Železničná história na starých pohľadniciach

20.11.2010 8:00 Mgr. Peter Šimko Zdroj: Považské múzeum v Žiline

Železničná história na starých pohľadniciach

Považské múzeum v Žiline ako múzeum s celoslovenskou špecializáciou pre oblasť dopravy pripravilo od 9. novembra 2010 do 31. januára 2011 výstavu historických pohľadníc sprístupnenú vo výstavnej miestnosti Areálu Budatínskeho hradu.

 

 

 

 

Prvé pohľadnice sa na našom území objavujú po roku 1896. Pohľadnice vznikali, aby odosielateľ poslal pozdrav a odkaz adresátovi zväčša z cudzieho miesta, kde sa práve vyskytoval (dovolenka, vojna, dočasné bydisko, práca a i.) a kde toto miesto malo byť zobrazené fotografiou. Najstaršie pohľadnice boli v drvivej väčšine čiernobiele, spravidla s viacerými zábermi v okienkach a dekorované rastlinnými motívmi. Na lícnej časti v pravom dolnom rohu mali miesto pre text adresátovi.

Zadná časť bola celá vyhradená na napísanie adresy, preto sa tieto pohľadnice nazývajú aj s „dlhou“ adresou. Na prelome 19. a 20. storočia sa objavujú pohľadnice s jednou fotografiou, tá avšak stále nezaberala celú plochu lícnej strany, tak aby tu ostalo miesto pre text. Po roku 1905 sa už objavujú pohľadnice klasického vzhľadu, s miestom pre odkaz na rubovej strane a obrazom na celej ploche lícnej strany. V tom čase začína „zlaté obdobie“ pohľadníc, kedy sa ich počet výrazne rozšíril, čo trvalo až do vypuknutia 1. svetovej vojny.

Považské múzeum disponuje pomerne uceleným súborom pohľadníc zachytávajúcich prierez železničnými stanicami na jednotlivých tratiach Slovenska.V súčasnosti má a na výstave je zobrazených na banneroch alebo fyzicky vyinštalovaných spolu 159 kusov pohľadníc. Pohľadnice zachytávajú staničné budovy v časoch počiatkov železníc, dokumentujú ich stavebné prvky.

Na Slovensku sa pri výstavbe železníc uplatnil železničný sloh, vyznačujúci sa napríklad vystupujúcimi tehlami v lemovaní okien, nároží budov a pod úpätím strechy v štíte, kruhovými otvormi v podkroví, oblúkovými hornými časťami okien a celkovo stavbami budovanými akoby podľa jednej šablóny. Takéto budovy sú zachytené na väčšine pohľadníc. Pre ukážku tohto typu budovy sme vyhotovili a vystavili model železničnej stanice Žilina uložený na modelovom koľajisku. Model sme vyhotovovali na základe dobových pohľadníc.

Voči tomuto slohu sa vymedzil sloh spoločnosti StEG (Rakúsko-uhorská spoločnosť štátnych železníc), ktorá stavala vybrané trate na juhu a severozápade Slovenska a vyznačovala sa oknami v podkroví a odlišným typom lemovania okien a nároží väčšími vystupujúcimi tehlami. Príkladom je stanica Nová Žilina alebo Trenčianska Teplá, ktorej model majú možnosť tiež návštevníci na výstave vidieť, ako aj plány, podľa ktorých bol vyhotovený.

Potom nasledujú stanice z neskoršieho obdobia alebo stanice ako architektonické diela osobitých architektov mimo železničného slohu (Bratislava, hl. st., Košice). Vyhotovili sme aj model stanice Kežmarok v štýle Jugendstyl, ktorú možno považovať za jednu z najkrajších na Slovensku. Pri staniciach sú badateľné typické drevené budovy skladov, verejné drevené záchody, výhybky či návestidlá. Okrem staničných budov pohľadnice zachytávajú v mnohých prípadoch pózujúci železničný personál v štylizovanej podobe.

Druhú skupinu pohľadníc tvoria zábery na trate. Okrem železničného spodku a zvršku sú na mnohých pohľadniciach dokumentovateľné portály tunelov či železničné mosty. Na niekoľkých pohľadniciach máme zachytené najstaršie mosty v čase jednokoľajných tratí, napríklad mosty s mrežovou konštrukciou na Košicko-bohumínskej železnici. V prvých desaťročiach 20. storočia ich nahrádzali mosty zväčša oblúkových nosníkov, zdokumentované na viacerých pohľadniciach. Zaujímavé sú aj zábery na viadukty, napríklad na ojedinelé stavby na železnici Brezno – Tisovec.

Treťou skupinou sú pohľady na železničné dráhové vozidlá. Nie sú veľmi rozšírené, avšak vznikli aj vďaka tomu, že železničné podniky a organizácie si tiež vydávali vlastné pohľadnice. Najkrajšia je kolorovaná pohľadnica s rušňom radu Ip Košicko-bohumínskej železnice (354.9 ČSD) s pózujúcimi zamestnancami Hlavnej strojnej dielne vo Vrútkach. Na viacerých pohľadniciach sa tiež vyskytujú rušne a vozne v staniciach či traťmajsterské dreziny uprostred šírej trate. Traťmajsterská drezina, ako aj ďalšie trojrozmerné exponáty dopĺňajú výstavu pohľadníc. 

Výstavou Železničné stanice Slovenska na starých pohľadniciach Považské múzeum v Žiline symbolicky uzatvára úspešný rok dopravy.

Súvisiace odkazy