Mutěnka odjíždí definitivně do historie

21.1.2012 16:00 Milan Vojtek

Mutěnka odjíždí definitivně do historie

Autogen, vozík traťováků a bagr. To jediné je třeba k tomu, aby do nenávratna zmizela železniční trať z Mutěnice do Kyjova. Tam, kde dříve jezdily vlaky a kde se třeba natáčela epizoda Četnických humoresek, budou letos v létě jezdit jen cyklisté.

Jen násep a linie štěrku po vytrhaných kolejích připomíná na stále více místech trasu železniční trati z Kyjova do Mutěnic. Stroje likvidují na několik metrů délky naporcované koleje, aby odstartovaly přeměnu v cyklostezku.
”Pocházím ze železničářské rodiny, železnici fandím, takže mě snad nikdo nebude dávat nálepku likvidátora drah, ale tady se prostě nedalo nic jiného dělat. Trať byla vysoce nerentabilní,” řekl starosta Mutěnic Dušan Horák. Je současně i předsedou dobrovolného svazku obcí Mutěnka, které stojí za myšlenkou využít opuštěnou a zrušenou trať alespoň jako dvanáct kilometrů dlouhou cyklostezku.

Provoz na kolejích skončil již při změně jízdního řádu v prosinci 2004. Po uzavření provozu vše směřovalo ke  zrušení dráhy, což se také stalo. ”Využít její těleso jako cyklostezku byl jediný smysluplný nápad, jak dál s dráhou naložit,” tvrdí starosta. Dobrovolný svazek obcí Mutěnka, v němž jsou angažovány vesnice a města na trati, se pak ucházel o dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Úspěšně. Jenže rekonstrukce se měla uskutečnit již vloni, jednání o přeměně trati se ale vlekla. ”Momentálně jsme na tom tak, že těleso dráhy máme od Správy železniční dopravní cesty v nájmu a máme smlouvu o budoucí smlouvě. Brzdí nás jen schvalovací proces ve vládě,” dodal starosta. Příznivé počasí zimy umožnilo zahájit likvidaci kolejí na trati. ”Jsme tady tři firmy, jedna začala trhat od Mutěnic, druhá pracuje u Dubňan a poslední začala s likvidací od Kyjova,” řekl jeden z pracovníků stavby. Zatímco předzvěst vjezdového návěstidla nádraží v Mutěnicích z kyjovské strany dnes již zbytečného trianglu smutně trčí z náspu, kkde již jen vrstva štěrku připomíná někdejší trať, na dalších místech teprve stroje trhají trať po pěti metrových, autogenem naporcovaných kusech.
Přestože likvidace trati již začala, Klub přátel lokálek se obrátil na soud, aby předběžným opatřením zakázal trhání kolejí. Důvodem má být opominutí jednoho potenciálního účastníků řízení, který se snaží soud přesvědčit, že je připraven trať převzít. ”Trochu mi uniká, proč se hlásí až teď, byla spousta času, kdy se mohli hlásit. Dnes je to kontraproduktivní. Trať nezachrání, mohou jen ohrozit stavbu stezky,” tvrdí starosta.
Důvodem pro ukončení pravidelného provozu vlaků byl nezájem cestujících. Pomalá lokálka z roku 1900 prohrála svůj souboj z autobusy. Přispíval k tomu i triangl v Mutěnicích. Pokud měl mít vlak smysl, musel projet úvratí po trianglu u Mutěnic, aby posloužil i lidem z obce. Pak ale s autobusy prohrával potřebnou dobou jízdy. Pokud Mutěnice minul po trianglu, nemohl ani odvézt cestující z obce a jel poloprázdný. 

Takto 10. prosince 2004 odjížděl z Mutěnic do Kyjova poslední vlak....

A tady herečka Květa Fialová při natáčení Četnických humoresek mezi Mutěnicemi a Dubňany 17. června 2006

... aby se ještě při zvláštních příležitostech, jako byla fotojízda 20. října 2007, ještě na Mutěnku provoz na chvíli vrátil.

Jak je zřejmé při pohledu na stejné místo (18.1.2012) u předzvěsti před trianglem od Dubňan, sem už vlak nepřijede. Milan Vojtek

Koleje mizí, cyklostezka je potřebovat nebude. Foto Milan Vojtek

Koleje zaniklé dráhy na hrázi Jarohněvického rybníka u Dubňan mizí, ustupují budoucí cyklostezce z Kyjova do Mutěnic. Foto PRÁVO – Milan Vojtek

 

Já sám nejsem příznivcem rušení tratí. Je mi smutno za každou opuštěnou tratí, protože vidím, jak to asi vypadalo, když začínala. Naši předkové měli důvody, proč tratě stavěli. Nicméně, je asi třeba respektovat realitu. Ano, na mnoha místech jsou dráhy likvidovány uměle, rozbití přípojů vyhání cesstující z vlaků a ty pak končí jako nerentabilní. V situaci kdy není vůle státu preferovat nákladní železniční dopravu, kdy železniční osobní doprava na zchátralých a pomalých lokálkách není k autobusům konkurenceschopná, pak bohužel, takovému osudu, jaký postihl Mutěnku, asi nejde pokaždé zabránit. 

Žaloba, která má dění zvrátit, má jednu chybu. Měla přijít někdy před pěti, šesti lety. Tehdy ještě mohla něco zvrátit, dnes je podle mě pozdě chtít něco měnit. Už před započetím trhání kolejí byla lokálka rozkradená.   

Súvisiace odkazy