Prossek Express – Ušatá, Karkulka a ich príbeh

14.6.2010 8:00 Marián Šimo

Prossek Express – Ušatá, Karkulka a ich príbeh

Konečne dážď poľavil a na sobotu 29. mája rosničky predpovedajú slniečko. Konečne, povzdychol si každý jeden kto sa chystal na parný vláčik z Prievidze na výstavu do Vrútok. Aj partia okolo Ušatej finišuje s prípravami. Zakuruje Ušatú, štartuje Karkulku, dokončuje náter vozňa Bh, ktorého grafity nepôsobili práve najlepším dojmom a chystá novinku svojho vozového parku – reštauračný vozeň.

Kým ešte väčšina ľudí sladko spala, Ušatá spokojne naberá vo svojom vnútri tlak pary. Ráno plná elánu je pripravená na hranici depa. Už v piatok večer je súprava zoradená a nachystaná. Miestenky sú už na svojom mieste a čakajú na cestujúcich. Všetky miesta určené na predpredaj sú dávno vypredané, čo znamená, že o parný vlak bude veľký záujem. Aj tak bolo.

Je 7 hodín ráno a na stanici už čaká veľký zástup ľudí. Všetci majú záujem len o jedno – nastúpiť do parného vlaku. Medzitým začína posun v depe. Karkulka T444.0055 sa privesila k súprave požiarneho vlaku tvoreného cisternou a vozňom Dsd, v ktorom svoj dočasný domov má posádka hasičov z Nových Zámkov. Na odstavných koľajach si svoju štrúdľu vozňov vyťahuje parný rušeň 464.001 Ušatá. Behom chvíľky sa súprava ocitá na druhom nástupišti nasledovaná požiarnym vlakom. Je to celkom príjemný pocit. Veď stojíme na nástupišti, z ktorého odchádzajú rýchliky. Vlastne sme rýchlik. Už v mene vlaku Prossek Express je slovo Express. Aj vlak je dospelý – rušeň a 5 veľkých vozňov, čo nechá vyniknúť zvuku parného rušňa, keď sa bude štverať do strmého kopca z Prievidze do Hornej Štubne.

Prossek Express pred odchodom z Prievidze. (c) Jozef Mokrý

Vlak sa rýchlo zapĺňa cestujúcimi do posledného miesta. Voľné zostali iba miesta, ktoré boli dopredu rezervované ľuďmi, ktorí pristúpia v ďalších staniciach Chrenovec a Handlová. Odchod parného vlaku je naplánovaný na 8 hodinu rannú. Vzniká, ale malý problém. Pán výpravca nevie v počítači nájsť náš vlak. Ups, veď depeša vyšla načas. Telefonát s dispečerom problém rieši, ale parný vlak má 5 minútové meškanie. To nevadí, Ušatá si s meškaním poradí. Z komína Ušatej vyletí veľký kúdol pary, dymu a veľký obor sa dáva do pohybu. Mizne v oblúku za priecestím. Po 15 minútach odchádza aj požiarny vlak. V stanici Chrenovec je naplánovaná krátka zastávka. Posádka rušňa rýchlo skontroluje ložiská a potom sa pokračuje v ceste. V Handlovej je plánovaný 20 minútový pobyt a tak meškanie sa eliminuje kratším pobytom.

Požiarny vlak prichádza do Chrenovca. Výpravca v Chrenovci dáva na prechod, to znamená, že Ušatá úspešne dorazila do Handlovej. Karkulka sa škriabe do kopca rýchlosťou niečo medzi 30 a 40 km/h. V úseku okolo Ráztočna stretáme prvých fotografov. Keď Karkulka dorazila do Handlovej parný vlak bol preč. Ani sa dlho nečaká a výpravca nás púšťa ďalej.

Obavy, že súprava pre Ušatú bude ťažká, sa rýchlo rozplynuli. Parná dáma hravo zvláda nástrahy trate a dodržuje jazdné doby. V Hornej Štubni sa presúva na opačný koniec vlaku a čaká, kým príde požiarny vlak s vodou v cisterne. Potrebuje doplniť svoje vodné zásoby pred ďalšou cestou.

Požiarny vlak prichádza do Hornej Štubne. (c) Marián Šimo

Požiarny vlak medzičasom odišiel z Handlovej a blíži sa k najťažšiemu úseku trate - k 3,7 km dlhému Bralskému tunelu. Za miernym pravotočivým oblúkom sa objavuje portál. Teda lepšie povedané, iba dym. Portál ani nebolo vidieť. To, že Karkulka vošla do tunela bolo jasné iba zo zotmenia sa. Reflektor svieti, okna sú zavreté ale za nimi je iba šeď. Nevidieť ani na krok a modlíme sa, aby Karkulke nezdochol motor. Našťastie motor stále pradie a my sa posúvame dopredu. Veru počas éry pary nebolo vôbec ľahké jazdiť vlakmi. V strede tunela sa nachádza vetracia šachta a dymu začína rýchlo ubúdať. Za vetracou šachtou je tunel vyvetraný a my konečne vidíme až na jeho koniec a môžeme dýchať. Prechádzame Sklené pri Handlovej a vynárame sa z lesov na čistinku odkiaľ vidieť stanicu Horná Štubňa. Ušatá už obehla súpravu a čaká na nás.

Po príchode požiarneho vlaku do stanice sa požiarnici konečne dostávajú k slovu. Štartujú vodné čerpadlo a naťahujú hadice k parnému rušňu. Ja sa chytám hadice pri tendry a snažím sa ju udržať na svojom mieste. Počujem však ako čerpadlo zvyšuje svoj výkon a chobot tender opúšťa a na mňa sa valí prúd vody. V momente som premočený až na kožu za okolitého hlasného škodoradostného smiechu. Ešteže ma nikto nestihol odfotiť :-) Voda je dočerpaná. Pred Ušatou odchádza Bageta s pravidelným osobným vlakom do Vrútok a po nej na odhlášku odchádza aj parný expres. Keďže je pred nami osobný vlak nie je kam sa ponáhľať. Pomaly 30 km/h sa plazíme za Bagetou, aby sme nemuseli za ňou stáť. Medzi Martinom a Vrútkami sa stretávame s parným vlakom do Kremnice v čele s popradským Papagájom 477.013, ktorý je nasledovaný požiarnym fotovlakom s dvomi Pielstickmi v čele. Vo Vrútkach pristávame u druhého nástupišťa a znova obiehame súpravu. Prejde EC Košičan z Košíc do Prahy, púchovský Hurvínek preposunuje k staničnej budove, aby odviezol pendel z osobnej stanice do nákladnej stanice a cestou posunu sa expres vydávame popri múre ŽOS Vrútky do bývalého rušňového depa, kde je centrum osláv.

Stretnutie s Papagájom. (c) Marián Šimo

Karkulka už stojí vo vchodovej skupine a čaká kým sa jej uvoľní koľaj. Keď Ušatá s vlakom odíde do depa, konečne sa na návestidle mení návesť a požiarny vlak vojde do stanice. Karkulka už obiehať nemusí a súpravu posunom dotlačí do depa. Kúsok pred požiarnym vlakom odchádza aj Hurvínek a tak môžeme sledovať súbežnú jazdu.

Prossek Express prichádza na výstavu vo Vrútkach. (c) Marián Šimo

V depe sa ľudia z vlaku rozutekajú po výstavisku a posádka parného rušňa sa postará o ich poklad. Doplňuje sa voda a namaže sa kompletne pojazd rušňa. Skontrolujú sa ložiská. Plánovaný pobyt v depe ujde ako voda vo Váhu a je čas, aby sa vlak vrátil späť do stanice. Spojí sa s požiarnym vlakom a vzniká pantograf s Ušatou na jednej strane a Karkulkou na druhej. Spraví sa brzda a ide sa do stanice. V stanici sa požiarny vlak odpojí od parného vlaku. Karkulka sa nachystá na zhlavie, aby sa po odchode parného vlaku mohla pripojiť na súpravu požiarneho vlaku.

Výpravca zapíska, vypraví vlak a o 13:50 sa Ušatá dáva do pohybu. Vlak je plný detí a balónikov. Tento krát je trať voľná a Ušatá môže vydať s vetrom o preteky. Prechodí Martin, Príbovce, Diviaky a prichádza do Hornej Štubne.

Požiarny vlak v Martine pri návrate do Prievidze. (c) Marián Šimo

Požiarny vlak si prilepšil o jeden nákladný vozeň Es, v ktorom sa vezie čierne uhlie, ktoré Ušatá spapá počas pobytu na Česko – Slovenskom pomedzí na Myjave. V Martine čaká na odhlášku za parným vlakom. Slnkom zaliatu Karkulku odfotím a po minútke je odhláška tu a tak môžeme pokračovať v ceste. Ušatú dobiehame opäť v Diviakoch. V diaľke na kopci vidieť dym, miesto kde sa Ušatá práve nachádza. Preto znovu čakáme na odhlášku. Opäť čas na zopár fotiek. Bohužiaľ stúpanie, ktoré za stanicou Diviaky začína nedovolí sa Karkulke svižne rozbehnúť, preto sa plazíme 25 km/h hore kopcom.
Míňame oproti idúci nákladný vlak tesne pred priecestím, na ktorom sa ani nie pred rokom stala vážna nehoda Felíce so zrýchleným vlakom bohužiaľ so tragickým koncom. Ako nákladný vlak opustil prejazd, auto čakajúce na priecestí sa bezhlavo pustilo cez koľaje. Nebyť toho, že sa plazíme 25 km/h ďalšia tragédia by bola na svete.

Pomaly sa doštveráme k stanici Horná Štubňa. Vchodové návestidlo ukazuje svoje červené svetlo. Zastavujeme. V stanici vidíme Ušatú pripravenú na odchod. Vlak sa dáva do pohybu a o malú chvíľu mizne v záreze pred tunelom. Ja čakám, že ešte chvíľu nás nechajú pred stanicou, aby som si stihol odfotiť Ušatú s vlakom na novo postavenom moste ponad budúcu cestu. Bohužiaľ návestidlo mení znak a požiarny vlak musí vojsť do stanice takže z fotky nič nebude. Snáď inokedy.

Prossek Express v stúpani za zastávkou Turčianske Teplice. 
(c) Petr Štembírek

V stanici rýchlo obiehame súpravu požiarneho vlaku a po odhláške za parným vlakom sa vydávame na cestu do Prievidze. V Handlovej stojí parný vlak skoro hodinu. Čaká na prechod pravidelných osobných vlakov. Počas pauzy doplní vodu z cisterny požiarneho vlaku. Tento krát požiarnici boli pozornejší a tankovanie vody sa zaobišlo bez mokrých efektov.

Pobyt rýchlo uplynul a Ušatá sa vydáva ďalší úsek cesty. Doprava je v poobedných hodinách hustá. Ušatá preto ďalšie minúty strávi čakaním na križovanie s osobným vlakom v Chrenovci. Požiarny vlak prichádza na obsadenú koľaj za parný vlak. Osobný vlak v podobe Bagety už tiež čaká v stanici. Vyhybkárka ručne prestavuje výmenu, zamyká kľúčom a osobný vlak opúšťa stanicu. Vyhybkárka prejde na prievidzské zhlavie a pripraví vlakovú cestu pre parný vlak.

Vlak opúšťa Chrenovec a po 15 minútach jazdy prichádza do cieľa svojej cesty. Deti so svojimi rodičmi sa lúčia rozchádzajú sa do svojich domovov. Dovidenia o rok. Pre nás však práca ešte nekončí. Musíme upratať vozne v stanici, aby neblokovali nástupište. Vozne zostanú v Prievidzi až do ďalšej akcie, kedy ich znova zapojíme a návozom sa prepravíme do kopaničiarskeho regiónu, do Starej Turej. Ale o tom nabudúce.

Galéria

Súvisiace odkazy