Prúdové rozmrazovače trochu inak

21.4.2010 8:00 Peter Bado

Prúdové rozmrazovače trochu inak

Prúdové rozmrazovače patria k prostriedkom na odstraňovanie snehu a ľadu z koľajiska. Avšak existuje i menej známa kapitola ich využitia v traťovom hospodárstve, motivovaná využitím týchto väčšinu roka nevyužitých zariadení. Kapitola z dnešného pohľadu tak trochu kontroverzná...

 
 
 
 
 
 
 
Na ČSD sa začali tryskové motory používať v zime 1961/62. V žst Ostrava hl.n., bol použitý zapožičaný rozmrazovač z letiska Praha Ruzyně. Už v nasledujúcej zime však ČSD vlastnili tri prúdové motory zo stíhačiek MiG 15, ktoré boli pripevnené k plošinovým vozňom. Pretože sa jednalo o vysoko účinný spôsob odstraňovania snehu, rozšíril sa neskôr v rozličných prevedeniach nie len po celej sieti štátnych železníc, ale i na vlečkách (napr. NHKG Ostrava, SONP Kladno, Východočeské chemické závody Semtín, Škoda Mladá Boleslav, ...).
 

Mig-15 SB s ukážkou svojej výzbroje, zdroj: www.valka.cz
 
Prvé úvahy o ich využití aj v letných mesiacoch sa objavili už krátko po ich zavedení do prevádzky. V zime 1962/63, v období kedy nebolo nutné ich nasadiť na odstraňovanie snehu, boli využité na vyčistenie oboch tunelov od sadzí a popolu v Mostoch u Jablunkova. V máji 1964 prebehlo skúšobné čistenie trate medzi stanicami Blansko – Adamov, kde bola vrstva škvary na štrkovom lôžku až po hlavy koľajníc. Rýchlosť čistenia bola 15 km/hod a okrem koľaji boli vyčistené i tunely.
 

Prúdový rozmrazovač pred jarným nasadením, zdroj viď [3]
 
Rozptyl nečistôt bol tak značný, že nedošlo ani k zničeniu poľnohospodárskym porastov v okolí trate. Ako jediné negatívum bola vnímaná potreba vylúčiť obe traťové koľaje súčasne. Pokusy skončili s konštatovaním o výhodnosti a odporúčaním k ďalšiemu používaniu. Či došlo k ďalšiemu podobnému nasadeniu je otázne. Isté však je, že v praxi sa napokon tento spôsob čistenia tratí nerozšíril, čo však môže súvisieť s postupnými dodávkami odpratávacích súprav SM 2.
 

Odstraňovanie spadu z koľaje, zdroj viď [2]
 
V súčasnosti sa v sieti SŽDC tieto prostriedky už nenasadzujú, na ŽSR je naďalej k dispozícii modernejšia verzia rozmrazovačov PR M-701. Ďalej ich vlastní napr. pražský dopravný podnik, ktorý jeden stroj používa na tratiach pražského metra. Limitujúcim faktorom pre postupné ukončenie ich prevádzky sú najmä vysoké prevádzkové náklady a „vedľajšie účinky“ v podobe hluku, ohorených drevených podvalov a káblov, odlietavajúceho štrku ...
Pramene:

[1]
 Některé zkušenosti traťového hospodářství ze zimního období, Vladimír Marek, Železniční doprava a technika 4/1963
[2]
 Ing. Jiří Kvasnička, Železničnář 7/1964, (krátka správa)
[3]
 Tryskové motory v traťovém hospodářství, Ing. Jiří Kvasnička, Železniční doprava a technika 7/1964

Odkazy:

[a]
[b]
[c]
[d]

Titulný obrázok: Prúdové rozmrazovače ČSD, zdroj viď [b]