenia pri trati, priatelia!

Snímky autor.

 

Galéria

Súvisiace trate