Do Bratislavy nejen za železniční historií

4.5.2010 8:00 Jiří Řechka

Do Bratislavy nejen za železniční historií

Když jsem se rozhodoval , které akci 24.4.2010 dát přednost, bylo to těžké. Bratislava nebo Košice? Sice jsem na probouzení Katky v Košicích již byl, ale tato akce je jedinečná, lákavá. Pro Bratislavu nakonec rozhodlo, že jsem v železničním muzeu v Bratislavě ještě nebyl, a také možnost nafocení bratislavských princezen a laminátek byla lákavá.

 

 

 

Cestu do Bratislavy mně poněkud zkomplikoval sopečný prach, protože jeden den místenky byly, druhý den ráno ne. Následovalo zakoupení lůžka, den před odjezdem zase místenky byly, tak jsem lůžko vyměnil za místenku. Odjížděl jsem s EN 477 s odjezdem v 00:37hod. Našel jsem si svoje místo, přičemž jsem poněkud rozladil dva cestující , kteří si z kupé udělali spací vagon. Cesta do Bratislavy proběhla bez problémů a před šestou jsem vystupoval v Bratislavě.

350.002-2 v čele EC 174 JAN JESENIUS v žst. Bratislava hl.st. © Jiří Řechka

Zvláštní motorový vlak do železničního muzea měl odjíždět v 9:40 hod., takže času na zadokumentování provozu bylo dost. Pohled na oblohu po ránu nevěstil nic dobrého, nakonec z chladného a zamračeného rána se vyklubal hezký den. Do muzea a zpět na nádraží vozil návštěvníky motorový vůz M 262 007 s přívěsným vozem. Po příjezdu do železničního muzea jsem využil možnost nafotit si celkové dění i jednotlivé muzejní exponáty.

T 679.019 v areálu MDC © Jiří Řechka

A kromě nich také lokomotivy odstavené v prostorech bývalého depa. Zejména žehličky ř. 210 a čmeláky ř. 770. Po návratu na bratislavskou hlavní stanici jsem se opět věnoval provozu na tomto nádraží. Během mého ranního a odpoledního focení, se mě podařilo zadokumentovat sedm z celkem deseti lokomotiv ř. 263. Což mne potěšilo, protože doposud jsem měl pouze dva brněnské prototypy. Také provoz laminátek ř. 240 i ř. 230 byl značný.

240.114-9 v žst. Bratislava hl.st. © Jiří Řechka

Nenapadlo mě, že brejlovce, který patří TSS, budu mít možnost nafotit si v Bratislavě.Byl to poslední ze všech provozovatelů brejlovců, který mi chyběl. Všechno má svůj konec, a tak i můj pobyt v Bratislavě skončil příjezdem vlaku EC 272. Místo opět zajištěno místenkou, nakonec si vybírám takové, které mně vyhovuje více, místenku jsem nemusel mít. Vlak, respektive vagon, byl poloprázdný. Cestou jsem ještě z vlaku fotograficky nahlédl do břeclavského depa.

Pohled do břeclavského depa přes okno EC 272 © Jiří Řechka

Téměř na minutu přesně po pěti hodinách po odjezdu z Bratislavy jsem doma. Byla to moje další vydařená cesta za železniční minulostí a také přítomností.

Titulní snímek: 363.107-4 na bratislavské hlavní stanici © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy