Ako beží život na stanici a v depe v Lučenci

1.2.2008 8:00 Jozef Michalko

Ako beží život na stanici a v depe v Lučenci

Prvý slnečný deň v tomto roku, v ktorom sa aspoň trochu oteplilo, dával nádej konečne ísť na stanicu a urobiť zopár záberov. Začal som na zvolenskom zhlaví stanice Lučenec, kde hneď po mojom príchode dorazil osobný vlak na čele s „hybridom“ 750.094-5.

 

 

 


Po ňom sa na stanici dlhú dobu nekonalo nič okrem manipulovania so 742-kami, a tak som využil čas medzi jednotlivými presunmi rušňov na fotenie okolia depa.  

Stanica Lučenec sa nachádza na trati medzi Zvolenom a Fiľakovom a bola postavená okolo roku 1871. Trať smeruje do Košíc. Cez stanicu prechádzajú aj známe zrýchlené vlaky 1802/1803 „Gemeran“, ktoré smerujú na východ a naspäť. Na stanici sa dajú fotiť prevažne osobné a zrýchlené vlaky ktoré vozia 754 a 750tky. Nákladné vlaky tvoria dosť veľkú časť prevádzky na lučenskej stanici, keďže cez Lučenec prechádza trať, ktorá smeruje do Veľkých Stracín. Sú to zväčša  "somáre" s nákladom uhlia, na ktorých koncoch sa zvykne objaviť "zamračená".

26.01.2008 - Lučenec: neznámy žeriav © Jozef Michalko

Cez víkendy je stanica takmer prázdna. Okrem pár osobných a nákladných vlakov je prevádzka takmer nulová. Jediný rozruch na stanici spôsobujú manipulujúce 742ky ktoré zoraďujú vagóny na stanici.

26.01.2008 - Lučenec: 742.311-4 vedľa torza Hurvínka © Jozef Michalko

Depo sa nachádza na zvolenskom zhlaví lučenskej stanice neďaleko stavadla II. Od decembra minulého roka sa postupne zatvára. Sú v ňom novo zrekonštruované 812tky a mnoho prípojných vozňov k nim. Pred opravárenskou halou stála turnusová zamračená a dvojica 742jok.

26.01.2008 - Lučenec: zamračená pózuje s podvozkami © Jozef Michalko

V areáli sa ukrýva aj torzo „Hurvínka“ a zvyšky jeho prípojného vozňa, ktorý to už bohužiaľ má za sebou...

26.01.2008 - Lučenec: torzo Hurvínka © Jozef Michalko

Je tam odstavený aj dosť starý cisternový vagón ešte s brzdárskou búdkou.

26.01.2008 - Lučenec: starý cisternový vagón s brzdárskou búdkou © Jozef Michalko

Motorky sú odstavené pred depom, kde mali opravárenskú dielňu a čerpačku PHM, avšak nedávno bola nová čerpačka vybudovaná na poslednej koľaji hneď oproti stanice, ktorá ma slúžiť na dočerpávanie paliva motorkám... Všetky opravy budú vykonávané v ŽOS Zvolen.

26.01.2008 - Lučenec: dnes už nikam nepôjdu.... © Jozef Michalko

Keďže depo je už skoro zatvorené, na stanici sa postavila nová čerpačka PHM v štýle zvolenského „delfína“, rovno oproti stanici.

26.01.2008 - Lučenec: nová čerpačka PHM © Jozef Michalko

Na stanici sa toho dňa nič mimoriadneho nekonalo, deň pred tým sa cez Lučenec viezla nová 736.101-7; celý deň manipulovali štyri 742ky s nákladnými vagónmi a objavili sa tri osobáky, na ktorých boli dva „hybridy“ a jedna 754. Ku záveru môjho fotenia sa cez druhú koľaj prehnal dlhý nákladný vlak, na čele ktorého bola dvojica veľkých somárov, takže aspoň vidieť, že rekonštrukcia II. koľaje bola na niečo dobrá.....

Záverom ďakujem všetkým, čo mi pomohli s reportážou, a aj za to, že mali so mnou strpenie. To sa týka tiež pracovníkov ŽSR na stanici v Lučenci, ktorým neprekážalo moje fotenie.

Poznámka editora

Ak vám pripadá táto reportáž akosi jednoduchšia či málo prepracovaná, ako ste na VLAKY.NET ináč zvyknutí, musíte vziať do úvahy, že je to prvotina nášho veľmi mladého člena. Rozhodol som sa z času na čas dať príležitosť aj tým z nás, ktorí zatiaľ nevedia príliš písať alebo sú začiatočníkmi v narábaní s počítačom. Bez ohľadu na ich fyzický vek. Skrátka vytvoriť čosi ako „prispievateľský inkubátor“. Dá to veľa roboty na mojej aj ich strane, ale možno to prinesie čosi dobré do čias budúcich. Nie je to prvý príspevok tohto typu a už sa pripravujú aj ďalšie.

PhDr. Zbyněk Zlinský

Titulná snímka: 26.01.2008 - Lučenec: osobný vlak na čele s „hybridom“ 750.094-5 © Jozef Michalko

Galéria

Súvisiace trate