Výlet pod Spišský hrad

15.9.2011 8:00 Marek Rychnavský

Výlet pod Spišský hrad

Ako už bolo dlhší čas avizované dňa 3.9.2011 sa konala jazda historického motorového vozňa M131.1125 KHKV z Košíc do Spišského Podhradia. Kedže toto bola posledná trať, ktorú som ešte nemal na Slovensku prejdenú, logicky som upriamil pozornosť na túto udalosť.

 


     Nakoľko moja východzia stanica je Bratislava, zase som sa trocha zapotil nad množstvom vlakov, ktorými disponuje cestovný poriadok po drastickej 'odtučňovacej' kúre z 1. mája tohto roku.

     Vzhľadom na fakt, že som chcel mať fotografie už z príchodu 'Magdy' do Spišských Vlachov, musel som vyraziť už deň vopred, a to rýchlikom R 801 Poľana do Kysaku, potom prestúpiť na Os 7802 a takto som zdarne prišiel do prestupného uzla.

Krásne ráno v Spišských Vlachoch.

Prichádza Magda M 131.1125.

Vyrážame, ale kone majú prednosť.

     Po obhliadke nádražnej budovy a okolia, a vyfotenia pár prechádzajúcich vlakov, sa konečne zjavila z oblúku 'Magda' M131.1125. Po krátkej pauze, miestnom posune a samozrejme zmene smeru sme sa konečne vydali na lokálnu trať, ktorú pred pár mesiacmi ťažko skúšali rozmary počasia a neskôr rozmary úradníkov, ktorí v snahe ušetriť znova raz spravili rozhodnutia o rušení spojov od stola bez toho, aby si čo len overili vyťaženosť vlakov.

     Nasledovala jazda krásnym krajom s dvoma fotozastávkami v Bystranoch a potom na šírej trati, kde sa mohli všetci dosýta pokochať pohľadom na nádhernú scenériu s panorámou Spišskej Kapituly na jednej strane a majestátnym Spišskym hradom na strane druhej.

Prvá fotozastávka - Bystrany.

Magda s panorámou Spišskej Kapituly.

Fotovlak pod Spišským hradom.

     Potom už nasledovala krátka jazda do cieľa - do žst. Spišské Podhradie, kde akcia pokračovala ďaľším sprievodným programom, ktorého som sa už pre časovú vyťaženosť nemohol zúčastniť, aj keď som trocha v duchu závidel, nakoľko sprievodcov nám robili dve roztomilé hradné panie v dobových kostýmoch.

     Musel som sa sústrediť na to, ako nájsť primerané a čo najrýchlejšie spojenie naspäť domov. Moje predtuchy mi po pohľade do železničného cestovného poriadku jasne napovedali, že po koľajach to tentokrát nepôjde. Tak som musel použiť miestne autobusové spojenie do stanice Krompachy, odtiaľ Os 7809 do najbližšej rýchlikovej stanice Margecany, kde som si počkal na R 608 nezmyselného názvu Kúpele Lúčky, hoci sa mi vždy natíska prirodzenejší názov Spišan, ktorý bol roky zaužívaný a odcestoval som domov.

     Dúfam, že účastníci i usporiadatelia mali návrat rovnako vydarený a s Vami ostatnými sa chcem podeliť aspoň o pár fotografií z tejto skvelej akcie.

Žst. Spišske Podhradie pripomína Šípovú Ruženku.

Biela pani mala voľno, tak aspon dve usmiate sprievodkyne.

... a ešte záverečný posun v cieli a už žiaľ musím ísť.

Snímky autor, 3. 9. 2011.

Súvisiace trate

  • ŽSR-187: Spišské Vlachy - Spišské Podhradie