O tancích na hřbitově a lecčems jiném

21.4.2008 12:00 PhDr. Zbyněk Zlinský a Karel Furiš

O tancích na hřbitově a lecčems jiném

Většinou vyrážím na výlety o sobotách – i když pro to vlastně, nejsa vázán pracovními povinnostmi, nemám žádný racionální důvod. Zato mám kamarády, kteří sice mzdu pobírají, ale za práci v turnusovém režimu. Tyto dvě skutečnosti v kombinaci s ojediněle příznivou věštbou rosniček způsobily, že jsme se s Karlem setkali v onen dubnový všední den na prvním nástupišti českotřebovské železniční stanice.

Bohužel k našemu setkání nedošlo zrovna v dobu domluvenou, což způsobily objektivní okolnosti na straně mého protějšku. Vzhledem k tomu, že mé cestování bylo ve srovnání s ním poněkud fádní a prosto zajímavostí, dám tentokrát v úvodu promluvit svému kamarádovi, který se ze severu Moravy na východ Čech přemísťoval za podstatně vzrušivějších okolností:

Je čtvrtek 17.4.2008 a já přesně na minutu odjíždím z Ostravy-Svinova v IC 580 „Ostravan“. Předem jsem si na internetu zjistil, že „Ostravan“ má běžně kolem deseti minut zpoždění kvůli výlukám na trati z Olomouce do Zábřehu na Moravě. Takže vcelku v pohodě. Ze Studénky na čas a pak to přišlo: po zastavení v Suchdole nad Odrou se nějak nehýbáme, vlakový rozhlas je mrtev a nehlásí nic. Venku mi pak vlaková četa říká, že funguje jen v tom jednom voze, ve kterém se hlášení provádělo. Tak jsem zjišťoval, proč nám to nejede, jestli si mám dát kouřovou atd.

17.04.2008 - Česká Třebová: 151.012-2 v čele IC 580 "Ostravan" Třinec - Praha hl.n. přijíždí se zpožděním 32 minut © PhDr. Zbyněk Zlinský

Konečně jsem se dověděl, že je porucha na kompresoru na mašině 151.012-2, která byla v čele IC. Ještě se mi dostalo jedné odpovědi, že ve vlaku je dvacet fírů, ale mašina schopná žádná. Nakonec náš šikovný pan strojvedoucí závadu asi po dvaceti minutách odstranil a naplno jsme se rozjeli dál. V Olomouci asi 20 minut zpoždění a jedeme dále. Teď přijdou výluky před Červenkou, zastavujeme. Deset minut nic, dvacet minut a konečně projela do protisměru naše chlouba - Pendolíno. Dáváme se do pohybu, projíždíme po jedné koleji, druhá se pokládá, spousta houkání na bagry a dělníky kolem trati. Konečně Zábřeh a pak už to jelo jedna radost přes nové tunely a je tu konečně Třebová.

17.04.2008 - Česká Třebová: oprava kolejí mezi 3. a 4. nástupištěm © PhDr. Zbyněk Zlinský

Motivem našeho společného výletu do České Třebové byla pietní návštěva místního hřbitova železničních vozidel. Sice jsme v tom zmatku nějak zapomněli pořídit věnec či kytičku, ale posléze jsme na onom tichém místě aspoň zapálili – nikoliv svíčku, ale onu tyčinku, před níž varuje ministerstvo zdravotnictví. Nicméně nepředbíhejme. I na samotném místním nádraží bylo co objevovat a fotit – a to jak objekty takříkajíc nehnutelné (pokud mi prominete vypůjčení si výrazu slovenského, který je případnější než jeho český překlad), jako třeba kolejiště v rekonstrukci či jedno z nástupišť po ní, tak také pohyblivé. Některé očekávané, jiné překvapivé. Příkladem oněch druhých může být poslední vyrobená Regionova na zkušební jízdě.

17.04.2008 - Česká Třebová: 814.047-7+914.047-6 při zkušební jízdě © PhDr. Zbyněk Zlinský

Když jsme společně pojednali vše, co nás v obvodu železniční stanice zaujalo, přesunuli jsme se zvolna rozkvétající přírodou na ono (ne)slavné pohřebiště někdejší slávy ČSD. Začali jsme na harfě a už tam vzdali snahu identifikovat každou tam stojící, rezavějící a sběrnými surovci vytěžovanou mašinku. Jen jsme se tak procházeli a hledali zajímavosti. K nim patřil nepochybně první „Kraken“ řady 470, relativně nedávno sem přemístěný z PJ Praha ONJ k pokojnému dožití let, která mu zbývají do vypršení papírového života. A také místní vyprošťovací tanky, z nichž jeden zjevně nedávno opustil své dlouholeté „pomníkové“ stanoviště na trávníku u haly. Ten jsme pak později viděli ještě při ukrývání do remízy.

17.04.2008 - PJ Česká Třebová: "Kraken" 470 002 - celkem nová souprava už taky dosloužila © Karel Furiš

Pokud jde o vozidla mrtvá, těch jsme mohli spatřit skutečně nespočet. Některá z nich jsme ještě ne tak dávno viděli jezdit, jiná, i když v nové podobě, možná ještě jezdit uvidíme. Naznačují tak alespoň zprávy o zastavení fyzické likvidace „brejlovců“ a vypsání výběrového řízení, na jehož základě hodlá ČD Cargo nechat rekonstruovat (zatím) 30 lokomotiv řad 750 a 753 na řadu 753.7.Provozní jednotka Česká Třebová, a to jak společnosti ČD, tak ČD Cargo, nám však tentokrát nepřipravila v depu ke shlédnutí příliš mnoho vozidel živých, tedy provozních. A asi je to dobře – mašiny mají přece jezdit a ne postávat po depech. Ale nebudu už nic popisovat, výmluvnější asi bude připojená fotogalerie.

17.04.2008 - PJ Česká Třebová: 820.089-1, 181.001-9, 111.030-3 a 111.026-1 na paprscích malé točny © PhDr. Zbyněk Zlinský

Opět v souladu s předpovědí rosniček se odpoledne začalo chmuřit a později i kapat. Proto jsme svou misi v depu ukončili a odebrali se opět na nádraží. České dráhy (patrně v úzké spolupráci se ZSSK) na mne myslely tak dokonale, že pozdržely příjezd i odjezd EC 144 "Detvan" o více než 20 minut, jen abych jej mohl pohodlně stihnout. A ježto má cesta domů další interesantní a zaznamenání hodné zážitky nezahrnovala, na závěr dám opět slovo Karlovi.

17.04.2008 - Pardubice hl.n.: 150.003-2 v čele 28 min. opožděného EC 144 "Detvan"  Zvolen osob.st. -  Praha hl.n. © PhDr. Zbyněk Zlinský

Zbyněk mne opustil a já měl spoj asi za dvacet minut po jeho odjezdu. Jel jsem R 629 „Portáš“ s přestupem na R 741 v Hranicích na Moravě. Jelikož jsem byl už i dost znaven a hladov, volil jsem cestu v jídelním voze s tím, že sice opožděně, ale dobře poobědvám. A tak se i stalo - na doporučení číšníka a kuchaře v jedné osobě jsem dostal svého oblíbeného Radegasta a do dvaceti minut i teplé a chutné jídlo. Všem doporučuji dvě pivka a jídlo - pouze 200.- Kč. No necelých. Ale já se nějak zakecal s obsluhou JLV a pak... – no, to už tu psát nebudu. Cesta tak uběhla, v Hranicích jsem přeskočil na další spoj a na čas dorazil domů, do chalupy ku svojí robě. Byl to pěkně strávený můj volný den.

17.04.2008 - Hranice na Moravě : R 741 z Brna do Ostravy v čele 362 164-6 © Karel Furiš

A tak se onen nevšední výlet ve všední den na smutné místo ve veselé náladě vzdor všem nástrahám, které nám život připravil, vydařil k naší oboustranné spokojenosti. Vlastně těch spokojených bylo nakonec víc, protože naše drahé polovičky měly od nás zatím doma pokoj.

Titulní snímek: 17.04.2008 - PJ Česká Třebová: vyprošťovací tank na kraji hřbitova © PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy