Pozvánka na prvý Mikulášsky vlak na NPŽ

29.11.2010 21:00 Miroslav Sekela

Pozvánka na prvý Mikulášsky vlak na NPŽ

Tento rok bude na Nitrianskej poľnej železnici ( NPŽ ) v Nitre po prvýkrát v jej histórii vypravená súprava Mikulášskeho vlaku. Mikulášsky vlak bude jazdiť v pondelok 6.12.2010, v čase od 9:00 hod do 16:00 hod.





Súprava Mikulášskeho vlaku bude tvorená parnou lokomotívou U35.901 "Križko" a dvomi krytými oobnými vozňami "trojokeňákmi" AB/s 4  a Ci/u 329 , ktoré v minulosti jazdili na Korytnickej úzkorozchodnej železnici. Vo vozňoch sa cestujúcim bude podávať šálka horúceho čaju. O zábavu sa postará Mikuláš, ktorého budú doprevádzať čert s anjelom. Mikulášsky vlak na svoju prvú jazdu vypraví prednosta NPŽ p. Wáclav Gidaszewsky so svojím nerozlučným megafónom.

Po jazde sa cestujúci môžu zastaviť v miestnom Konzume, ktorý bude dýchať vianočnou atmosférou, ktorú zažívali naši dedovia a babičky. Deti sa budú môcť zabaviť na interaktívnej výstave Na 1. koľaji pozor!

Mikulášsky vlak NPŽ bude premávať v pondelok 6.12.2010, v čase od 9:00 hod do 16:00 hod po tzv. "Okruhu" - trati okolo skanzenu Slovenského poľnohospodárskeho múzea. Vstup bude umožnený cez hlavnú bránu nitrianskeho Agrokomplexu ( brána B1 ), odkiaľ Vás do areálu Skanzenu kyvadlovo dopraví Nitriansky expres - vláčik, ktorý preváža turistov po historickom centre mesta Nitra.

Na Mikulášsky vlak je vstup voľný.

Stručná história korytnických trojokeňákov
vozeň AB/s 4
Vozeň bol dodaný na dráhu Ružomberok - Korytnica kúpele v roku 1907, ako kombinovaný vozeň prvej a druhej triedy AB 4. Zrušený bol vo februári 1967 a následne bol predaný Štátnemu majetku v Želiezovciach. Odtiaľ putoval na NPŽ, kde bol dlhé roky využívaný len sporadicky. Dnes patri medzi klenoty ťažených vozidiel na Nitrianskej poľnej železnici.
vozeň Ci/u 329

Vozeň bol dodaný na dráhu Ružomberok - Korytnica kúpele v roku 1907, ako kombinovaný vozeň prvej a druhej triedy AB 3. V roku 1925 bol upravený na vozeň tretej triedy a dostal označenie Ci/u 329. Zrušený bol vo februári 1967 a následne bol predaný Štátnemu majetku v Želiezovciach. Odtiaľ putoval na Čiernohronskú železnicu. Od roku 1998 pôsobil na Jindřichohradeckých místních dráhach. V roku 2008 sa dostal na NPŽ výmenou za M 21.003. Dnes patri medzi klenoty ťažených vozidiel na Nitrianskej poľnej železničke.

 

Ďalšie info o NPŽ:
stránka Slovenského poľnohospodárskeho múzea
história Nitrianskej poľnej železnice