Za stošedesátitunovými lokomotivami do Komořan

8.7.2008 8:00 Jiří Řechka

Za stošedesátitunovými lokomotivami do Komořan

Dlouho jsem se chystal nafotit si lokomotivy, které na běžné železniční síti nemůžeme vidět, ale které k železniční dopravě podle mne neodmyslitelně patří. Jsou to zároveň nejtěžší a nejrobustnější elektrické lokomotivy, které u nás po kolejích jezdí. Mám na mysli odklizové lokomotivy řady 127 (Škoda 27 E).

 

 

 

Můj problém byl, kde je nafotit.Jedna z možností je kolejiště Úpravny uhlí Komořany.Několikrát jsem je zde zahlédl, když jsem vlakem na trati č.130 mezi Chomutovem a Mostem projížděl.Když se mě na závěr letošní dovolené na rozhraní dubna a května naskytla možnost zajet si do Mostu, tak jsem toho využil.V jízdním řádu ČD jsem zjistil, že dostat se do stanice Třebušice která vlastně sousedí s Úpravnou uhlí Komořany není jednoduché ,protože vlaků které zde staví není mnoho.

2.5.2008 - kolejiště MUS úpravna uhlí Komořany: 709 504-5 © Jiří Řechka

Přesto ve všední den je ráno v rozumnou dobu jeden Os vlak, který zde staví a odpoledne pro zpáteční jízdu do Mostu také.A tak po přespání v Mostě jsem ráno vyrazil na nádraží.Vlak mě odjížděl v 7.00h. Samozřejmě jsem čas do odjezdu využil pro nafocení provozu na nádraží.Po příjezdu do Třebušic jsem začal ř.740 MUSu a protože jsem nevěděl jestli a jak je možné se dostat ke kolejišti Úpravny uhlí ,využil jsem toho ,že souprava vlaku stála a tak jsem se zeptal strojvedoucího jaké mám možnosti.Po získání cenných informací jsem se vydal na cestu.

2.5.2008 - kolejiště MUS úpravna uhlí Komořany: 127 713-6 © Jiří Řechka

Po asi dvacetiminutové chůzi jsem se dostal na doporučené místo,kde jsem našel tyto mohutné lokomotivy.Počasí bylo celkem uspokojivé, chvíli svítilo sluníčko ,chvilkami bylo pod mrakem..Jinak focení probíhalo bez problémů, byl jsem spokojen a dopoledne uběhlo velmi rychle, když nastal čas návratu na nádraží přišla přeháňka.Při zpáteční cestě jsem se zastavil na vrátnici Úpravny uhlí Komořany ,protože jsem viděl, že za závorou mají pomníkovou parní mašinku.Zeptal jsem se zda si ji můžu nafotit,dostalo se mě milé leč rozhodné odpovědi,že to není možné.

2.5.2008 - Komořany: úpravna uhlí Komořany © Jiří Řechka

Tak jsem šel dál na nádraží Třebušice, a při čekání na můj vlak do Mostu jsem ještě udělal pár fotek .Po příjezdu do Mostu jsem měl štěstí v podobě reklamní 163 093 (jeden blesk ČEZu) ,která mě jako jedna z posledních reklamních lokomotiv chyběla.Další den ráno jsem opět na nádraží v Mostě, ale to už čekám na svůj R609 z Chebu přes Ústí nad Labem do Prahy-Holešovic.Rychlík je poloprázdný , není problém fotit provoz na trati. Do Prahy přijíždíme s minimálním zpožděním a tak skončila moje cesta za odklizovými lokomotivami Mostecké Uhelné Společnosti. Album se zaplnilo další řadou která mě chyběla a já začínám přemýšlet o návštěvě Sokolova a jeho okolí.

Odkazy:
  1. Důlní odklizové lokomotivy 26 Em a 27 E
  2. Technické parametry elektrických odklizových lokomotiv ŠKODA 26 Em a 27 E
  3. Czech Coal Mostecká uhelná a.s.

Galéria