Jak Shalomek ke kalendáři přišel

5.2.2011 8:00 Milan Vojtek

Jak Shalomek ke kalendáři přišel

Oslovila mě takhle zjara minulého roku moje neteř se slovy, zda nechci mít svůj kalendář. Vlastní a nástěnný, protože ve stolních kalendářích vydavatelství Carpe diem jsou nějaké fotky občas k vidění. Prý bych jej dostal jako dárek k narozeninám. No, dá se něco takového odmítnout?

Takže jsem vybral šestadvacet snímků. Jasně, ťukáte si na čelo, není normální, copak rok má šestadvacet měsíců?  Vysvětlení je ale snadné.  Měsíců je dvanáct, titulní strana je snímek třináctý. A  při vytvoření dvou variant kalendáře – jeden z historických, druhý ze současných strojů jsme skutečně na šestadvaceti záběrech ve dvou sadách. Načasovaných samozřejmě tak, aby to korespondovalo s kalendářními měsíci.
Přesně to se i stalo a já jsem odevzdal snímky. Dál to bylo v režii jiných a já se nakonec v závěru minulého roku dočkal pár kousků originálního kalendáře. Připomínám, že vše, co bylo mezitím, mi zůstalo utajeno. Po nahlédnutí do krabice s hotovými díly jsem poznal, že tvůrce oslavila nostalgicky laděná kolekce a sáhli po parních lokomotivách. Tak můj kalendář pro rok 2011 je celoparní.
Trochu mě  zamrzelo, že při jeho vzniku vyhrála grafická úprava nad orientací lokomotivy a proto na některých snímcích jsou dny kalendáře umístěny poněkud nepřívětivě přes lokomotivu, když na druhé straně záběru je volné místo. Kdybych mluvil do grafického návrhu, určitě bych se vyjádřil, že čistota stroje by měla být přednější, než čistota koncepce. Ale, co, i tak se snad obdarovaným kalendář aspoň trochu zalíbil. A mě se jím splnil sen.
A protože homo sapiens je sapiens právě podle toho, že se dokáže učit z předchozích zážitků a já dostal pod stromeček symbolickou poukázku na kalendáře i pro rok 2012, za rok už bude snad zase o něco lepší.

 

Titulní strana kalendáře je z megaakce  - putování po stopách Gustava Anděla

Leden patřil 475.196, vracející se s turisty z Popradu.

Únor, to je naopak teprve cesta do Popradu, v režii 498.104

Březen, to je 475.101 a jízda k výročí narození TGM.

Duben a 556.039 na fototoulkách pro zahraniční turisty.

Květen a opět 475.101, uhánějící do Lednice

Červnová fotka zachycuje 498.022 na cestě do Vrútok

Červencový snímek jsem vybral tento, mejdan parních lokomotiv v Lužné

Srpnový snímek jsem věnoval prievidzské chloubě 464.001

Září, to je Matěj 433.002 na cestě do Koryčan

Říjen v modrozeleném tónu. 486.007 a 498.022 uhání do Bratislavy

 

Listopad a 475.101, tentokkrát v čele fotovlaku.

Prosincového ducha má 477.013 s cizinci do Košic.  


Tento příspěvek nedávám proto, že bych se chtěl chlubit. Je to dík rodině, která mi splnila můj tajný sen. A zároveň je to třeba počátek diskuse nad tím, jestli by i VLAKY.NET neměly uvažovat nad výrobou svého kalendáře. I když v tomto případě se jedná jen o mou myšlenku, kterou jsem ještě ani já nekonzultoval.

Všechny záběry v reportu jsou pouhé reprofoto z kalendáře, pořízené v polních podmínkách na koberci. Jejich hodnota je tedy pouze dokumentační.