Nové pravidlá pre fotografovanie na MÁV

19.2.2010 12:00 Bc. Jozef Gulík

Nové pravidlá pre fotografovanie na MÁV

Úvod roka 2010 priniesol okrem iných noviniek aj kontroverznú úpravu podmienok fotografovania na MÁV. Tá si spočiatku vynucovala použitie zvláštneho povolenia aj na verejnosti prístupných miestach. Avšak po množiacich sa otázkach a protestoch zo strany maďarských fanúšikov prichádza dodatočná zmena pravidiel pre použitie a vydávanie týchto povolení.

     Keďže je prirodzené, že pri fotografovaní v uzavretom obvode MÁV platia pre všetkých občanov Európskej únie rovnaké podmienky, ako pre občanov Maďarskej republiky, nasledovné informácie môžu poslúžiť ako návod pre naše bezproblémové „realizovanie sa“ v maďarských koľajiskách. Za pozornosť stojí, že tieto podmienky pre vydanie povolenia sú omnoho jednoduchšie, než u nás, na Slovensku.

     Text v originálnom znení a v maďarskom jazyku je dostupný na internetovej adrese:
http://www.mav.hu/szolgaltatasok/belepesifelvetelskeszitesiengedely.php

     Pre úplné a správne porozumenie cudzojazyčného textu vám predkladáme jeho významový preklad s čiastočným doplnením:

     Oznam pre železničných fanúšikov (súkromné osoby) vo veci vydávania povolení na vstup a fotografovanie, resp. filmovanie.

     Od 1. 1. 2010 zaviedli MÁV viacero zmien v súvislosti s vydávaním uvedených povolení.

 6342.019, Badacsonylábdihegy, 11.8.2009. Foto: Jozef Gulík

     Na rozdiel od predchádzajúcich rokov nie je vystavenie povolenia bezplatné, ale stojí 1000 Ft + DPH, tj. spolu 1250 Ft (cca 4,60 Eur).

Platbu je možné vykonať dvoma spôsobmi:

     - prevodom na bankový účet u K&H banky (HU26 10201006-50080399-00000000), pričom do kolónky oznamu pre prijímateľa je potrebné uviesť: „fotózási engedély”. Potrvdenie o zaplatení obdrží žiadatel dodatočne. 

     - osobne v sídle pokladne MÁV na adrese:  Könyves Kálmán krt. 54-60, 1087 Budapest, kde je zároveň aj možnosť osobne odovzdať písomnú žiadosť na čísle dverí 26.

     V žiadosti je potrebné uviesť meno žiadateľa, dátum narodenia, číslo občianskeho preukazu a adresu trvalého bydliska. V prípade, že bude táto žiadosť zasielaná poštou, je nutné ku nej priložiť aj obálku s poštovými známkami pre spiatočnú odpoveď, a tieto odoslať na adresu: 

     MÁV Magyar Államvasutak Zrt.
     Jogi Igazgatóság ÜDSZSZ
     Dr. Siska Judit vezető
     1426 Budapest Pf. 98.

M47.1204, Komárom, 12.11.2004. Foto: Jozef Gulík

     Pre osoby mladšie ako 18 rokov je povolenie platné iba v sprievode plnoletej osoby.

     Povolenie je vydané na dobu určitú (podľa našich informácií sa vydáva spravidla na jeden rok) a platí do jej vypršania, prípadne do vyhlásenia jeho neplatnosti. V záujme ochrany zdravia a majetku zaväzuje vstupujúcu osobu k tomu, aby počas pohybu vo vyhradenom obvode dodržiavala platné predpisy a pokyny zamestnancov MÁV Zrt.

     S povolením sa vždy treba najprv preukázať u vedúceho konkrétneho služobného obvodu MÁV, resp. jeho zástupcu, ktorý potom podľa potreby zabezpečí sprievodcu. Povolenie nenahrádza cestovný lístok a je platné iba pre vstup do vyhradeného obvodu MÁV v spojení s preukazom totožnosti.

     Panoramatické a výškové snímky je možné robiť iba po predchádzajúcej konzultácii. V obvode MÁV Zrt. je zakázané fotografovať nehodové udalosti a tiež vozidlá nehodou poškodené.

     Všetky zábery, ktoré vznikli s týmto povolením v obvode MÁV Zrt., je dovolené použiť výlučne pre súkromné účely (na ostatné účely zrejme po súhlase od MÁV).

     Upresňujúce informácie podá Jabur Kadhimné, vedúca odborná referentka (igazgatási szakelőadó), na telefónnom čísle +36 1 511 3369.

Ilustračné snímky autor.