Výprava nejen za rozchodem 750 mm

14.2.2012 8:00 Mixmouses

Výprava nejen za rozchodem 750 mm

Když nám náš šéf loni v létě oznámil, že pořídil firemní chatu v Heřmanicích v Podještědí, první, co mne napadlo, bylo ZOJE. Tedy úzkorozchodná železnice s rozchodem 750 mm ze Zittau do Oybinu a Jonsdorfu. A jak mne napadlo, tak se i stalo.

 

 

 

 

Jako obvykle se nebudu rozepisovat o historii dráhy. Zmíním se pouze o tom, že až do konce druhé světové války bylo možné dojet z Jonsdorfu nebo Oybinu až do Frýdlantu v Čechách. Termín výpravy jsme si domluvili na prodloužený víkend 28. - 30.10.2011. Taktéž nás lákal zámek Lemberk, který jsme v létě kvůli natáčení čehosi nemohli navštívit. Prohlídka zámku, jeho okolí a popíjení ze Zdislaviny studánky nám zabralo celé páteční dopoledne.


Lemberk přes dubové listí © Mixmouses

Odpolední čas jsme věnovali týrání tělesných schránek (ovšem už bez dámského doprovodu) výstupem na horu Hvozd. Vzhledem k sychravému povětří, zatažené obloze a gáblplánu místní chaty, připomínajícího ceny mezistátních jízdenek, jsme takticky po čtvrthodině zvolili plán "vzhůru dolů". Další den jsme s Tomášem a Michalem vyrazili za úzkými kolejemi. Expediční gumokol tentokráte (vzhledem k počínající vrakovině) zůstal za trest na české straně hranic ve Valech.


Zřícenina hradu Oybin na pískovcové skále © Mixmouses

Odtud nás čekala pěkná procházka lesem po žluté na hranici a dále prudkým padákem přes Hain do Oybinu. Ten nás překvapil krásnými hrázděnými stavbami, upravenými parčíky a pěší zónou. Nejvíc paf jsme ale byli při pohledu na majestátní pískovcovou skálu se zříceninou hradu. To už ale bylo kousek od nádraží, kde teprve nastaly ty pravé šmalspůrbánové orgie.


Pára dostala v Oybinu žízeň © Mixmouses

Nádraží jsme prolezli celé, po odjezdu vlaku nám za euro ukázali i malé, ale zajímavé muzeum v bývalém skladišti a dokonce nám na rozloučenou zahoukal i druhý vlak. Poté započal přesun přes kopce do Jonsdorfu. V krásné podzimní přírodě bylo také na co koukat. Po našem příchodu do Jonsdorfu se umoudřilo i počasí a vysvitlo slunko. Zde jsme museli na vlak čekat delší dobu, čemuž odpovídá i množství z nudy vytvořených snímků.


Nádražíčko Jonsdorf © Mixmouses

Při vyhledávání nejlepší šotopozice jsem málem spadl na místní hřbitov, což nelibě nesla postarší poblíž zevlující dáma. Nakonec se fotky (doufám) vydařily. V Jonsdorfu jsme pak okouněli a fotili asi dvacet minut, když nastal čas vyrazit zpět. Cesta k IGK nám trvala asi 40 minut a slušně utahaní jsme vyrazili do tepla chaty. Doufám, že letos se nám povede vyjet na delší dobu a hlavně se po žitavce i projet.


Tak zase někdy... © Mixmouses

Odkazy:
  1. Oficiální stránky zámku Lemberk
  2. Die Zittauer Schmalspurbahnen
  3. Saské úzkorozchodné dráhy - Wikipedie
  4. Žitavská úzkorozchodná dráha - Wikipedie

Titulní snímek: Už se mašinka řítí k Jonsdorfu © Mixmouses

Galéria

Súvisiace odkazy