''Wapky'' opět aktéry nehody (I. doplnění)

5.6.2011 19:30 Milan Vojtek

''Wapky'' opět aktéry nehody (I. doplnění)

Osobní i nákladní doprava na trati z Brna do Přerova se v neděli po poledni zastavila. příčina? Nákladní vlak, který vykolejil v traťovém úseku Vyškov - Ivanovice na Hané. Konkrétně v oblouku poblíž zastávky Hoštice-Heroltice. Jednokolejná trať, kterou chce stát postupně modernizovac se tak na dlouho dostala do nesjízdného stavu.

Bližší informace zatím nejsou k dispozici. Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal uvedl, že nehoda se stala ve 12.25 hodin. Provoz na jednokolejné trati se zastavil. Příčiny jsou předmětem šetření a zprávu budeme i my později aktualizovat. Prvotní informace DI (ve 14.14 hod) uváděla vykolejení cisteren, druhá zpráva v 16.55 už přinesla přesnou informaci, že se jedná o nákladní vlak vozů na přepravu uhlí.

Informace o počtu vykolejených vozů se různí. ČD uvádí 11, hasiči 15, Česká televiza šla na kompromis a napočítala jich 13. V každém případě je trať brutálně rozoraná, na místo pojede vyprošťovací tank, aby vozy odtahal na bok. Doba, po kterou potrvá náhradní autobusová doprava Vyškov - Nezamyslice, není upřesněna.

Vozy Falls, neboli postaru Wap, jsou oblíbenými aktéry nehod, stačí třeba pamětníkům připomenout "wapky" v rybníku u Zábřehu na Moravě. Relativné časté jsou u nich problémy s horkými ložisky. V tomto případě se ale objevilo několik informací, že již předchozáí vlaky respektive jejich strojvedoucí zaznamenali problémy a prý upozorňovali na vybočení koleje z důvodu vysokých teplot.

Všechna fota z místa poskytla Drážní inspekce.

 

Jak jsem slíbil, zde je první doplnění DI:

Dnes ve 12.25 hodin vykolejil mezi stanicemi Vyškov na Moravě a Ivanovice na Hané (nedaleko obce Topolany) nákladní vlak. Nákladní vlak jel z Vyškova směrem na Ivanovice na Hané. Za železničním přejezdem v levém oblouku viděl strojvedoucí zvlněné koleje. Lokomotivě a šesti dalším vozům se podařilo bez problémů projet. Dalších třináct vozů při průjezdu vykolejilo. Zbylých šest vozů zůstalo opět nakolejeno (vykolejilo 13 z 25 vozů).
Při této nehodě došlo k roztržení vlaku a převrácení vykolejených vozů, které následně poškodily sloupy trakčního vedení a totálně zdemolovaly minimálně šedesátimetrový úsek trati. Při nehodě nebyl nikdo zraněn a škoda byla předběžně odhadnuta na 1,4 milionu korun (1 mil. na vlaku, 400 tis. na trati). Provoz na trati nebude obnoven dříve než za 24 hodin. V současné době provádí Drážní inspekce měření železničního svršku a sbírání materiálů nezbytných k vyšetřování příčin a okolností této mimořádné události. Příčina vykolejení v tento okamžik stále není známa, avšak vrchní inspektoři Drážní inspekce, kteří vyšetřují na místě nehody, mají potvrzeno, že provozovatel dráhy měl informace o problémech na trati již v pátek.
I během dnešního dne strojvedoucí průběžně hlásili do stanic, že jízda vlaků v daném úseku není bezproblémová. Dle dostupných informací provozovatel na základně hlášení o problémech na trati provedl prohlídku, avšak na základě zjištěných skutečností nebyla přijata žádná opatření týkající se omezení provozu.

Súvisiace odkazy