Náhradní doprava naruby

26.1.2011 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský a Michael Mareš

Náhradní doprava naruby

Náhradní autobusová doprava je pojem vcelku běžný a jeho obsah cestujícími po železnici nikterak oblíbený. Někdy se ovšem stane, že je zavedena naopak náhradní doprava vlaková. Jeden takový případ nedávno nastal ve Středočeském kraji a jistému našemu příznivci se podařilo vcelku náhodou zdokumentovat poslední den tohoto přece jen zvláštního provozu.

 
 
 
 
 
 
Náhodou ovšem nikoliv onen děj samotný, protože se na místa jeho konání vydal v pondělí 24. ledna záměrně. Jen v tu dobu netušil, že dne následujícího se už vše vrátí zase do normálu, protože mimořádná opatření měla trvat do odvolání, jak informovala média. Od středy nepojedou mezi Vraným nad Vltavou a Měchenicemi autobusy. Důvodem jsou zajišťovací práce na skále nad silnicí II/102, odkud se v pondělí zřítil na vozovku kus skály. Výluka potrvá zhruba týden. Příměstské autobusové linky budou zkráceny, mezi Vraným a Smíchovem bude zaveden zvláštní autobus, Příměstské autobusy jedoucí od Davle budou zkráceny k vlakovému nádraží v Měchenicích, odkud pojede náhradní vlaková doprava do Vraného nad Vltavou, informoval 18. ledna například internetový deník iDNES.cz.
 
 
Uzavřená silnice a náhradu poskytující železnice mezi Vraným na Vltavou a Měchenicemi
na turistické mapě (zdroj:
www.mapy.cz)
 
A informování cestující veřejnosti pochopitelně nezanedbal ani organizátor pražské (a zčásti i středočeské) integrované dopravy ROPID, který vydal příslušnou tiskovou zprávu, informační leták, upravené dílčí i souhrnný jízdní řád dotčených autobusových linek a pochopitelně také jízdní řád náhradních spojů vlakových. Dočasné řešení, které si vyžádala sama příroda v podobě samovolného uvolnění části skalního masivu a jeho následného sesunutí na silnici II/102 mezi obcí Měchenice a Strnady, se nepochybně osvědčilo. Na oněch až 66 denně zavedených kyvadlových vlakových spojů byla nasazena motorová jednotka řady 814/914, ve špičkách posilovaná soupravou motorového vozu řady 810 s přípojným vozem řady 010. Krom toho byly posíleny také některé pravidelné vlaky na trati 210.
 
 
Ruch všedního dne NVD v Měchenicích © Petr Pavlík
 
Zájem o NVD je obrovský. Pro veřejnou hromadnou dopravu se tak vlaky ČD a.s. staly v tomto úseku jedinou alternativou a zachránily plnohodnotnou dopravní obslužnost tohoto regionu, napsal v informační elektronické zprávě dne 23. ledna Petr Pavlík, dozorčí provozu ŽST Praha-Vršovice. A svou zprávu doprovodil také několika fotografiemi, které najdete v úvodu připojené fotogalerie. Jejíž obsah však jinak vytvořil kolega (pokud jej coby novináře profesí může amatérský pisálek takto označit) Michael Mareš, který byl pochopitelně oním v úvodu zmíněným příznivcem stránek VLAKY.NET a tedy i původcem této drobné, ale snad alespoň trochu zajímavé aktuality. Krom poděkování oběma pánům už přidám jen závěrečnou informaci: náhradní vlaková doprava trvala do ukončení provozu dne 24.01.2011.
 
 
„Kyvadlo“na mostě přes Vltavu © Michael Mareš
Prameny a odkazy:
  1. ROPID – oficiální stránka
  2. České dráhy, a.s.- osobní doprava
  3. PIDServis
  4. Železniční trať Praha - Vrané nad Vltavou – Čerčany/Dobříš - Wikipedie
  5. Vrané nad Vltavou - Wikipedie
  6. Měchenice - Wikipedie
  7. zdroje uvedené pod odkazy v textu nebo v něm zmíněné

Titulní snímek: Nefunkční silnice na pozadí funkční železnice © Michael Mareš

Galéria