Klub železničních cestovatelů slavil 30 let

23.6.2015 8:00 Jiří Řechka

Klub železničních cestovatelů slavil 30 let

Když jsem na internetu objevil informace o oslavách KŽC, zaujala mě informace o nasazení bert na vlaku KŽC Praha – Lovosice a zpět. Berty společnost KŽC odkoupila od Českých drah a dala jim nový život. Můj prvotní zájem byl vyfotografovat si v pátek 5.6.2015 protokolární vlak KŽC při odjezdu z Prahy. Což jsem učinil a večer po prostudování programu sobotních oslav tohoto klubu v Lovosicích jsem se rozhodl jich zúčastnit.

 

 

 


Velkým lákadlem pro mne bylo projetí tratí bez provozu a také projetí dvou vleček a případné zachycení na vlečkách přítomných, jak jsem doufal, drážních vozidel. Což se mi nakonec trochu se štěstím povedlo. V sobotu 6.6. jsem spolu s dalšími zájemci očekával příjezd spěšného vlaku na Masarykově nádraží. Přijela stejná souprava jako v pátek, myslím, že krásně zrestaurována, a po nástupu cestování dychtivých cestujících se vlak vydal na cestu do Lovosic. Celý den nám přálo počasí, povedlo se.


T 478.1215 s pátečním protokolárním vlakem na Masarykově nádraží © Jiří Řechka

Po příjezdu do Vraňan a čekání na protijedoucí vlak, tím byl v předposlední vyrobený vůz řady 810, po přestavbě 809.677, se náš vlak vydal na svojí cestu po tratích SŽDC č. 095, 096 a 114 do Lovosic. Vlak projel kolem bájného Řípu a po vykřižování ve stanici Straškov s protijedoucím motorovým vlakem KŽC jsme dojeli do Lovosic. V Lovosicích následovalo rychlé zaznamenání zde přítomných vozidel KŽC a pak jsem již očekával přistavení motorového vozu pro jízdu na vlečku Lovochemie. Přemýšlel jsem, na které straně o okna budu mít štěstí na případné vlečkové lokomotivy.


Bývalé překladiště uhlí v Lovosicích © Jiří Řechka

V tomto případě jsem měl správný odhad a štěstí bylo, že motorový vůz zastavil na vlečce vedle přítomného kocoura 740.881. Zaujalo mě také to, co zbylo s překladiště uhlí. Po návratu do stanice následoval přestup do druhého motorového vozu, který obsluhoval cementárnu Čížkovice. Zde jsem již správnou stranu pro fotografování neodhadl, a tak jsem musel poněkud krkolomně fotit přes sedící cestující. Myslím, že se to ale povedlo. Na obou vlečkách byl zákaz vystupování, přijeli jsme a hned následoval odjezd.


709.512 v čížkovické cementárně © Jiří Řechka

Další jízda byla do Chotiměře, po trati SŽDC č. 097. Tato trať měla pro mne tři zajímavosti, dálniční most na zatím nepoužívaném úseku D8, výhled na Milešovku a bývalé lovosické depo ČD. Po návratu do Lovosic jsem zjistil, že je v plánu ještě jedna jízda do cementárny, a tak jsem se rozhodl tuto jízdu ještě jednou absolvovat a lépe si vyfotografovat tam přítomná hnací vozidla. Zádrhel byl hned na začátku, byla poškozená výhybka, odjezd byl posunut asi o 15 - 20 minut. Po příjezdu do cementárny jsem již žádné lokomotivy nespatřil, to mně tedy nevyšlo. Poslední jízdu jsem absolvoval do Třebenic. Tato cesta měla pro mne určitý nádech nostalgie.


M 152.05635 na zastávce Třebenice město © Jiří Řechka

Na druhé straně Třebenic má můj bratr u tratě po rodičích zahradu. Následoval návrat do Lovosic a v Čížkovicích čekání na protijedoucí vlak. A k mému potěšení to byl 810.526 společnosti Railway Capital a.s. v reklamním polepu. Dvakrát jsem tuto soupravu spatřil v Lovosicích, ale neměl jsem možnost si jí vyfotit. Po návratu do Lovosic bylo již čekání na odjezd do Prahy. Z mého pohledu byl odjezd do Prahy jediným problémovým okamžikem tohoto dne. Nakonec bylo vše vyřešeno a do Prahy jela souprava složená z motorových vozů a přívěsných vozů, vlakovou lokomotivou byl velký hektor T 458.1532. Tím skončil jeden báječně prožitý den.

Úvodní snímek: M 262.1212 v Chotiměři © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy