„ALLEGRA“, nová elektrická jednotka Rhétské dráhy

9.8.2010 8:00 Miroslav Zikmund

„ALLEGRA“, nová elektrická jednotka Rhétské dráhy

V květnu letošního roku Rhétská dráha (RhB) uvedla do provozu prvních pět elektrických jednotek „ALLEGRA“ od firmy Stadler. Následovat budou dodávky dalších souprav, poslední z 15 kusové série by měla být dodána v březnu 2011.

 

 

 

 

Jedná se o dvousystémovou elektrickou jednotku pro stejnosměrnou trakční proudovou soustavu o napětí 1 000 V, která je používána na trati St. Moritz - Tirano (tzv. Bernina Bahn) a trakční proudovou soustavu 11 kV 16,7 Hz používanou na ostatních tratích RhB (tzv. Stammnetz). Dvousystémové vozidlo umožňuje provážení přímých vlaků na trase Chur - Tirano bez výměny hnacích vozidel ve stanici Pontresina.

Vozba těchto vlaků probíhala (a dosud probíhá) tak, že střídavá lokomotiva přiveze vlak z Churu do Pontresiny, tam odstoupí a na vlak najede dvojice elektrických vozů ABe 4/4, které vezou vlak do Tirana. Elektrické vozy přijedou zpravidla ze St. Moritz jako samostatný vlak a v jízdním řádu jsou vedeny do Tirana jako samostatný vlak, s týmiž časy jako „Bernina Express“. V opačném směru výměna hnacích vozidel probíhá podobně. Ve stanici Pontresina je tzv. přepínatelná trolej (tedy to, co se bohužel neudělalo na české železniční síti), takže výměna vozidel probíhá velmi rychle. Ve stanici jsou „napěťová“ návěstidla, která signalizují, jaké napětí je v troleji.

Střední díl třívozové jednotky je nízkopodlažní - krajní trakční vozidla mají za stanovištěm strojvedoucího oddíl I. třídy. Celkový trakční výkon jednotky (8 hnacích náprav) je 2 600 kW na střídavé soustavě, 2 400 kW na stejnosměrné, maximální rychlost 100 km/h, na stoupání 35 promile utáhne souprava zátěž o hmotnost 245 tun, na stoupání 70 promile hmotnost 140 tun. V I. třídě je kapacita 24 míst (stejný počet jako ve dvou elektrických vozech), ve II. je k dispozici 76 míst (o 28 více než v elektrických vozech), navíc je k dispozici 14 sklopných sedaček, přepravní prostor pro dva vozíčkáře a pět míst pro jízdní kola. „Domovským depem“ pro prvních pět souprav je depo Poschiavo.

Před cestou do Švýcarska jsem se snažil od RhB získat informaci, na jakých vlacích jednotky jezdí, ale přes „proslulou švýcarskou železniční dokonalost“ se mi dostalo neurčité odpovědi, že nasazení vozidel na konkrétní vlaky „je nejisté“. ALLEGRA jezdí ve společném turnuse s elektrickými vozy ABe 4/4. Takže moje cesta za „ALLEGREM“ byla sázkou do loterie. V Churu jsem si nechal ujet, na můj vkus turisty „přeplněný“, vlak v 8.58 a počkal na vlak jedoucí o hodinu později, který byl obsazen asi z poloviny. Na první „ALLEGRO“ jsem měl štěstí o hodinu později při křižování ve Filisuru na podvojném vlaku 1132/909. Do St. Moritz jsme žádné nepotkali a tak jsem ve 12.45 vlakem 1633 vyrazil na „lov“ do Tirana. Na konci vlaku taženém dvěma elektrickými vozy byly dvě cisterny vezoucí pohonné hmoty do Poschiava.

Hned při křižování v Pontresině jsme potkali osobní vlak 1644 do St. Moritz tažený ALLEGREM, na konci klasické soupravy byly žluté vyhlídkové vozy. Během jízdy do Tirana jsme potkali ještě dvě jednotky. Jednu na osobním vlaku 1652, druhou na samostatném Bernina Expressu 960. Takže zbývala pátá - odpočívající v depu v Pontresině. Po půlhodince pobytu v Tiranu jsem se vydal na cestu zpět a při vjezdu do stanice Brusio jsem uviděl na protijedoucím vlaku 1637 ALLEGRO. „Ostrý“ přestup se nepodařil, protože jsme vjížděli jako druhý vlak, takže jsem si počkal na následující vlak. Bylo zřejmé, že na něm musí ALLEGRO jet, protože jiné hnací vozidlo v Tiranu nebylo. Za necelou hodinu se objevil „manipulák“ 4672 v sestavě ALLEGRO, tři klasické vozy a na konci pět plošinových vozů směrovaných do Landquartu.

Poslední vlak „provozního dne“ z Tirana do St. Moritz byl poměrně prázdný, takže jsem se mohl věnovat prohlídce soupravy. Stěna za stanovištěm strojvedoucího je prosklená, takže je možný výhled na trať. Přestože je na stanovišti strojvedoucího klimatizace, strojvedoucí „klimatizoval“ otevřenými dveřmi a oknem. Poněkud nepříjemné je měkké vypružení, takže stojící nebo pohybující se cestující mají trochu problém se stabilitou. Rovněž stolečky by mohly být o nějaké 3 centimetry výš. I přesto, že ALLEGRA jsou klimatizována, jsou v nich půlená stahovací okna, takže fotiči nejsou omezeni ...

Společnost RhB nepoužívá dvanáctimístné číslování vozidel. ALLEGRA jsou opatřena inventárními čísly 35xx a jménem. Společnost RhB v průběhu roku 2011 obdrží od firmy Stadler pět čtyřdílných jednosystémových jednotek určených pro tratě v okolí Churu a Landquartu, mimo jiné i pro trať do Arosy. Souprava bude mít pouze jedno hnací vozidlo s trakčním výkonem 1 400 kW, Kapacita 24 místa I. třídy, 156 míst II. třídy, 22 sklopné sedačky, 5 míst pro jízdní kola, maximální rychlost 100 km/h.

Odkazy:
  1. Stadler
  2. Stadler Allegra - Wikipedia, the free encyclopedia
  3. Rhätische Bahn, RhB

Titulní snímek: Jednotka RhB ABe 8/12 na tovární fotografii firmy Stadler

Súvisiace odkazy