Nehoda vlaku Os 4005

27.1.2011 20:00 Lukáš Bušek

Nehoda vlaku Os 4005

Dňa 27.1. 2011 sa stala ďalšia dopravná nehoda na železnici. Deň začal ako každý iný, každodenné cestovanie do školy. Cestujem vlakom Os 4005 (odchod z Turzovky o 5:56). Vypadalo to že to bude úplne obyčajná cesta, ako každý deň, ale po 20 minútach vo vlaku sa všetko zmenilo.

 

 

 


Na priecestí pri stanici Raková (záhlavie smer Makov, kilometrovník ukazoval 4.5km) neznámy vodič prechádzal priecestím a zrejme si vlak všimol neskoro a nedobrzdil (priecestie nie je chránene zabezpečovacím zariadením). Už vo vlaku sa mi zdalo že tu niečo nesedí, rušňovodič začal niekoľko sekúnd pred zrážkou trúbiť nezvyčajne dlho. Hneď na to použil rýchlobrzdu. Po zastavení vlaku sa cestujúci presunuli na pravú časť vlaku aby sa mohli pozerať z okna. Neskôr si všetci vystúpili aby sa mohli pozerať z vonku. Ja som sa k ním pridal, vytiahol som mobil a začal fotiť.

Vlakvedúci privolal políciu, hliadka prišla asi po 15 minútach. Potom po chvíli prišla aj dopravná polícia. Začali nehodu dokumentovať, vodiča auta si polícia zavolala k sebe na výsluch, tvrdil že si vlak nevšimol (ako každý, viete to je bežná výhovorka typu „Ja som si to nevšimol.“). Polícia začala nehodu fotografovať, po chvíli dorazila aj železničná polícia, ktorá tiež začala fotografovať. Niektorí cestujúci po chvíli prestúpili na autobus, ja som ostal na mieste nehody až do konca (pokiaľ nepustili vlak aby pokračoval do Čadce).

Na vodičovom aute nevznikla veľká škoda, má len prednú časť poškodenú, pri nehode sa nikto nezranil. Na vlaku na prvom vozni (811.025) sú len deformované plechy z boku a deformovaný pluh. Škoda je zatiaľ neznáma, vodičovi zabavili vodičský preukaz na neznámu dobu a musí uhradiť škodu na vlaku. Keď uvoľnili priecestie tak vodič musel s autom vycúvať a zrejme bol dosť vystresovaný keďže pri cúvaní nabúral do auta železničiarov. Tak mal na svedomí ďalšiu menšiu nehodu. O 7:34 sme sa konečne rozbehli. Meškanie vlaku Os 4005 bolo 90 minút. Prikladám aj fotografie z miesta nehody (ospravedlňujem sa za kvalitu, je to fotené mobilom, fotoaparát som nemal zo sebou).

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy