Deštivé zahájení muzejní sezóny Výtopny Zdice

12.4.2012 8:00 Jiří Řechka

Deštivé zahájení muzejní sezóny Výtopny Zdice

O víkendu 7. a 8.4.2012 byla ve Zdicích zahájena nová muzejní sezóna. Muzeum provozuje společnost SAXI. Toto muzeum ještě moje maličkost nenavštívila, a tak jsem se po získání informací o otevření muzea rozhodl ono opominutí napravit. V sobotu tam z Prahy odjížděl zvláštní motorový vlak, vedený motorovým vozem M 262.1168, který vypravovala společnost KŽC Doprava.

 

 

 

Jenže nebylo mně přáno a musel jsem použít rychlík ČD o hodinu později. Zase to ale byl rychlík v režii modernizovaného brejlovce řady 750.7, takže jsem byl spokojený. Na moje překvapení byl tento rychlík plný, dokonce nějací cestující stáli v uličce, velikonoční svátky se projevily. Počasí opět připomíná spíše pozdní podzim, lehce začíná pršet. Při průjezdu Radotínem zahlédnu na předávacím kolejišti Českomoravského cementu jeho remotorizovanou lokomotivu řady 740, na kterou mám smůlu. Nestačím si ji zdokumentovat. Naštěstí po návratu do Prahy to již nebude platit.


740.850-3 při posunu v Radotíně © Jiří Řechka

Přijíždíme na nádraží v Berouně a u vedlejšího nástupiště stojí Křivoklátský expres, v jehož čele je děčínská šlechtična 475.179. Po příjezdu do Zdic si dokumentuji motorový vlak KŽC Doprava, který čeká na svůj další výkon. Odcházím do muzea a po cestě mne míjí kolona automobilových veteránu, kteří taktéž míří do muzea. Špatné je, že začíná opět lehce pršet. Muzeum Výtopna Zdice je v prostorách bývalého významného depa ČD, dráhy depo nevyužívají od roku 2002. V roce 2005 získala tyto prostory společnost SAXI. V muzeu je umístěna expozice železniční a silniční techniky. A ta je skryta v rotundě, což poněkud komplikuje focení.
 

BN 60 ve zdické rotundě © Jiří Řechka
 
Pro focení uvnitř rotundy je potřeba blesk, hodil by se i stativ, přesto, že místa není mnoho. Jenom železniční fanda bude asi poněkud zklamán, že se v muzeu lokomotiv moc nenachází, taková je ale realita. Ukryta před zraky návštěvníků a jejich fotoaparátů je modrá rosnička. Kdo má rád zejména nákladní a speciální vozy, bude spokojen. Já jsem se v muzeu opět setkal s lokomotivami Fablok, které jsem si fotil v roce 2008 na nádraží v Brandýse nad Labem. Řekl bych, že zatím přežívají. Pro registrované cestující byl vypraven motorový vlak Herold expres, opět v režii společnosti KŽC Doprava, do zámeckého pivovaru v Březnici.
 

M 262.1168 odjíždí v čele „Herold expresu“ ze Zdic © Jiří Řechka
 
Po jeho odjezdu odjíždí ze stanice vlak vedený brejlovcem, což bylo pro mne příjemné zjištění. Po jeho přiblížení zjišťuji, že je to brejlovec společnosti KDS s.r.o. Doma se dodatečně dozvídám, že tento vlak vypravila společnost KDS s.r.o. jako velikonoční do Plzně a rovněž, kromě jiného, do pivovaru. Ten brejlovec má podle mne atraktivní zbarvení. Ještě jednou se procházím areálem muzea, dám si dobrý bramborák a odcházím zpět na stanici. Párkrát jsem byl nucen použít deštník, naštěstí na krytém nástupišti ho již nepotřebuji. Dokumentuji si projíždějící vlaky a čekám na svůj rychlík.
 

362.127-3 přiváží do Zdic R 757 © Jiří Řechka
 
Přijíždí podle jízdního řádu a pro mne končí první návštěva tohoto muzea. Ve vlaku nacházím volné kupé a při průjezdu Radotínem mám štěstí, že ona mašinka na předávacím kolejišti posunuje a mně se jí konečně podařilo vyfotit. Po příjezdu na pražské hlavní nádraží si ještě krátce dokumentuji provoz, mám štěstí na taura v reklamních barvách Kapsche, a také se objeví Vindobona, jíž vypomohlo ČD Cargo svým strojem za neschopného Otíka 371.004 ČD. Tím moje výprava skončila a přesto, že počasí zrovna nepřálo, se výlet vydařil. Konec konců, vyfotit si během jednoho dne tři zvláštní vlaky, to není špatné.
 

372.014-1 a neschopná 371.004-3 přijíždějí na pražské hlavní nádraží v čele
EC 173 „Vindobona“ © Jiří Řechka
Odkazy:
  1. Muzeum Výtopna Zdice
  2. KŽC Doprava
  3. KDS s.r.o.
  4. České dráhy, a.s. - skupina

Titulní snímek: 702.581.0 ve Výtopně Zdice © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy