Kométa na horách

26.9.2009 8:00 Miroslav Sekela

Kométa na horách

Vážení rekreanti ROH, nech sa páči, nastupujte do mimoriadneho vlaku z Tatranskej Lomnice na Štrbské Pleso ! Takto usmerňoval druhú septembrovú nedeľu, pár minút po deviatej hodine, vedúci rekreácie ROH ostatných rekreantov, ktorí sa vo Vysokých Tatrách rekreovali na odborárskej rekreácii. Na nástupišti v Tatranskej Lomnici už bola pre nich pristavená súprava historickej električky.

 

Druhú septembrovú nedeľu organizoval popradský Veterán klub železníc jazdu Kométou s dvoma vozňami ( zatvoreným a otvoreným ) na trase Poprad – Starý Smokovec – Tatranská Lomnica – Štrbské Pleso – Tatranská Lomnica – Poprad. Jazda sa uskutočnila na podnet jedného tatranského hotela, v ktorom sa na recesistickej odborárskej rekreácii ROH rekreovalo  79 českých rekreantov.  Inšpiráciou pre takúto rekreáciu z dôb minulých a jazdu Kométy bol nezabudnuteľný film Anděl na horách, v hlavnej úlohe s Gustavom Andělom ( hral ho Jaroslav Marvan ), revízorom pražských elektrických dráh.

Ráno o 7:40 hod už bola Kométa so súpravou pristavená na hranici depa, odkiaľ sa presunula na vyvýšené nástupište TEŽ popradskej železničnej stanice. Kométa okamžite vzbudila pozornosť ľudí, ktorí už sedeli v pravidelnom vlaku do Starého Smokovca. V Poprade pristúpili do Kométy prví cestujúci a o 7:52 sa Kométa vybrala na svoju púť cez Starý Smokovec do Tatranskej Lomnice. Aj keď väčšinu miest si ešte pred jazdou prostredníctvom emailu Veterán klubu železníc rezervovali rekreanti ROH a ďalší záujemcovia o jazdu, zviesť sa s Kométou mohli aj ostatní cestujúci. V Tatranskej Lomnici všetkých cestujúcich slávnostne privítala posádka Kométy, odetá v historických uniformách a po nevyhnutných prevádzkových úkonoch, sa skoro do posledného miesta zaplnená súprava, vydala zdolávať stúpanie na Štrbské Pleso.

Medzi cestujúcimi nechýbal ani ujo Janko v goralskom kroji, ktorý jazdu spestroval svojím spevom a hrou na harmonike. Hlavne ženské osadenstvo rekreantov mu nedalo ani na chvíľu vydýchnuť a spolu s ním spievali jednu pesničku za druhou. V tento deň bol určite najobletovanejším a najfotografovanejším „objektom“ v Tatrách.

A kde sa vzal, tu sa vzal, medzi cestujúcimi sa znenazdajky objavil aj slávny revízor Anděl, ktorý cestujúcim nekompromisne skontroloval cestovné doklady. Na rozdiel od svojej filmovej predlohy nebol až taký „bručoun“, keďže všetci cestujúci mali doklady v poriadku a nikomu nemusel udeliť pokutu.

Po príchode na Štrbské Pleso sa rekreanti organizovane odobrali na túry a prechádzky okolo jazera a jeho okolia. Kométa počas necelej štvorhodinovej prestávky oddychovala a naberala sily na spiatočnú cestu.

Na spiatočnej ceste do Tatranskej Lomnice pristúpili ďalší cestujúci a súprava tak bola zaplnená do posledného miestečka. O zábavu sa opäť postaral ujo Janko, ktorý svojím spevom a hrou dodával cestujúcim a Kométe elán na ďalšiu časť jazdy. Kométa elegantne zvládla najnáročnejší úsek trate a na sekundu presne dorazila do Vyšných Hágov. Vo Vyšných Hágoch mohli cestujúci pozorovať prácu výpravcu, ktorý na dvoch koľajách vykrižoval tri vlaky. Počas križovania s pravidelnými vlakmi vo výhybni Vyšné Hágy prichystali chalani od Kométy pre rekreantov  malé prekvapenie – všetci boli pohostení syrovými korbáčikmi a vynikajúcou domácou štrúdľou a na pamiatku dostali aj propagačné materiály o Kométe a TEŽ-ke.

Po príchode do Tatranskej Lomnice sa rekreanti s Kométou rozlúčili spoločnou skupinovou fotografiou a vydali sa v ústrety večernej zábave. Kométa sa zase vydala v ústrety spiatočnej ceste domov, do Popradu. V Starom Smokovci si ešte vychutnala súbežný vjazd s pravidelným vlakom z Popradu a o šiestej večer bez ujmy dorazila do depa. Pri jazde z popradskej stanice do depa sa ešte pískaním pozdravila s Papagájom 477.013, ktorý sa vracal do depa z akcie vo Zvolene.

Chalani od Kométy opäť odviedli kus dobrej roboty a tak, ako rekreantom, tak aj ďalším cestujúcim prichystali veľmi peknú akciu, z ktorej budú mať všetci účastníci príjemné zážitky a pocity. Verím, že také pocity budú mať aj diváci dokumentu, ktorý počas dňa natáčal štáb Českej televízie.

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-183: Poprad-Tatry - Starý Smokovec - Štrbské Pleso
  • ŽSR-184: Starý Smokovec - Tatranská Lomnica

Súvisiace odkazy