Pan revizor ČSD v Chabówce

14.7.2010 8:00 Mgr. Jan Guzik

Pan revizor ČSD v Chabówce

Byť se děj této reportáže odehrává ve známém polském skanzenu historických železničních vozidel, nebude o mašinkách, jak jsme zvyklí, ale o lidech. A i když ti lidé byli účastni aktu velice vážného, ba životně důležitého (tedy aspoň pro dva z nich), atmosféra tam vládla spíš nevážná. Nakonec tomu ani nemohlo být jinak, hrála-li tam svou oblíbenou roli všem známá postava v titulku naznačená a na úvodním obrázku dobře patrná. (-zz-)

 

 


Jak jsme se dověděli z dobře informovaných zdrojů, ve dnech 2. až 3.7.2010 měl skromný Skansen Taboru Kolejowego v polské Chabówce čest hostit velmi milého a váženého pana revizora Jána „Terčíka” Zádorožného. Na počátku své návštěvy onen hodnostář zkontroloval jízdní doklady cestujících zvláštního autobusového spoje Kraków - Chabówka Skansen a poté se zúčastnil fotografování novomanželů Agnieszky a Szymona Marcových, které se odehrálo v areálu Skansenu. Večer proběhla důležitá jednání pana revizora s polskými železničáři (přičemž vážený host věnoval zvláštní pozornost ženské části přítomných). Poté se uskutečnila malá recepce na počest novomanželů i čestného hosta ze Slovenska.

Ale od začátku. Naposledy jsem se s Terčíkem setkal na letošním bratislavském RENDEZu. Hovořili jsme tam o všeličem, mimo jiné také o tom, že 26. června tohoto roku se bude ženit spolupracovník z našeho podniku Szymon Marc. Týden po té události měli jeho kolegyně a kolegové připravit ve Skansenu Chabówka malou recepci na počest novomanželů. Szymon je jedním z mladších pracovníků našeho podniku, V minulém roce nám, kromě svých běžných povinností, pomáhal jako dobrovolník při přípravě akce „Parowozjada 2009”.

Mimo jiné, právě spolu s Jankem Zadorožným, plnil povinnosti průvodčího nostalgických vlaků. Tak se mi v hlavě zrodil nápad, pozvat Terčíka na tu slavnost. Když se plánuje něco legračního, není Janka třeba dlouze přemlouvat. Po návratu z Bratislavy jsem v elektronické poště našel od něho zprávu s dotazem na podrobnosti té oslavy. Rychle jsem se dohodli na potřebných věcech a už nám zbývalo jen čekat na ono datum. Původně měl být Jankův příjezd do Chaböwky překvapením, ale Gosia, hlavní organizátorka akce, to dokázala udržet v tajnosti jen asi 15 minut, takže to za chvíli věděli všichni, včetně Szymona a Agnieszky.

Nadešel pátek 2. července. Z podniku jsem se dostával s velkými potížemi. Budova, v níž pracuji, se nachází v bezprostředním sousedství krakowské opery, kde toho dne byla návštěvou paní Hillary Clintonová s dalšími důležitými hosty, a celé okolí bylo od světa odříznuto bezpečnostními silami. Teprve po dlouhém vyjednávání s pracovníky Úřadu pro ochranu vlády a policie se mi podařilo z centra Krakowa vyjet. Ještě jsem musel přestát velkou zácpu na výjezdu směrem na Zakopane a pak už šlo vše celkem dobře. Cestou jsem se od Terčíka telefonicky dověděl, že už je na místě, a po dalších dvaceti minutách jsem se s ním mohl uvítat osobně.

Do příjezdu autobusu s novomanžely jsme měli ještě několik desítek minut. Janko se převlékl do úboru revizora a po přípravě rekvizit potřebných ke kontrole jsme se odebrali k bráně Skansenu. Kontrola proběhla naprosto v pořádku, a tak bylo možno rychle přejít k další části slavnosti. Využívajíce slunečného počasí se novomanželé převlékli do svatebních šatů a začalo se s fotografováním. Sami můžete ohodnotit výsledky naší společné práce v areálu Skansenu, u parních lokomotiv, vagónů, v dílnách, opravářské hale i v historickém salonním voze z vlaku Władysława Gomółky.
 
 
Prostředí historického parku železničních vozidel a účast Terčíka v historických oděvech dodaly snímkům neopakovatelný ráz. Samozřejmě nemohla chybět ani společná fotografie všech přítomných. Janko také předal novomanželům příležitostné dárky. V době, kdy jsme se zabývali fotografováním, kolegyně a kolegové připravovali na peróně Skansenu malou recepci. Setkání na počest novomanželů a ctěného hosta ze Slovenska trvalo až do brzkých ranních hodin následujícího dne. V rozhovoru s Gosiou jsme otevřeli také závažné téma zachovávání služebního tajemství. Jankově velké pozornosti se těšila ženská část našeho společenství.
 
 
Setkání bylo velice zdařilé, jak to dokumentují pořízené snímky. Novomanželům přejeme všechno nejlepší na jejich společné cestě životem. Jankovi Zadorožnému patří velký dík za to, že k nám přijel až z Košic. Krom své milé společnosti poskytl novomanželům možnost uchovat si v paměti nezapomenutelnou vzpomínku z té pro ně tak velké životní události, jakým je začátek společného života.
 
Titulní snímek: Průvodčí Terčík v akci © Jan Guzik 
 
(Přeložil a úvodním slovem opatřil PhDr. Zbyněk Zlinský)

Galéria

Súvisiace odkazy