Ako Hurvínek koľaje na vrbovskej štreke brúsil

22.7.2010 8:00 Ľubomír Bekr a Miroslav Sekela

Ako Hurvínek koľaje na vrbovskej štreke brúsil

V sobotu 10. júla 2010 sa na trati Piešťany - Vrbové objavil po viac ako tridsiatich rokoch opäť osobný vlak. V deň konania Vrbovského jarmoku zorganizovalo Občianske združenie ČANGO v spolupráci so Spoločnosťou Považskej Dráhy Žilina a mestom Vrbové jazdy historickým vlakom, aký v minulosti do Vrbového pravidelne jazdil.

Súprava bola tvorená motorovým vozňom M 131.1443 a prívesným vozňom BDlm. Historický vlak sa 4x prešiel do Vrbového a späť do Piešťan.

 


Z Vrbového nič dobrého... hovorí sa o Vrbovancoch. Odpoveď prišla obratom. Ale keď sa vydarí, neni nad to ! To je slovná prekáračka , ktorá nám dokázala, že stále platí. Presvedčili sme sa o tom všetci, ktorí sme nelenili a prišli sme sa pozrieť, čože za čudo nám to tu má jazdiť. Začneme ale podľa predpisov od začiatku.

Skúška

Na sobotnú jazdu po neodolateľnej trati sa tešilo jadro SPDŽ tak intenzívne, že sa dovalili už v piatok a hneď sa dožadovali jazdy. Boli vyslyšaní a blahosklonne sme im postavili na voľno. Nech nás neohovoria. To však ešte milý spolok netušil, že rozhodujúci zápas o miesto pod slnkom si budú musieť ešte len vybojovať. Bojiskom bol železničný prejazd v blízkosti Kocuric. Tam sa rozhodlo, či avízované jazdy budú, alebo nebudú. Boli. Nakoniec v posledných sekundách sa nám podarilo prebiť sa cez priecestie. To ale nebolo všetko.Nepriateľia železníc sa nevzdali. Museli sme rozháňať stáda mačiek, zajacov, ba dokonca aj celá rozvetvená bažantia rodinka nesúhlasila s našim vpádom do savany. Bránili sa udatne.

Cesta späť bola už bezproblémová, ale na priecestí už na nás znova číhali. Nakoniec po nezmieriteľnom boji nervov povolili. Až na jedného autobusáka a ženu za volantom. Sadkár to stihol, babenka musela potupne cúvnuť. Holt profík je profík. Takto nejak v pohode nám uplynul skúšobný večer. Ale sme svetu dokázali, že sa nebojíme !


Hurvínek pripravený na piatkovú skúšobnú jazdu do Vrbového. 9.7.2010 © Ľubomír Bekr

Deň "D"

Aj napriek tomu, že som neskutočne veľmi chcel, dovalil som sa na perón medzi poslednými. Vyzeralo to tak, že sa ani nezveziem. Rozumejte, ja zakladajúci člen OZ Čango, dokumentárny fotograf a videista... Dopadlo to ale dobre. Dav na prednej plošine sa pomkol a prijali ma medzi seba. O nejakom fotení však nemohlo byť ani reči. Cesta cez Trebatice, Krakovany do Vrbového bola nekonečná, skutočne hustá, ale boli sme všetci vo vytržení. Hurvínek po 37 rokoch a dokonca s prívesom. To tu nikdy nebolo. A tá fascinujúce jazda po vysokom násype a moste ponad diaľnicu... Stanica Trebatice ako v 60-tych rokoch, Skoro nič sa nezmenilo...

Boli vypravené 4 páry vláčikov. Všetky boli preťažené, mali sme problémy s rozjazdmi a museli sme to riešiť pieskovaním. Nabudúce asi mnohých pošleme na autobus. Nedáme si to nikomu kaziť, pravda.


Hurvínek prechádza ponad diaľnicu D1. 9.7.2010 © Ján Čúzi

Vrbové

Jedným z organizátotov tejto jazdy slávy bolo aj mestečko Vrbové, preto sa pozrieme aj trochu dnuká. Keďže sa jedná v podaní multiorganizácie KRIAK a bratov Jobusovcov, Braňa a Andreja o absolútny stred sveta, zemegule a vesmíru, pripadá mi o tejto singularite povedať niečo nové skoro nemožné. Okrem kráľa Madagaskaru, z ktorého urobil takto jedinú samostatnú kolóniu v nevedomom područí Slovákov, sú tu ešte asi tri zaujímavosti. Úmerne počtu obyvateľstva. Jednou z nich je aj židovská synagóga, krásna stavba židovských spoluobčanov,ktorá pulzuje. Po 90-tom sme ju prevzali ako ruinu, ŠÚPS ju zrekonštruoval a teraz zasa je v stave, na ktorý sme zvyknutí. Nastal čas na rekonštrukciu...Druhou takou atrakciou je šikmá veža ve Vrbovém, ktorá je šikmá, ale nie absolútne. Má totiž kolmé vejare u dverí a špalety, čo nepriaznivo pôsobí na celkový vzhľad a statiku. A aj dynamiku videnia. Človek potom nevie, či je šikmá veža, dvere,alebo on sám. Alebo čo vlastne. Ale nielen to majú vrbovanci šikmé. Postrehli sme už aj šikmé označenia zastávok SAD. To je vzrušujúci objav a dúfajme, ze to zvýši atraktivitu lokality. Treťou takou zaujímavosťou sú rozsiahle katakomby, ktoré síce nie sú k videniu, ale pri troche šťastia sa do nich môže občas beztrestne prepadnúť. Aj s vozovkou, prípadne domami.
Bolo tu toho niekedy asi aj viac, ale niečo musíme nechať aj prepadlisku dejín.


Šikmá veža vo Vrbovom. 9.7.2010 © Ľubomír Bekr

Jarmek

Bolo by neodpustiteľné nenapísať nič o treťom elemente, ktorý túto jazdu slávy inicioval. Budete mi musieť ale asi odpustiť. Zatiaľ čo všetci skutoční vyznávači koľajových fantázií boli v správnom čase na správnom mieste, pri koľajniciach, ja s Mírou som sa potácal na jarmoku. A to sme nemali. Chlapci totižto urobili mimoriadnu jazdu snov z Vrbového cez Krakovany do Trebatíc a späť. Chcel som urobiť zopár foto. Ale neurobil, pretože už o 12:30 niekto švihol zázračným prútikom a všetci začali prekotne baliť. A veru mal som, lebo to je jav nevídaný. Keby aspoň pozvoľna, nenápadne...


Pózovanie na priecestí v Trebaticiach. 10.7.2010 © Miroslav Sekela

Záverom

Najväčšiu zásluhu na tejto spomienkovej akcii nesie predseda OZ Čango Vladimír Vacula, nick Šlapetko, p Veverka a ďaľší nemenovaní nadšenci a členovia Čanga, ktorí sa podieľali na príprave, neoblomnému presadzovaniu zámeru, ako aj na prípravných, prevádzkových a pomocných prácach. Poďakovanie patrí aj traťovákom ŽSR za skvelé očistenie a sprejazdnenie trate. A v neposlednom rade samozrejme aj SPDŽ, ktorí nasadili všetky sily, len aby sa odjazdilo, čo bolo sľúbené. Apropó, ďakujeme aj zvedavej cestujúcej verejnosti za odhodlanie a prejavený záujem o túto železničku. A hlavne detičkám, ktoré mali radosť z čuda nevídaného určite najväčšiu. Aj my. Dovidenia o rok, priatelia !

Dodatok

Tí, ktorí to rok nevydržia, sa môžu o dva mesiace, 18. septebra prísť pozrieť alebo osobne sa zúčastnit Majstrovstiev v jazdách na pákových drezínach. Všetkých vás srdečne uvítame.

V sekcii Trate nájdete pri trati 803 Piešťany - Vrbové malé fotopoznanie trate.

Titulné foto : Mimoriadny osobný vlak vchádza do stanice Vrbové. 10.7.2010 © Miroslav Sekela

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy