S Ostravakem po Hradci Králové

12.7.2008 12:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

S Ostravakem po Hradci Králové

K napsání této reportáže mne přimělo mimo jiné poznání, že naše novinky jsou momentálně (možná až příliš) plné zážitků z ciziny blízké i daleké a na půdě domácí jako by ruch vlakofilní usínal v prázdninové relaxaci. Není tomu tak a kromě účasti na velkých veřejných akcích se železniční přátelé setkávají občas zcela soukromě a z pohnutek rovněž naprosto privátních.

 

 


Takovou pohnutkou může být i sdělení jednoho kamaráda, že od dovolené v Itálii už dlouho nikam nevyrazil a doma se značně otravuje. A reakce druhého, že zase pořád sedí na zadku u počítače, komunikuje výhradně elektronicky a chybí mu jak hřejivé lidské slovo, tak také možnost pokecat si a zdrbnout všeliké úhlavní přátele. Na takovémto principu se objevil oné nedávné soboty na druhém perónu královéhradeckého hlavního nádraží náš Ostravak známý všem pod nickem karel.f.

05.07.2008 - Ostrava-Svinov: druhé Pendolino jako SC 500 do Prahy © Karel Furiš

Stalo se tak minutu před půl devátou, což bylo o tři čtvrtě hodiny dříve, než Karel původně zamýšlel. Důvodem jeho dřívějšího vstávání i investice do místenky na prestižní spoj SuperCity bylo to, že v ono ráno hradeckým nádražím projížděl „Expres Primátor“, tedy Os 15461/15462 SŽJ Jaroměř - Hradec Králové hl.n. – Náchod v čele s „velkým bejčkem“ 423.0145. A ten měl být bonusem Karlovy návštěvy k jejímu hlavnímu programu, tedy prohlídce zdejšího terminálu hromadné dopravy, který onoho dne zahájil provoz.

05.07.2008 - Hradec Králové hl.n.: 423.0145 při objíždění soupravy Os 15461/15462 SŽVJ Jaroměř - Hradec Králové hl.n. - Náchod © PhDr. Zbyněk Zlinský

Tím vším nebyla ovšem náplň našeho setkání vyčerpána – pro ostravského hosta bylo zajímavé i běžné dění v žst. Hradec Králové hl.n. (kde třeba objevil kdysi nejškaredší ostravskou mašinu převlečenou do zářivého kabátku), ale vydali jsme se také na návštěvu do Muzejní expozice sdělovací a zabezpečovací techniky a cestou nahlédli aspoň přes plot k místním traťovákům.

05.07.2008 - Hradec Králové: Muzejní expozice sdělovací a zabezpečovací techniky - Karel fotí vystavené exponáty © PhDr. Zbyněk Zlinský

No a při návštěvě mého sídla pak zjistil, že vkládání příspěvků na VLAKY.NET „není žádná sranda“ – to když se zajímal, proč po autorech vyžaduji určitou formu třeba popisků k obrázkům. Jak věděl už velký Moravan Jan Ámos, nejlepším prostředkem výuky je praktické předvedení. Po této škole hrou (a pochopitelně i provozním ošetření našich těl) jsme pak ještě měli na nádraží před Karlovým odjezdem příležitost sledovat třeba zajímavosti spojené s posilováním vlaků pro účastníky hradeckého rockového festivalu.

05.07.2008 - Hradec Králové hl.n.: 163.030-0 odjíždí v čele z Hradce posíleného R 991 Liberec - Pardubice hl.n. s vozem 843.013-4 s Karlem na palubě © PhDr. Zbyněk Zlinský

A kdo má chuť, může teď nahlédnout do připojené fotogalerie, aby uviděl pro změnu něco mašinek a jiných objektů rázu povýtce tuzemského – když mu teď jinak nabízíme (mne jako autora nevyjímaje) přehršle záběrů více či méně exotických.

Titulní snímek: Karel fotí 754.050-3 zajíždějící do šturcu v žst. Hradec Králové hl.n. © PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy