9-Danka-14-9

17.9.2011 8:00 Oliver Dučák

9-Danka-14-9

Názov článku vás môže uviesť do rozpakov a zmätenia, pretože Vám môže pripomínať akýsi kód, alebo niečo podobné a pravdu povediac, tak to kódom aj môžeme nazvať. Nadväzuje to na jeden nudný piatkový večer, keď som nemal čo robiť, tak som sa vydal navštíviť pre fanúšika železníc neodmysliteľnú súčasť Košíc - Detskú Železnicu. Nebol som tam pomerne dlho a o to viac som tam chcel ísť, keďže bol večer a na večernej prevádzke som ešte v živote nebol.

Takže názov článku Vám už asi napovie o mojej ceste. Ak nie, tak čítajte ďalej.

    

     Čas na mojich hodinkách ukazoval 17:00. Mal som 4 minúty ak som chcel stihnúť električku, ktorá by ma odviezla na prestup na autobus ku Štadiónu Lokomotívy. Musel som pred tým ešte vyniesť odpad, tak od kontajnerov som utekal priamo na zástavku električiek DPMK.  Na linke číslo 9 po mňa prišla stará T3, ktorá za sebou ťahala ešte jednu T3. Odfotil som si ju, ako sa krížovala na križovatke pri Novej Nemocnici s T6A5.

Košice - zastávka MHD Nová Nemocnica - 2x T3 prichádza © Oliver Dučák

     Po nastúpení som len mlčky sedel na sedadle a čakal som až dorazíme na konečnú Havlíčková. Tam som mal v pláne prestúpiť na spoj číslo 14, ktorým som sa chcel zviesť do Čermeľa, ale nechcelo sa mi na neho čakať a tak som si to zabral tie dva kilometre do Čermeľa pešo. Netrvalo dlho a už som cítil jednu z mojich obľúbených vôní: Zmes pary a spáleného uhlia. Keď som došiel na Čermeľskú stanicu, ostal som mierne zarazený.

     Namiesto Katky bola do súpravy zapriahnutá Danka. Pri kúpe lístka som sa opýtal sprievodcu, že prečo zapriahli Danku a jeho odpoveď znela: "Katka nám ochorela." Tak som sa usadil a čakal na odchod vlaku. Mimochodom, Danka je v súčasnosti v novom nátere (modro-bielom), ktorý sa mne osobne nepáči. Viacej sa mi páčil jej starý zeleno-žltý, ale ja to nezmením.

Súprava čerstvo po príchode © Oliver Dučák

     Ako sa tak súprava dala do pohybu, spozornel som aj ja, keďže som pátral po objektoch, ktoré by som po ceste odfotil. Podľa mňa tých miest nebolo veľa, ale aj tak si myslím, že tam dačo stálo za to odfotiť. Zvláštne som sa cítil, keď som pozeral na zdevastované návestidlá, na ktorých bol biely kríž informujúci o tom, že neplatia. Z tých návestidiel ostal iba stožiar a rám.

Jedno z mnohých neplatných návesidiel © Oliver Dučák

     Akurát sme prechádzali cez zástavku Vpred, kde sme ani nezastavili, len sme tadiaľ  "prefrčali", hoci som mal pochybnosti či sme išli vôbec 40 km/h (rýchlosť, ktorá vyzerá byť maximálna na DŽ). Keď sme dorazili na Alpinku, tak ma prekvapilo, koľko ľudí sa povezie nazad do Čermeľa. Do odchodu vlaku ostávalo okolo 20 minút a tak som to využil na fotenie stanice na Alpinke.

     Danka medzitým obiehala súpravu a ľudia si kupovali lístky u sprievodcu. Narazil som tam aj na anglicky hovoriacich ľudí, čo ma úprimne prekvapilo, ale nezastavil som sa na kus reči (nieže by som nemal angličtinu na pomerne slušnej úrovni). Keď Danku napojili, tak ešte chvíľu čakala a potom sa súprava pohla nespäť do Čermeľa. Cesta späť bola pomerne mrazivá, pretože slnko už zapadlo a Čermeľské údolie je veľmi úzka dolina, takže tam aj cez deň slnko krátko svieti a ja som bol v tielku a kraťasoch.

     Po príchode do Čermeľa som sa rozhodol ísť predsa len na 14-tke, keďže do jej odchodu ostávali necelé 3 minúty. Po príchode na Havlíčkovú ma čakal ešte jeden prestup na linku číslo 9. Po príchode domov som prišiel tak spokojne unavený a išiel som na relax. Myslím, že teraz Vám už názov článku presne hovorí trasu, tak dúfam, že sa Vám aj páčil.

Snímky autor, 29. 7. 2011

Titulná snímka: Lístky tohtoročnej sezóny.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy