Vrútky - koordinačná porada klubov MDC - ŽSR - VVÚŽ

8.2.2010 8:00 Ivan Wlachovský

Vrútky - koordinačná porada klubov MDC - ŽSR - VVÚŽ

Dňa 30. 1. 2010 o 09.30 h v reštaurácii Výhrevňa pub Vrútky na 1. nástupišti na železničnej stanici vo Vrútkach uskutoční koordinačná porada klubov železničnej histórie zo Slovenska. Asi tak nejako znela pozvánka od vedúceho MDC - ŽSR – VVÚŽ Ing. Jiřího Kubáčka, CSc.

  

 

 

 

Neostávalo nič iného, iba vyraziť. V sobotu ráno predposledného januárového dňa sme sa všetci svorne a v hojnom počte stretli na 1. nástupišti vo Vrútkach.
Štýlová krčma „Výhrevňa pub“ nás už očakávala. Príjemné prostredie vyzdobené fotografiami víťazných fotografií z foto súťaže ŽelRail dotvárala pravú železničiarsku atmosféru.

Juro sa dlho neošíval a predniesol program.

Predmetom stretnutia bolo: 

1. Príprava a vzájomná koordinácia kalendára podujatí, pre ktoré sa bude žiadať odpustenie poplatku za železničnú dopravnú cestu. 
2. Aktualizácia informácií o parku vozidiel, prevádzkovaných v rámci licencie ŽSR.    
3. Sumarizácia aktuálnych informácií o rušňovom personále, zúčastnenom na jazdách historických vlakov, jazdiacich v rámci licencie ŽSR
4. Aktualizácia nájomných zmlúv so ŽSR.

○ Ivan Wlachovský

Na úplnom začiatku bola všetkým podaná správa a odpočet minuloročného snaženia nostalgikov v tomto znení:

Hodnotenie činnosti MDC počas roku 2009 

A. Vyhodnotenie uzatvorených zmlúv

Na základe zmlúv rôzneho typu je medzi 10 občianskych združení v súčasnosti rozdelených celkom 90 dráhových vozidiel – 13 parných rušňov, 8 motorových rušňov, 8 motorových vozňov, 3 elektrické rušne a motorové vozne, 40 osobných, poštových, služobných a prívesných vozňov, 6 nákladných vozňov, 4 motorové dreziny a traťové stroje, 5 upravených ubytovacích vozňov, 2 koľajové žeriavy a 1 pancierový vozeň. Z tohto počtu je aktuálne v prevádzkyschopnom stave 6 parných rušňov, 8 motorových rušňov, 7 motorových vozňov, 3 elektrické rušne a motorové vozne a 38 osobných, nákladných a ubytovacích vozňov, teda dovedna 62 vozidiel (to je 69 % z celkového počtu). V dlhodobom reštaurovaní na základe harmonogramov sa aktuálne nachádzajú nasledovné vozidlá: parné rušne 556.036, 524.1117, 555.3008, 354.1178, 434.2338, motorový vozeň M 131.1546, 3 osobné vozne (Ci Bratislava východ, Be Zvolen, BDlm Poprad), 1 servisný vozeň (Aa Bratislava východ) a 1 motorová drezina vo Zvolene.  

© Ivan Wlachovský

B. Vyhodnotenie prevádzky, usporiadané podujatia 

V porovnaní s minulým rokom sa opäť mierne zvýšil počet prevádzkových dní hnacích vozidiel (1 prevádzkový deň = jedno hnacie vozidlo, prevádzkované počas jedného dňa) zverených OZ – oproti 235 dňom v roku 2008 je to 242 dní v roku 2009, z toho 97 parných. To je nepochybne obdivuhodné číslo. Slovenské historické železničné vozidlá je teda – aj vďaka pomerne rozsiahlym odpustkom z poplatkov za dopravnú cestu zo strany ŽSR – čoraz viac vidieť, čo nepochybne prispieva k popularizácii slovenských železníc. Prakticky všetky naše podujatia boli počas roka 2009 prezentované centrálnym plagátom, distribuovaným po železničných staniciach, na veľmi slušne navštevovanej webovej stránke vlaky.net, na webových stránkach ŽSR i MDC a v prípade drvivej väčšiny klubov i na ich klubových stránkach. Zdá sa, že tento systém sa vcelku osvedčil a domnievam sa, že ho budeme rozvíjať i v nadchádzajúcom roku. Mimoriadne pozitívna bola perfektná reprezentácia slovenskej železničnej nostalgie na mediálne ostro sledovanom Winton Traine, pri podujatiach v rámci slovensko-maďarskej pohraničnej spolupráce v oblasti Lučenca, na zraze historických parných rušňov v českej Lužnej a na Slávnostiach pernštejnského panstva, v poľskom Wolsztyne a Chabówke, ako aj v maďarskej Budapešti. Na domácej pôde bola účasť  klubmi udržiavaných vozidiel MDC už tradične ozdobou prebúdzania Katky, podujatí pri príležitosti MDD vo Vrútkach, jedenásteho ročníka GP Zvolen, jedenásteho ročníka celoslovenského zrazu historických železničných vozidiel Rendez 2009 a celého radu menších podujatí.

© Ivan Wlachovský

C. Vyhodnotenie údržby prevádzkyschopných vozidiel

Od lanského roku, kedy sa podarilo dohovoriť nielen relatívne rozumný udržiavací poriadok, ale i štartovací bod periódy udržiavacieho cyklu pre všetky prevádzkované vozidlá sa postupne dostáva udržiavací režim historických železničných vozidiel do života. Počas roku 2009 sa už v súlade s ním ukončila oprava parného rušňa 498.104 bratislavského albatrosklubu, vykonala sa vyväzovacia oprava vrútockého modelárskeho vozňa Da 6-5030 a sledované kritériá v súčasnosti už bezo zvyšku napĺňa aj motorový vozeň M 131.1443, ktorého reštaurovanie pokračuje obnovou interiéru pod taktovkou Spoločnosti Považskej dráhy v Púchove. Do odstraňovania zistených problémov po vykonaných technických kontrolách sa pustil klub z bratislavského rendezu – tu sa podarilo obnoviť profil obručí na dvoch vozňoch a zaobstarať sadu nových vinutých pružín pre T 679.019. Ohromnú prácu vykonal Spolok Výhrevne Vrútky na obnove exteriéru motorového rušňa T 679.1168 a osobného vozňa Bai. Tomuto klubu sa podarilo v roku 2009 tiež znovusprevádzkovať dlhodobo odstavený elektrický rušeň E 669.2133, vrátane všetkých nevyhnutných dokumentov. Do podobne rozsiahleho sústa sa pustil aj zvolenský KHT v podobe rozsiahlej  obnovy čerstvo prideleného osobného „rybáku“. V Poprade na normálnom rozchode bol obnovený exteriér sprievodného vozňa BDa, na úzkom rozchode sa podarilo po sérii meraní a prehliadok ku koncu roka na papiere dostať „kométu“ EMU 26.001. Popísané ohromné kvantum odvedenej práce dáva reálnu nádej, že preukázaná dielenská klubová kapacita bude stačiť na všetky udržiavacie zásahy tých vozidiel, ktorých prevádzková spôsobilosť vyprší v priebehu roka 2010.   

© Ivan Wlachovský

Záverom tohto vyhodnotenia treba zdôrazniť fakt, že všetka táto práca bola vykonaná v mimopracovnej dobe, ako voľnočasová aktivita členov občianskych združení, resp. ako aktivita financovaná zo zdrojov nimi získaných. Sú to tieto subjekty:

Klub historickej techniky pri rušňovom depe Zvolen
Klub priateľov histórie železničnej dopravy Bratislava východ
Spolok Výhrevne Vrútky
Prievidzský parostrojný spolok
Spoločnosť Považskej dráhy Žilina
Albatros klub Bratislava
Veterán klub železníc Poprad
Klub železničných historických vozidiel v Poprade
Klub historických koľajových vozidiel pri rušňovom depe Haniska pri Košiciach
Občianske združenie „Zubačka“ Tisovec

© Ivan Wlachovský

V ďalšom pokračovaní sa prejednával nekomerčný kalendár nostalgie MDC pre rok 2010. Určite všetci očakávate, že ho tu teraz zverejním. Musíte však ešte chvíľku vydržať. Nástrel je spravený a teraz kalendár čaká schvaľovací proces. To určite nejaký ten týždeň potrvá. Hneď ako to bude možné tak kalendár na stránke VLAKY.NET zverejníme.
Pokračovanie programu sa potom nieslo v intenciách úvodného slova a viac menej sa nás netýka.