Zittauer Schmalspurbahnen

26.8.2007 9:39 Václav Vyskočil

Zittauer Schmalspurbahnen

Je úterý ráno 14 srpna 2007, 3.30 ráno a my vstáváme a chystáme se na cestu do německého příhraničí do města Zittau (česky Žitava). V tomto městě má již od roku 1880 svůj začátek úzkorozchodná železnice o rozchodu 750 mm.

Vyrážíme ráno ve 4.00 obligátní krabičkou řady 810.563 do stanice Starkoč a odtud „katrem“ 854.005 do stanice Jaroměř, kde přesídlíme do rychlíku 980 vedeného vozem 843.014 do stanice Liberec. Z Liberce do Zittau nám své pohodlí nabízí motorová jednotka Regioswinger 642. Krátce po půl deváté ráno vystupujeme ve stanici Zittau a přesouváme se před nádraží, kde má své nástupiště a začátek trati úzkorozchodná železnice.

Žitavská úzkorozchodná dráha (německy: Zittauer Schmalspurbahn) je jednou z několika zbývajících saských parních železnic s rozchodem 750 mm. Licenci na stavbu trati získala společnost Zittau-Oybin-Jonsdorfer Eisenbahn-Gesellschaft (ZOJE), která 26. června 1889 zahájila výstavbu. K otevření společného úseku do Bertsdorfu došlo 25. listopadu 1890. Uvažovalo se též o prodloužení trati z Jonsdorfu až do české Mimoně

Technická data tratě

• rozchod: 750 mm
• délka: 12,2 km (Zittau-Oybin) a 3,8 km (odbočka Bertsdorf - Jonsdorf)
• min. poloměr oblouků: 90 m
• max. stoupání: 1:30
• stanice/zastávky: 12

Stanice a zastávky
Zittau - Kurort Oybin
Bertsdorf - Kurort Jonsdorf
dopravna
km
poznámka
dopravna
km
poznámka
Zittau
0,0
 
 
 
 
Zittau Haltpunkt
1,2
 
 
 
 
Zittau Süd
1,9
 
 
 
 
Zittau Casernenstraße
3,1
do 27.9.1897
 
 
 
Zittau Vorstadt
4,4
 
 
 
 
Olbersdorf Niederdorf
5,7
 
 
 
 
Olbersdorf Oberdorf
7,3
 
 
 
 
Bertsdorf
8,0
 
Bertsdorf
0,0
odbočná trať
Kurort Oybin Niederdorf
10,0
 
Kurort Jonsdorf Haltestelle
2,2
 
Teufelsmühle
11,1
 
Kurort Jonsdorf             
3,8
 
Kurort Oybin
12,2
 
 
 
 
 
Na tuto trať v Žitavě navazovala úzkorozchodka do Českého Frýdlantu v Čechách. Od roku 1996 trať provozuje společnost SOEG (Sächsische-Oberlausittzer Eisenbahngesellschaft mbH - Sasko-hornolužická železniční společnost s.r.o.). K 1.prosinci 1996 ji soukromá společnost převzala od Německých drah (DB AG) a díky prozíravosti politiků tehdejšího Žitavského okresu a starostů obcí podél trati má dráha vedoucí do turisticky atraktivních Žitavských hor zajištěnou budoucnost. V uplynulých letech proběhly rozsáhlé rekonstrukční práce na kolejovém svršku, silničních přejezdech, ve stanicích (stanice jsou vybaveny samovraty, hlavní přejezdy jsou zabezpečeny blikači a na trati jsou přejezdníky), v provozu jsou vozy upravené pro vozíčkáře. 

Jízdní řád je alternativně rozdělený na hlavní a vedlejší sezonu. V hlavní sezoně jsou vedeny zvláštní vlaky na objednávku a do vlaků jsou řazeny bufetové a vyhlídkové vozy. Atraktivitu dráhy podtrhuje skutečnost, že všechny pravidelné i zvláštní vlaky jsou vedeny parními lokomotivami ze 30 let 20 století. Výsledkem těchto aktivit je značný nárůst cestujících oproti minulosti. Pro cestující z České republiky ji jistě zajímaví že na této dráze je uznávaná jízdenka LIBNET, která pro pět osob stojí 260 Kč a lze zakoupit ve všech stanicích vybavené zařízením UNIPOK v Česku. 

 

Nastupujeme vybaveni jízdenkou LIBNET do osobního vlaku ve směru Kurort Jonsdorf s odjezdem ze Žitavy v 8.45. Tento vlak ještě není tak plný, a proto můžeme zaujmout místa v otevřeném vyhlídkovém voze. Odjíždíme včas. Poté co vlak odjede od nástupiště, přejede normálněrozchodné zhlaví, za zastávkou Zittau Hp podjede libereckou trať a vrací se do města. Poblíž stanice Zittau Süd přejíždí unikátní most přes řeku Mandau. Uprostřed mostu je úrovňový železniční přejezd. Takže v prostoru přejezdu je vlastně křížení dvou mostů. V úseku Olbersdorf - Bertsdorf byla trať v době NDR jistý čas dvojkolejná. Stopy po druhé koleji jsou ještě místy viditelné. Přijíždíme do Bertsdorfu. Zde se trať dělí na Oybinskou a Jonsdorfskou větev, ale my jedeme do Jonsdorfu. V 9.27 vystupujeme ve stanici Jonsdorf a dokumentujeme posun při objíždění soupravy a následný odjezd vlaku, a jdeme si prohlédnout toto velice pěkné městečko a poté vyrážíme pěšky do stanice Berstorf.

 

Ve stanici Bertsdorf dokumentujeme příjezd vlaku z Oybinu a následné zbrojení a objíždění lokomotivy. A čekáme na čas 12.53, kdy se koná v této stanici jediný společný odjezd ve směru Kurort Oybin a Jonsdorf. Po tomto neskutečném zážitku rozjezdu dvou parních lokomotiv do stoupání si počkáme na další vlak ve sMěru Oybin a jedeme si projet i tuto větev. Ve stanici Oybin se nachází v budově staničního skladiště muzeum těchto úzkorozchodek. Ze stanice Oybin se přesouváme v plně zaplněném vyhlídkovém voze zpět do stanice Žitava.
V Žitavě jsme si šli prohlédnout depo a zdokumentovali motorový vůz HWB do Seifenesdorfu. Poté jsme nastoupili do motorového vozu VT 42 společnosti HWB, který nás dovezl do Liberce, odkud jsme pokračovali přes Jaroměř až domů do Meziměstí.
Odkazy:
  1. Die Zittauer Schmalspurbahnen
  2. Zittauer Schmalspurbahn Mit Dampf ins Gebirge

Galéria

Súvisiace odkazy