Zabudnutou traťou do Veľkého Krtíša

9.4.2008 8:00 Jozef Michalko

Zabudnutou traťou do Veľkého Krtíša

Písal sa prvý august roku 1992.Posledný osobný vlak opustil stanicu Veľký Krtíš a vydal sa na svoju poslednú cestu do Lučenca... Odvtedy sa týmto pekným krajom preháňali len nákladné vlaky. Vďaka Klubu priateľov železníc - RP sme si mohli oživiť spomienky a aspoň na jeden deň vdýchnuť tejto trati opäť život. Trať číslo 161 je rozdelená medzi Slovenskom a Maďarskom.

Trať Lučenec - Malé Straciny bola odovzdaná do prevádzky 12.septembra 1951. Súčasťou trate bola aj vlečka do nákladiska Selce. Z Malých Stracín pokračovala trať do nakladiska Selce a do Veľkého Krtíša, ktorá bola dostavaná až 27.februára 1978. Trať bola vybudovaná hlavne koli ťažbe uhlia v bani Dolina. Momentálne na nej nájdete už len nákladnú dopravu, ktorá spočíva vo vozbe uhlia a príležitostných manipulačných vlakoch. Na území Maďarska je trať stále využívaná v osobnej doprave. Trať z Lučenca do Veľkého Krtíša mala 12 zastávok. Z toho osem na území Slovenska. Teraz sú z nich len trosky a ruiny, síce stoja ale interiér je už dávno vyrabovaný a vykradnutý....

Mimoriadny historický vlak na čele s „Hurvínkom“ M131.1053 a prípojným vozňom CDLm sa vydal ráno 29.3.2008 o 8:50 zo Zvolena.. Pristúpenie ostatných učastníkov akcie prebehlo v Lučenci. Do Lučenca dorazil 10:10. Po odchode R Domica sa mohol vydať na svoju cestu do Veľkého Krtíša. Našou prvou zastávkou bola stanica Rapovce. Pred ňou sa nachádzala zastávka Mikušovce z ktorej sa nezachovalo nič. V minulosti pozostávala z kovového prístrešku. V Rapovciach osádka vlaku vystúpila a začalo sa prvé fotenie vlaku.

Rapovce-prvá fotozastávka 29.3 2008 © Jozef Michalko

Ďalším „fotostopom“ bola stanica Kalonda, kde na nás čakalo občerstvenie. Náš pobyt nám okrem občerstvenia spríjemnila aj prehliadka minimúzea a miestny „domorodec“.

Kalonda- asi takto nejak to mohlo byť pred 50timi rokmi 29.3 2008 © Jozef Michalko
Kalonda-„domorodec“pri „ohnivom“tanci 29.3 2008 © Jozef Michalko

Poslednou, nečakanou zastávkou na slovenskom území bol hraničný úsek Kalonda - Ipolytárnoc.

Kalonda-Ipolytárnoc-„Hurvajs“z každej strany 29.3 2008 © Jozef Michalko

Ďalej nasledovali zástavky Ipolytárnoc, Litke, Rározspuzsta, Nográdszakál. Na maďarskej časti trate sme však koli stále fungujúcej osobnej doprave zastavovať nemohli. V staniciach Bušince a Malé Zlievce sa čas zastavil takže sme radšej stáli na hranici presnejšie na moste, pretože hranicu tvorí rieka Ipeľ.

Hranica Ipeľ-na moste 29.3 2008 © Jozef Michalko

Stanica Malé Straciny je najzachovalejšou stanicou na našom území. Tu sa prívešák odpojil a my „účastníci zájazdu“ sme prestúpili do „Hurvínka“ ,ktorý pokračoval do vlečky Selce, kde sme mali prehliadku nákladiska.

Selce-nákladisko 29.3.2007 © Gabriela Michalková

Po prehliadke sme sa opäť pripojili, prestúpili a vydali na cestu do Veľkého Krtíšu. Trať má 3,9Km a stavala sa štyri roky. Má navtedy modernú budovu podobnú tej v Malých Stracinách. Narozdiel od nej je vykradnutá a opustená. Tu sme prepriahli M131tku a vydali sa na cestu späť.

Veľký Krtíš-stanica 29.3 2008 © Jozef Michalko

Cestou späť sme stáli čo najmenej, poznávaciu časť výletu sme mali už za sebou, teraz nás už čakala len cesta domov. Opať sme stáli v Kalonde kde bola pristavená stará Škoda Octavia a tak sme týchto “deduškou“ mohli odfotiť spolu.

Kalonda.stretnutie“deduškou“ 29.3 2008 © Jozef Michalko

Naša cesta skončila tam kde začal- v Lučenci. Rozlučili sme sa s Igim, ktorý nám celú cestu robil spoločnosť a už sme sa ponáhľali na môj vlastný „fotoflek“, pretože vlak na nás nepočká....Výstražná signalizácia dávala znať, že vlak sa už blíži a tak bolo treba rýchlo zaujať postavenie a čakať na vhodný moment a potom len „cvak, cvak“. Počas celej cesty nás sprevádzalo mnoho fotografov, ktorý nás stále „prenasledovali“ dokonca na bicykli! Niektorí boli dokonca kvôli dobrému záberu ochotní vyliezť aj na dobre vysoký strom - vidiet čo všetko sú ochotní podstúpiť fotografi pre dobrú fotku.

Kalonda-Ipolytárnoc-kopa fotografov 29.3 2008 © Gabriela Michalková

Chcem sa poďakovať Klubu priateľov železníc-RP za prekrásnu jazdu a program, ktorý pre nás zorganizovali.

Reportáž Tv Markíza o historickej jazde do Veľkého Krtíša:

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-161: Lučenec - Kalonda - Veľký Krtíš

Súvisiace odkazy