Ako sme Magdu „prezúvali“

13.4.2010 8:00 Ing. Igor Molnár

Ako sme Magdu „prezúvali“

Motorový vozeň M 131.1125 /MAGDA/ má vďaka aktivite členov Klubu historických koľajových vozidiel /KHKV/ v Haniske pri Košiciach tohto roku množstvo príležitostí na to, aby ju videli nielen železniční fanúšikovia na viacerých tratiach východného Slovenska. Najmä v tomto mesiaci dostane poriadne zabrať, nakoľko je veľa akcií, na ktorých sa zúčastní.

V sobotu 10. apríla to bola prvá tohtoročná klubová jazda na jednej z tratí, kde už niekoľko rokov neexistuje osobná doprava. O tom ako sa vydarila sa dozviete v samostatnej reportáži. 
 


Jej motor nestihol ani poriadne vychladnúť a už ju čaká ďalšia povinnosť. V sobotu 17. apríla sa vyberie opäť trošku netradične prebehnúť po širokorozchodnej trati do Maťoviec. Aby bola pripravená na túto jazdu, bolo potrebné v nedeľu zorganizovať jej „prezutie“ – previazanie na široký rozchod. A tak sa tí, ktorým to pracovné povinnosti dovolili opäť stretli v hanisčanskom depe, aby jej pomohli. Viacerí z nich sa ho zúčastnili prvýkrát. Mali tak možnosť vidieť, čo všetko je potrebné urobiť, aby previazanie prebehlo hladko. Pre ostatných je tu táto reportáž, kde si hlavne v priloženej fotogalérii môžete prezrieť, ako to počas prezúvania vyzeralo.

Na začiatku MAGDA opustila svoj plechový príbytok, aby sa posunom dostala do hlavnej haly na obojživelnú koľaj. Že neviete, čo je to za koľaj? Nuž táto koľaj sa ešte pred halou plynule mení z normálneho rozchodu na široký. Aby normálne rozchodné vozidlo nespadlo z koľaje, k tomu slúži jej špeciálna úprava. V hale sa MAGDA pristavila k zdvihákom. Pred jej samotným zdvihnutím sa museli demontovať niektoré časti pojazdu /napr. náhon rýchlomeru, rázsochové spony, tiahla brzdového ústrojenstva, kardan od nápravovej prevodovky/. 

Potom sa mohla zdvihnúť do potrebnej výšky. Nápravy normálneho rozchodu sa spod nej vykotúľali tak, aby mohli byť nahradené tými, s ktorými bude ukrajovať kilometre širokého rozchodu. Po ich dokotúľaní pod motorový vozeň sa levitujúca MAGDA opatrne spúšťala dole, aby ložiskové domčeky zapadli do namazaných rázsoch. Nasledoval vyššie popísaný postup, len v opačnom poradí. Keď bolo všetko pozapájané, odskúšalo sa, či je všetko v poriadku. Aby sa naši cestujúci cítili dobre a mali potrebný výhľad spoza okien, pristúpili sme k uprataniu celého motoráku po predošlej jazde.

MAGDA teraz oddychuje na širokorozchodnej koľaji haly rušňového depa v Haniske a čaká na sobotňajšie ráno.

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-500: Maťovce ŠRT - Haniska pri Košiciach ŠRT

Súvisiace odkazy