Parní dráha přes alpský průsmyk Furkapass

24.9.2011 8:00 Pavel Stejskal

Parní dráha přes alpský průsmyk Furkapass

Švýcarsko je pro každého železničního fandu a cestovatele přímo rájem. Železnice zde funguje téměř bez závad, spoje navazují, nikde se zbytečně nečeká a většinou taktová doprava nedělá starosti v případě, že zrovna není přístup k jízdnímu řádu. Od roku 1989 jsem Švýcarsko navštívil mnohokrát právě za účelem fotografování železnice a lokomotiv.

 

 

 

K velkým lákadlům v této zemi byla pro mě mimo jiné také dráha mezi stanicemi Realp a Oberwald, přes stanici Gletsch, která je provozována v letní sezoně parními lokomotivami. Tato trať, dnes provozovaná společností Dampfbahn Furka-Bergstrecke (DFB), patřila od svého vzniku společnosti Furka-Oberalp (FO) Nejvyšším bodem tohoto traťového úseku, ale i celé trati FO je tunel nad stanicí Furka, dlouhý 1875 metrů. Stanice Gletsch, leží pod ledovcem Rhônegletscher a prameny řeky Rhôny. Trať zde pomocí ozubnice systému Abt překonává stoupání až 118 ‰. Pro společnost FO byl tento úsek nejnáročnějším z celé trati, která vede z Brigu do Disentis/Mustér. V zimním období byl tento úsek vždy uzavřen, úzké údolí bylo vystaveno lavinovému nebezpečí, udržení provozu bylo nákladné.


Rozkládací most na trati DFB se rozebírá vždy před zimou (2.9.2011) © Pavel Stejskal

Proto bylo rozhodnuto o výstavbě nové trati, která vede pod horským masívem 15,4 km dlouhým tunelem, pod názvem Furka Basistunel, mimo stanici Gletsch. Tunel byl otevřen v roce 1982. Podstatně zkrátil jízdní doby vlaků a umožnil celoroční provoz železnice. Navíc je zde zavedena přeprava osobních aut tímto tunelem pomocí autovlaků. Úsek trati mezi stanicemi Realp a Oberwald, přes stanici Gletsch byl opuštěn a ponechán svému osudu. Společnost FO se před několika lety spojila s drahou Brig-Visp-Zermatt (BVZ) Vznikla tak společnost Matterhorn-Gotthardbahn (MGB) v názvu opět vyjadřující v které oblasti Švýcarska se její síť nachází. Opuštěný úsek začal rychle chátrat, došlo k poškození trati i vrcholového tunelu pod Furkapassem.


Z portálu vrcholového tunelu Furka vyjíždí parní vlak (16.7.2011) © Pavel Stejskal

Bezprostřední zánik této železnice však dal podmět ke vzniku sdružení Verein Furka-Bergstrecke, které si vytklo za cíl zachovat původní trať a provozovat zde turistickou dopravu parními vlaky. Celá zdejší oblast je hlavně v letních měsících turisticky velmi navštěvovanou. Nové sdružení rozjelo kampaň pro obnovení této trati a shromažďovalo finanční prostředky na záchranu a obnovu trati. Za tímto účelem bylo zakoupeno zpět z Vietnamu několik původních parních lokomotiv FO. Ty sem byly po elektrifikaci trati FO odprodány. Tyto lokomotivy i zde byly již vyřazené z provozu a poškozené válkou a vlivy agresivního počasí. První opravenou lokomotivou se stal stroj řady HG 3/4 čísla 1 FURKAHORN.


Označení a štítky na lokomotivě DFB 1 (3.8.2007) © Pavel Stejskal

První vlaky se po trati rozjely v roce 1992. Sdružení se přeměnilo v akciovou společnost Dampfbahn Furka-Bergstrecke (DFB) a dnes provozuje po staré trati parní turistické vlaky. Prvním obnoveným a provozovaným úsekem byl mezi stanicemi Realp a Furka DFB. Po opravě vrcholového tunelu se pak parní vlaky rozjely do stanice Gletsch, od srpna 2010 začaly parní vlaky DFB jezdit až do stanice Oberwald. Původní úkol společnosti byl takto splněn, Parní vlaky DFB jezdí v letní turistické sezoně od června do konce září každý pátek, sobotu, neděli a svátky. V červenci a srpnu pak jezdí parní vlak denně. K dispozici má DFB v současnosti provozní lokomotivy DFB řady HG 3/4 čísel 1 FURKAHORN, 4 a 9 GLETSCHHORN. Nejmenšími lokomotivami jsou stroje HG 2/3 číslo 6 WEISSHORN a 7 BREITHORN které jsou též provozní a nasazovány hlavně na vlacích Oberwald – Gletsch.


Lokomotiva DFB 7 Breithorn na točně stanice Gletsch (16.7.2011) © Pavel Stejskal

Další lokomotivy se opravují, nebo zatím na opravy čekají. Větší část oprav lokomotiv a vozů je hrazena ze sponzorských darů i darů jednotlivců, na vybrané projekty jsou vypisovány veřejné sbírky. Hlavní sbírka, která v současnosti probíhá, je určena na opravu lokomotivy HG 4/4. Tato lokomotiva byla vyrobena v lokomotivce Winterthur pro Indočínu, kde byla do roku 1975 nasazena v provozu na trati Krong Pha - Da Lat. Po zastavení provozu byla lokomotiva společně s ostatními stroji odstavena a chátrala. V roce 1990 po jednáních byla lokomotiva spolu s dalšími dovezena z Vietnamu do Švýcarska. Nyní probíhá její rozsáhlá oprava. Větší část dílů je nutno vyrobit nově, další nákladně renovovat. Odhad celkových nákladů na opravu této lokomotivy je 1,7 milionů švýcarských franků.


Odstavený nákladní vůz připomíná nápisem trať ve Vietnamu, odkud byly
 dovezeny některé lokomotivy (Realp 3.8.2007) © Pavel Stejskal

Tato lokomotiva by měla zasáhnout do provozu DFB v roce 2014. Soupravy starších vozů byly vesměs nakoupeny od švýcarských úzkokolejných železnic, všechny pečlivě restaurovány, stejně jako parní lokomotivy. Své plány po obnovené trati má také společnost MGB, která provozuje po své páteřní trati z Zermattu do Disentis/Mustér s návazností na tratě Rhétských drah (RhB) známé Glacier Expresy, které směřují do St. Moritz, a Davosu. Pro zvýšení atraktivity tohoto expresu jsou úvahy o vedení alespoň jednoho páru expresů právě po původní trati FO přes Gletsch a vrcholovým tunelem pod Furkapassem. Zatím však v Realpu chybí přímé kolejové zaústění z této trati do současného nádraží MGB.


Nádraží DFB v Realpu před odjezdem vlaku (3.8.2007) © Pavel Stejskal

Trať DFB jsem navštívil několikrát právě za účelem fotografování parních vlaků. Do obou výchozích bodů trati DFB se lze dostat vlaky MGB a pak využít vlaků DFB. Další možností je využít několika autobusových spojů z Andermattu, nebo Oberwaldu, které směřují do Gletsche a na Furkapass. Z autobusů je při pěkném počasí nádherný výhled po okolních horských velikánech. Silnice přes Furkapass vede podstatně výše než železnice DFB a proto je zde lepší výhled než z vlaku. Přesto i jízda parním vlakem má své kouzlo. I z vlaku je úchvatný výhled na okolní vrcholy, samotná jízda je nevšedním zážitkem.


Pohled na horské velikány, v údolí je stanice Gletsch (16.7.2011) © Pavel Stejskal

V konečných stanicích Realp a Oberwald jsou parní lokomotivy otočené na ručně obsluhovaných točnách. V Realpu je technické zázemí DFB s depem a dílnami, které se postupně rozšiřují. Další výtopna je v Gletschi, zde je také muzeu dráhy. V Oberwaldu jsou pouze koleje pro objíždění soupravy, točna a několik odstavných kolejí. Na celé trati DFB je nespočet fotogenických míst, kde lze vyfotografovat a nafilmovat jedoucí parní vlak. Okolo trati jdou i turistické cesty, jejich absolvování není pro průměrně trénovaného turistu žádným oříškem.

Titulní snímek: Parní vlak s lokomotivou DFB F.O. 4 se blíží k Oberwaldu (3.9.2011) © Pavel Stejskal

Galéria

Súvisiace odkazy