Jak jsem jel zmoknout do Zvolena

9.10.2010 8:00 Jiří Řechka

Jak jsem jel zmoknout do Zvolena

Dne 11.9.2010 se konal již třináctý ročník GP Zvolen parních lokomotiv. Tento ročník byl rozšířen také o soutěž lokomotiv motorových. Bohužel celý program narušilo počasí. Vytrvale, až do ukončení programu, „zpříjemňoval“ všem přítomným návštěvníkům a posádkám lokomotiv déšť. Podle moderátora programu se tak stalo poprvé.

 

 

 

Moje cesta do Zvolena začala v pátek večer odjezdem vlaku EN 425 Slovakia, ke kterému je přidáván lůžkový vůz do Zvolena os.st. Na mé překvapení vůz byl z Prahy plně obsazen. Cesta probíhala bez problémů a dva spolucestující, kteří se mnou cestovali, vystupovali v Banské Bystrici. Pohled z okna kupé na nebe nevěstil nic dobrého, pršelo a já jsem začal litovat, že vzdor informacím o počasí které jsem měl, jsem nevolil dešti odolnější obuv. Po příjezdu do Zvolena os.st., dělám první fotografie provozu na nádraží a pomalu se přesouvám pěšky do prezentačního a soutěžního areálu, což je depo a přilehlá nákladní stanice. Po příchodu do depa fotím zde na paprscích rotundy vystavené lokomotivy a následně se vydávám na prohlídku depa.

Zároveň se začíná projevovat moje nerozvážnost při zvolení obuvi. Začínám mít pocit, že přestávám vnímat odkud ta voda na mne útočí, protože i deštník, po letech užívání, přestává plnit svojí funkci a já jsem nenápadně skrápěn i skrze něj. Na zádech mám batoh krytý pláštěnkou proti dešti, což zapříčinilo, že voda stékající po této pláštěnce mě smáčela moje pozadí. Prostě, tento den jsem si užil vody víc než dost. Přece jenom počasí odradilo dost potenciálních návštěvníků, a tak alespoň focení v depu bylo „příjemné“. Po zadokumentování v depu skoro všech přítomných lokomotiv, se vydávám na nákladní stanici. Zde probíhají poslední přípravy před začátkem akce. Slavnostního dne se zúčastnili i příznivci mašinek z Maďarska, které přivezl mimořádný vlak vedený lokomotivou M61.020 Nohab s přípřeží zvolenského pomeranče T 678.0012.

GP Zvolena začíná, jak je naprosto obvyklé, projevy a poté následuje vystoupení mažoretek. Tím je zahájena GP Zvolena. Jako novinka letošního ročníku je prezentace motorových osobních vozů a zejména motorových lokomotiv, které mají svůj soutěžní program. Po skončení této části programu, je na řadě hlavní část dne, představení a soutěž parních lokomotiv. Soutěže se zúčastnily posádky z Maďarska se svojí zakrytovanou lokomotivou ř. 242, Slovensko zastupovala posádka z Prievidze s ušatou 464.001, z Polska se zúčastnila posádka s lokomotivou TKt 48.191, z Rakouska posádka s němkou 52.100 a Česko posádka s papouškem 477.043 patřící DHV Lužná u Rakovníka, pozdější vítězná posádka.

O dobrou náladu přihlížejících se staral moderátor pořadu, který komentoval jednotlivé soutěžní disciplíny. Součástí programu dne byl také příjezd R 932 Domica, kde na úsek Kriváň – Zvolen os.st. byl nasazen Albatros 498.104. Vítězem GP Zvolena se stala posádka z Lužné u Rakovníka se svým papouškem 477.034. Po závodech měli návštěvníci možnost využít dvou mimořádných vlaků a to do Banské Bystrice a Banské Štiavnice. Této jízdy se zúčastnil také jako průvodčí Ján Zádorožný alias Terčík. Pro mne skončení závodů znamená doplnit si energetické zásoby a opět mě čeká pěší přesun zpět na osobní stanici. Zde si dělám ještě poslední fotografie které mě umožňuje počasí a pak již čekám na můj vlak.

Vracím se opět lůžkovým vozem, v kupé jsem sám, a tak mám možnost bez problémů si usušit svoje promáčené svršky. Moje cesta do Zvolena končí v neděli ráno v 7 hod. příjezdem EN 424 Slovakie do Prahy, ke které je lůžkový vůz připojen v Žilně. Bohužel pracovní vytížení mě nedovolilo zpracovat tento report dříve a tak je s určitým zpožděním, ale zato z trochu jiného pohledu, než zvolili mí předchůdci.

Titulní snímek: Na 756.006-3 momentálně neprší... © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy