Rozpadající se mosty ohrožují bezpečnost železnice

8.11.2008 8:00 Milan Vojtek Zdroj: Právo

Rozpadající se mosty ohrožují bezpečnost železnice

Někde padají mosty celé, někde po částech. Po tragické nehodě ve Studénce strojvedoucí stále častěji a hlasitěji upozorňují na problémová místa. Jedno takové je u obce Pouzdřany na koridorové trati z Brna do Břeclavi. A není rozhodně ojedinělé.

 

 

 

Kontrolor vozby, tedy zkušený člověk s pravomocí kontrolní činnosti v práci strojvedoucích a dalších profesí Ludvík Gracer předal Federaci strojvedoucích výsledek své marné roční snahy, aby správce železniční infrastruktury řešil problém padajících úlomků betonu. Ze spodní strany mostu na koleje, kudy jezdí expresní spoje stošedesátikilometrovou rychlostí, padají z trámcové konstrukce mostu kusy betonu. Gracer si toho všiml na podzim loňského roku, když byl na kontrole v osobním vlaku 4619 z Brna do Břeclavi. “To smrtelné nebezpečí v případě, kámen spadne do kabiny lokomotivy, tam skutečně je,” tvrdí Gracer a strojvedoucí s ním souhlasí. Když ale záznam o zjištěné závadě zůstal bez odezvy, vložila se do případu Federace strojvůdců. Ta od dříve jediného viditelného projevu v podobě mzdových protestů nyní skutečně hájí zájmy provozních zaměstnanců a požaduje urychlené řešení.

Za stav železnice odpovídá její vlastník, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Její mluvčí Pavel Halla uvedl, že o problému ví, a požadují po vlastníkovi mostu nad kolejemi, aby jej opravil. S rekonstrukcí se ale letos nepočítá. SŽDC podle mluvčího nepřikročila ke snížení rychlosti v kritickém místě. “To se vše kalkuluje v penězích,” vysvětlil. Podle strojvedoucích se ale v penězích kalkulovalo i ve Studénce a potom namísto nařízení pomalé jízdy (s šancí zastavit) vletěl rychlík přímo do padajícího mostu.

“To není jen poslední rok, kdy tam padá beton na koleje, myslím, že už jsem.si tam opadané kusy všiml někdy před dvěma lety. A hlavně, most v Pouzdřanech není jediný, který může být problémový. Podobná situace je u nadjezdu v Otrokovicích,” dodal další ze strojvedoucích. “Já vám to oficiálně říci nemůžu, máme na to mluvčího. Ale ten zase neví, kde co na koleje padá, takže prosím, beze jména,” dodal. Také Otrokovice leží na trase koridoru, kde se jezdí vysokou rychlostí. Redaktor Práva našel dokonce rozpadající se most nad koridorem hned u Břeclavi. Jedná se o nadjezd cesty I/55, který byl asi před čtyřmi lety rekonstruován! “Jedno takové torzo mostu je u Hrušovan nad Jevišovkou. Nejezdí se tam sice stošedesátkou, ale když lehký motorák najede na kus konstrukce, může snadno vypochodovat ven z kolejí,” řekl strojvedoucí.


Tak vypadá nadjezd v Pouzdřanech...

“Měli by si uvědomit, že já s vlakem nemám kam uhnout. A pokud je na trati problém, mám jen dvě možnosti, buď to ubrzdím, nebo ne. A několik set tun vlaku, to opravdu není osobní auto, co zastaví na fleku. Měli by ti pánové, co vše měří jen v penězích, myslet na to, že jsme tátové s rodinami, a chceme se po šichtě vrátit domů,” apelují strojvedoucí.


... a tak se ze země ukazuje spodní část nadjezdu v Břeclavi  

Tiskový mluvčí SŽDC Halla k celé záležitosti pro VLAKY.NET uvedl, že tu náhlou a bouřlivou medializaci stavu  mostu u Pouzdřan příliš nechápe - právě proto, že je to už delší dobu známý problém. Správa železniční dopravní cesty má jen omezené možnosti, jak takovouto situaci v případě stavby, která jí nepatří, řešit. "S majitelem mostu jednáme. Naši pochůzkáři zatím aspoň pravidelně jeho stav kontrolují a uvolňující se materiál cíleně shazují - ten je pak ovšem na místě vidět a dá se ukazovat třeba v televizi," dodal.

Súvisiace odkazy