Levická Karkulka má nový ''kabátik''

2.4.2009 12:00 Bc. Jozef Gulík

Levická Karkulka má nový ''kabátik''

Doslova historickým strojom v pravidelnej prevádzke sa v uplynulých rokoch stal rušeň 725 070-7, ktorý slúži „traťovákom“ v Leviciach. Keďže počet funkčných vozidiel tohto radu na Slovensku možno spočítať na prstoch jednej ruky, je pochopiteľné, že sa mu dostáva zo všetkých strán stále väčšej pozornosti. Dúfame, že s radosťou prijmete našu fotoaktualitu, ktorá je zároveň poslom dobrých správ.

     Táto Karkulka, pôvodne označená T 444.070, neskôr T 444.0070, začala svoju pozemskú púť v roku 1964, kedy opustila brány výrobného závodu Turčianske strojárne Martin, aby ďalších 26 rokov konala svoju službu v prevádzke ČSD. Na sklonku jej kariéry sa tak dialo v pôsobnosti rušňového depa Bratislava, kde sme ju mohli vídať už len na posune a pri obsluhe široko rozvetvenej siete vlečiek.

     Na rozdiel od mnohých jej „súrodencov“ však nešla na definitívny odpočinok, ani posúvať vozne na niektorú z vlečiek, ale zostala verná štátnemu železničnému podniku. Dňa 15. marca 1990 bola presunutá ku Traťovej dištancii Bratislava juh, so základňou v stanici Bratislava- Vajnory a pomáhala pri vedení pracovných vlakov.

     Po ďalších deviatich rokoch, vo februári 1999, opustila hlavné mesto Slovenska a sťahovala sa smerom na východ ku Traťovej dištancii Levice, kde spočiatku robila spoločnosť tamojšej 725 066. Po zhodnotení stavu oboch strojov napokon padlo rozhodnutie ponechať pre potreby traťovej dištancie iba stroj s číslom 070, zatiaľ čo 066 pripadla smutnejšia úloha – poskytnúť náhradné diely pre svoju „sestru“ a odobrať sa na večný odpočinok.

 

Rušeň 725 070 ešte v starom laku v auguste 2008, počas prechodu zastávkou Zalaba.

     Ani sme sa nenazdali a vo februári sme si v tichosti pripomenuli desať rokov pôsobenia Karkulky 725 070 v Leviciach, odkiaľ pravidelne vyráža na výluky alebo prepravu traťového materiálu do bližšieho či vzdialenejšieho okolia. Postupom času, kedy ostatné slovenské stroje radu 725 jeden po druhom putovali do vysokých pecí, sa z neho stal osamelý jazdec, ktorý svojim vzácnym zjavom dokumentuje zašlú slávu počiatkov motorizácie ČSD.

     O to viac, najmä v dnešnej dobe, neľahkej pre starú techniku, nás potešila pozitívna správa, že sa spomínaný rušeň na prelome rokov 2008 a 2009 podrobil revízii vo Zvolene. Svoje malé výročie si mohol navyše pripomenúť nielen v obnovenom laku, ale dokonca i s vlastným menom „Karkuľka“. V tomto prípade celkom radi privrieme jedno oko nad prebytočným mäkčeňom...

     Priložené fotografie dokumentujú nový vzhľad dňa 31. marca 2009 v stanici Čata, kam tento veterán zavítal v plnom pracovnom nasadení pri ceste z Kozároviec do Krupiny s trojicou ložených výsypných vozňov. Krása tohto deduška v elegantnom a žiarivom laku nepotrebuje ďalší komentár.

     Krásavici želáme z celého srdca mnoho šťastných kilometrov bez nehôd a bez závad, aby mohla ešte dlho okolo seba rozdávať potešenie všade tam, kde sa objaví. Potešenie a radosť nielen nám, fanúšikom, ale aj obsluhe a svojmu majiteľovi, ktorým predovšetkým patrí vďaka a úcta za to, že sa tento starý stroj teší stále dobrému zdraviu!

Snímky autor.