Koridorem proletěla černá rakev (doplněno)

10.4.2009 20:10 Milan Vojtek

Koridorem proletěla černá rakev (doplněno)

Před několika lety měla jezdit v čele soukromých rychlíků mezi Prahou a Ostravou. Tehdy to ale nevyšlo a pendolino ve svých začátcích nemělo konkurenci v podobě rychlíků soukromé firmy s lokomotivou řady 189 DB v čele. Stroj nedostal povolení k jízdě v síti SŽDC. Teď se situace mění, tedy alespoň ve vztahu k možnosti provozování těchto strojů v ČR.

 

Tento týden a pokud jsou mé informace správné (zaručit to bohužel nemůžu, dále vysvětlím proč) bude možné černý stroj ES 64 F4 – 150, odpovídající německé lokomotivní řadě 189, na českých tratích.

Ale od začátku. Lokomotiva byla vybavena zabezpečovacím zařízením Mirel a jeho spolehlivost, stejně jako chodové vlastnosti byly důvodem současných jízd lokomotivy s měřícím vozem. Nejprve na kolejích mezi Děčínem a Prahou, ve středu se stroj vydal do Břeclavi. Plánovaný příjezd byl ve 12.30, když mě ale kamarád s nickem 842 avizoval dřívější průjezd přes Letovice, vyrazil jsem k trati dříve. I když zvláštní vlak zastavil v Brně a Horních Heršpicích, dočkal jsem se dřív, už ve 12.09 se v oblouku vynořila lokomotiva s měřícím vozem. Oproti předpokladům neskončil jízdu na přednádraží, ale zajel až na osobní nádraží, kde objel měřící vůz a po krátké oběd pauze vyjel zpět do Prahy.

Podle dostupných informací mají zkoušky pokračovat dále bez měřícího vozu v čele vlaků mezi Prahou a Ostravou, a to s přestávkami až do 14. dubna. Pronájem osmi strojů zvažuje i ČD Cargo. Informace v tomto odstavci berte prosím s rezervou, zaručit je nemůžu, protože tiskový odbor ČD Cargo naprosto selhal. Maily zůstaly bez odpovědi, telefon vyzváněl marně. Jedinou reakcí byla SMS, že jsou zaneprázdněni. A byli zaneprázdněni asi celý den, takže děkuji tiskovému odboru ČD Cargo za jejich super vstřícný přístup k plnění toho, proč byli zřízeni.

Lokomotiva Siemens ES 64 F4 je elektrická čtyř systémová lokomotiva určená především pro těžkou nákladní dopravu, případně pro osobní dopravu. Lokomotiva je představitelem rodiny EuroSprinter druhé generace, kterou je díky způsobilosti pro čtyři napěťové soustavy možné posplnění předepsaných podmínek provozovat na převážné většině elektrizovaných normálně rozchodných tratích v Evropě.

P.S. Označení rakev není z mé hlavy. Tak reagovali lidé na nástupišti v Břeclavi. Asi tak lokomotiva vypadá.

Příjezd soupravy do Břeclavi, po kterém následoval pobyt na osobním nádraží. Ten byl spoje s obratem a opětovnou instalací měřící kabeláže.  

Odjezd vlaku z Břeclavi zpět do Prahy. A když už jsem se toulal, přidávám jako bonus další dnešní úlovek. ex BR 100

V pátek se ČD Cargo odhodlalo odpovědět na dotaz ze středy. Takže přináším doplnění:

ČD Cargo připravuje tendr na pronájem vícesystémových elektrických lokomotiv


ČD Cargo v současné době uvažuje o pronájmu šesti vícesystémových elektrických lokomotiv a v tomto smyslu připravuje vyhlášení veřejné zakázky. ČD Cargo hodlá ve spolupráci s německou partnerskou železniční společností DB Schenker s těmito lokomotivami provozovat vybrané nákladní vlaky mezi Českou republikou a Německem. Cílem projektu je eliminovat nynější střídání lokomotiv na trase a na hranicích, jež je nezbytné z důvodu rozdílných napájecích proudových soustav. Vícesystémové elektrické lokomotivy bude možné provozovat na železničních tratích všech sousedních zemí.

Partnerské společnosti ČD Cargo a DB Schenker takto společně hledají nová efektivní dopravní řešení, která přinesou úspory v provozních nákladech a zároveň budou znamenat zrychlení přepravní doby. Záměr je součástí dlouhodobé strategie společnosti ČD Cargo, jež spočívá ve zkvalitňování služeb zákazníkům. Realizace společného projektu také zároveň posílí konkurenceschopnost obou partnerů na evropském dopravním trhu, zejména vůči silniční dopravě.

Mezi přednosti poptávaných vícesystémových elektrických lokomotiv by měl patřit jejich vyšší výkon, který umožní efektivnější vedení vlaku v traťových úsecích s vyšším provozem, dále vyšší provozní spolehlivost, ale také splnění podmínek tzv. technických specifikací interoperability (TSI). Aplikace těchto nových technických norem Evropské unie je již nyní povinností pro všechna nová železniční kolejová vozidla právě proto, aby bylo postupně dosaženo sjednocení rozdílných železničních norem v celé Evropské unii.

ČD Cargo plánuje nasazení lokomotiv zejména na přepravy kontejnerů v rámci vlaků kombinované dopravy v obousměrných relacích mezi Českou republikou a Německem. ČD Cargo společně s partnerem DB Schenker hodlá zahájit provoz vícesystémových elektrických lokomotiv po vyhodnocení výběrového řízení a provedení všech nezbytných opatření, což lze předpokládat koncem letošního roku.

„Současný vývoj evropské ekonomiky zostřuje konkurenci na celém dopravním trhu. To je samozřejmě pro ČD Cargo výzvou ke hledání nových efektivních řešení,“ říká generální ředitel ČD Cargo Ing. Josef Bazala. „Ostatně ČD Cargo vzniklo právě za tím účelem, aby bylo pružnější ve hledání nových obchodních příležitostí a snadněji mohlo navazovat taková partnerství,“ dodává Bazala.

Jedním z možných typů vícesystémové lokomotivy, která může splňovat požadované předpoklady, je i elektrická lokomotiva typu ES 64 F4. Výrobcem lokomotivy německé řady 189 je německá společnost Siemens, která tento typ v současné době testuje na českých tratích. Společnost ČD Cargo nyní smluvně na žádost společnosti Siemens plní úlohu dopravce při provozních zkouškách lokomotivy.

Moderní vozidlový park je jedním z pilířů strategie společnosti ČD Cargo a je nezbytným předpokladem pro poskytování kvalitních služeb nákladního dopravce. ČD Cargo považuje obnovu svého parku vozidel, který byl po desetiletí zanedbáván, za jednu z nejvýznamnějších priorit současného rozvoje firmy. Obnovou stávajících vozidel, ať již prostřednictvím modernizačních programů nebo formou pronájmu, firma pružně přizpůsobuje strukturu svého vozidlového parku aktuální poptávce podle situace na trhu, která se neustále mění.

ČD Cargo aktuálně využívá v nákladní železniční dopravě zhruba 750 lokomotiv (včetně posunovacích), z nichž je přibližně polovina motorových a polovina elektrických. Zhruba 300 lokomotiv je nasazováno na dálkovou dopravu. ČD Cargo využívá k přepravám zboží přibližně 24 tisíc nákladních vozů nejrůznějších řad.

Již v prvním roce samostatného hospodaření společnosti ČD Cargo byla provedena modernizace celkem 1450 nákladních vozů. V roce 2008 tak bylo do parku nákladních vozů nově zařazeno například 515 vozů Eas 54. konstrukční skupiny, 360 vozů řady Falls 54. konstrukční skupiny, 350 vozů řady Tams, 175 vozů Roos a 50 vozů řady Zaes. Dokončeny byly také dodávky 270 nových kontejnerových vozů.

V roce 2009 ČD Cargo plánuje provedení modernizace téměř tisícovky nákladních vozů. Současně pokračují víceleté programy na modernizaci 30 dieselových lokomotiv řady 753 a 30 lokomotiv řady 163 modernizovaných na dvousystémové lokomotivy řady 363. I přes pokles přepravních výkonů z důvodu dopadů hospodářské krize hodlá společnost ČD Cargo během let 2009 a 2010 investovat do všech programů obnovy svého vozidlového parku přibližně tři miliardy korun. Další programy obnovy vozidel firma bude připravovat podle svých finančních možností a v závislosti na dalším vývoji přepravní poptávky.