Prvý parný deň 2009

6.5.2009 8:00 Ivan Wlachovský Zdroj: Železničné múzeum Rendez

Prvý parný deň 2009

Nepríjemný vietor a chladno neveštilo žiadnu davovú psychózu. Dnes 2. mája 2009 v čase od 10.00 do 18.00 h. sa pri príležitosti otvorenia sezóny 2009 v Železničnom múzeu Bratislava východ mal uskutočniť prvý tohtoročný „parný deň“. Víchrica usadená na zadnom sedadle auta pozorovala čo sa deje vonku. Pár metrov pred bránou do MDC sme zistili, že vlastne už nie je kam zaparkovať. Vysúkali sme sa z auta a už sme stretli známe tváre. Už z diaľky sa na nás škeril Peter Páteček.

 

 

Od budovy MDC nás delilo už len nejakých 100 m. Vzorný poriadok na dvore dával tušiť, že Juro Kubáček prikladá otvoreniu tohtoročnej sezóny veľký význam. Ono historicky vzaté, pokiaľ si pamätám, tak sezóna sa nikdy oficiálne neotvárala. Všetko však musí byť prvý raz.


Veď až do roku 2008 prezentovalo Múzejno-dokumentačné centrum ŽSR-VVÚŽ svoje zbierkové predmety iba v rámci železničnej expozície bratislavského Múzea dopravy Slovenského technického múzea alebo v rámci príležitostných krátkodobých podujatí.  Od tohto dátumu sa veci zmenili. Úpravy areálu starého rušňového depa Bratislava východ, vykonávané spoločným úsilím členov Klubu priateľov histórie železničnej dopravy Bratislava a internetového portálu Vlaky.net, železničných modelárov a zamestnancov Múzejno-dokumentačného centra, výrazne podporované sponzorským prispením p. Ing. Bodo Hauswalda pokročili do tej miery, že dňa 14. júna 2008, pri príležitosti X. celoslovenského zrazu historických železničných vozidiel „Rendez 2008“ mohla byť v týchto priestoroch pre verejnosť sprístupnená prvá stála železničná expozícia MDC. (Úryvok z článku Ing. Jiřího Kubáčka, CSc.)

Pred administratívnou budovou MDC sa to už hemžilo hlavne deťmi. Uhranka vozila záujemcov po bývalej fekálnej koľaji, až na hranicu areálu. Drezina zas od točne k vodárni.


Víchrica sa mi stratila aj s fotoaparátom niekde medzi exponátmi a vôbec, ale vôbec som ju nevidel. Až som z toho mal nepríjemný pocit. Vybral som sa ju pohľadať, ale na každom kroku som stretával plno známych. Tak som za rozhovorov po očku stále hľadal bielu vetrovku. Medzi množstvom detí to nebolo až také jednoduché. Našťastie krátko pred jedenástou sa objavila. Po malom vyšetrovaní som zistil, že sa zatárala k modelárom, kde si fotila ich modulové koľajisko.


© Zuzana Wlachovská

O jedenástej začala prvá historická prehliadka železničného múzea s doprovodom. Prehliadka začala v objekte trubkárne za účasti cca 25 – 30 poslucháčov. Pokračovala postupne cez celý areál až po koniec, ktorý bol v budove vodárne. Juro Kubáček sa zhostil prednášky na výbornú.

Rozprával absolútne zaujímavo pre malých aj veľkých. Napriek tomu, že som si myslel, že už mi nič nové nepovie, tak som sa dozvedel hromadu vecí, o ktorých som ani len netušil. Celá prehliadka trvala zhruba hodinu. Pokiaľ máte chuť vypočuť si ju, tak odporúčam návštevu múzea. Je otvorené prakticky každý víkend, ale odporúčam si prednášku dohodnúť dopredu.


Hromady detičiek a ich rodičov sa premávali po Rendezi. Začalo sa otepľovať, vietor ustával. V trubkárni sa chystala 16 mm premietačka, ktorá sľubovala nejaký ultrastarý film.


Bohužiaľ náš čas sa naplnil, museli sme odísť. Hádam sa v diskusii dozvieme ako to celé dopadlo.


video 8,9MB. 1:34 min © Ivan Wlachovský

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy