IX. ročník Grand Prix Slovakia - Nostalgia v oblakoch pary z Anglicka aj Poľska

28.9.2007 10:21 Ing. Martin Filo

IX. ročník Grand Prix Slovakia - Nostalgia v oblakoch pary z Anglicka aj Poľska

Po roku sa opäť pretočil list v kalendári a zastavil sa na septembri a s ním každý druhý víkend patrí parným mašinkám - veteránom a ich posádkam, ktoré si merajú sily v starých ale aj nových súťažných disciplínach. O oživenie a spestrenie programu sa organizátori na 9.ročníku postarali dostatočne o tom niet pochýb a voči tomu nemôže nikto namietať, kto sa zúčastnil tohto krásneho podujatia.

 

 

 

Ak dovolíte nadviažem na svoje slová, ktoré som uviedol do príspevku ku konaniu sa 9. ročníka GP vo Zvolene hneď po jeho skončení: ...“ nikto nečakal, že po týždennom daždivom počasí bude taký to krásny slnečný jesenný deň...ako vyšitý na takúto krásnu akciu. Tí čo váhali a neprišli, tak majú čo ľutovať....bolo ozaj super!!! A tí čo tam prišli tak sa stretli, porozprávali a čosi aj vypili v rámci svojich možností a peňaženiek.

08.09.2007 - Zvolenský zámok © Ing. Martin Filo

V rámci konania sa 9. ročníka GP bolo ešte jedno výročie a to 135 rokov od založenia RD vo Zvolene. Celkom pekne sa to podarilo spojiť. Ako sa vraví dve muchy jednou ranou.
Už od samého rána sa to v RD vo Zvolene hemžilo ako v úli plnom včiel. Mašinky stáli zakúrené, čisté pripravujúc sa na svoje veľké popoludňajšie defilé. Posádky boli pripravené podeliť sa s malými ale aj veľkými návštevníkmi o ich záujem dozvedieť sa viac, vyskúšať si „zahvízdať“ bol ozaj veľký. Toto všetko a ešte viac sa spustilo o 10:00 hod. 

08.09.2007 - RD Zvolen: Tím vlakov sa pripravuje na GP © Ing. Igor Molnár

Postupne sa všetky rušne súťažné aj nesúťažné, ktoré prišli tento rok do Zvolena predstavili návštevníkom na točni, kde si ich mohli pozrieť ale hlavne vyfotografovať v ich plnej veľkosti a kráse. Najmenší návštevníci si mali možnosť vyskúšať svoje zručnosti rušňovodiča na posunovacej lokomotíve 199.113-6, ktorá premávala v zadnej časti areálu nákladnej stanice. Čas strašne rýchlo plynul a v os. st. Zvolen prišiel rad na vypravenie mimoriadneho parného vlaku do Banskej Bystrice na čele s 464.202 a na postrku jej robila spoločnosť prievidzská Ušatá (464.001) pre ďalších návštevníkov.

08.09.2007 - RD Zvolen: Anglicko GW 5221 predstavenie sa na točni © Ľudovít Vanek

Popri hudobnej kulise, ktorú na nákladnej stanici vytvorila country skupina PACIPACIFIK sa rušne po predstavení na točni pomaly zoraďovali a chystali sa na presun do priestorov nákladnej stanice. Tam už na nich netrpezlivo čakala ďalšia skupinka návštevníkov a fotičov, ktorí sa ich nevedeli dočkať. Konvoj rušňov sa v nákladnej stanici postupne skracoval a rušne sa presúvali na svoje „pole position“ v tom sa už stihol vrátiť späť z Banskej Bystrice mimoriadny parný vlak spolu s návštevníkmi, ktorých vylákalo vonku krásne slnečné počasie.

08.09.2007 - Nákladná st. Zvolen: MDC 464.001 na čele mimoriadneho vlaku z Banskej Bystrice © Ing. Igor Molnár

Pred samotným defilé parných krásavíc sa jednotlivé mašinky a posádky predstavili obecenstvu, ktoré ich počas súťažných disciplín povzbudzovali. Ako prvá sa predstavila posádka zástupca anglických železníc, ktorý sa GP zúčastnili po prvý krát, nasledovala posádka z MDC Výhrevne Vrútky, zástupcovia ČD so svojou Matildou, poľská TKH49-1, 22.0043 z Maďarska a domáca posádka ktorej fandilo celé Pohronie.

Samotným pretekom predchádzala ukážka sily Slováka, ktorý má úspešný zápis v Guinessovej knihe rekordov. Pokúsil sa nahradiť parný rušeň na čele osobného vlaku.
Pomaly sa blížila 13 hodina a s ňou aj začiatok rovnania si síl parných rušňov a šikovnosti ich posádok. 

08.09.2007 - Nákladná st. Zvolen: Odštartované © Ing. Martin Filo

Súťažilo sa v týchto disciplínach:
  • Šprint 2 x 100 m k cieľovej méte a späť,
  • Anglická pošta,
  • Pivo na spojnici - pri tejto súťažnej disciplíne sa vyskytol aj malý technický problém a to na býčkovi z KHT Zvolen, ktorý mal problém s kompresorom, ktorý mu hravo počas jazdy dal do poriadku pohotový technik istým, rýchlym a presným údržbárskym zásahom (použitím kladiva),
  • Šprint s presnosťou zastavenia s okamžitým zaradením spätného chodu,
  • Pomsta Indiánov,
  • Dámy na koľajniciach.

Organizátori pripravili aj premiérovu disciplínu s názvom Novodobí rytieri. Pravidlá tejto disciplíny spočívali v tom, že jeden člen posádky (samozrejme ten najsmelší a najodhodlanejší zomrieť v boji) mal po zastavení rušňa, čo najbližšie k „päť hlavému drakovi“ vyskočiť so stanovišťa a kordom, ktorý ležal na zemi päť hlavého draka (päť balónov uviazaných na špagáte o koľajnicu) premôcť a vrátiť sa späť na stanovište a čo najrýchlejšie sa dostať do cieľa.

08.09.2007 - Nákladná st. Zvolen: MÁV 22.034 Anglická pošta © Ing. Martin Filo

Po tejto predposlednej disciplíne sa moje oko tešilo na to, čo bolo premiérou na minuloročnom GP. A tou bola disciplína s názvom Sud piva na koľajnici alebo povedané trochu inak...váľanie suda po temene koľajnice. V tejto disciplíne neobhájila prvenstvo posádka z MDC Výhrevňa Vrútky ale ako prvý dobehol do cieľa zástupca KHT Zvolen. Blahoželáme ale po sčítaní časov a prirátaní všetkých trestných bodov z všetkých disciplín to na prvé miesto nestačilo. 

08.09.2007 - Nákladná st. Zvolen: Viťazná posádka s nežnou polovičkou a svojou milou v pozadí © Ing. Martin Filo

Celkové poradie skončilo nasledovne:
  1. 313.432 ČD DKV Ostrava – Matilde a jej posádke blahoželáme k obhajobe prvého miesta z pred dvoch rokov
  2. TKH49-1 PKP Cargo – zúčastnili sa po prvý krát a obsadili striebornú priečku, Gratulujeme!
  3. 3.310.433 ŽSR SvV Vrútky – posádka z Vrútockej Výhrevne mala silnú konkurenciu, ale obsadila pekné tretie miesto, ku ktorému taktiež blahoželáme! 
  4. 422.108 ŽSR KHT Zvolen
  5. 22.034 MÁV
  6. Great Western - zástupca anglických železníc

Ostaným posádkam taktiež blahoželám a chcem sa im poďakovať touto reportážou za príjemne vytvorenú atmosféru na nákladnej stanici a taktiež pripomenutie si čias, kedy tieto krásne stroje brázdili koridory nie jednej krajiny a ich dym a para sa miešali s oblakmi na slnečnej oblohe, ktorú nám zaručili aj na tohoročnej GP. Taktiež moje poďakovanie patrí organizátorom, muzikantom a nadšencom železničnej techniky, ktorí vytvárajú už deviatym rokom neoddeliteľnú kulisu tejto krásnej akcii na Slovensku.

08.09.2007 - RD Zvolen: nočná atmosféra v depe po GP © Ing. Igor Molnár

Dovidenia priatelia o rok v oblakoch pary už na jubilejnom 10 ročníku GRAND PRIX vo Zvolene. V kútiku srdca a v mojej železničiarskej duši dúfam, že sa máme na čo tešiť.

Poznámka editora:

Snímky použité pre ilustráciu v texte sú mierne redakčne upravené, ich originály nájdete v galérii.

Ako to videla Piova kamera (112 Mb)

Úvodná snímka: 08.09.2007 - Nákladná st. Zvolen: Plnou parou v pred © Ľudovít Vanek

Galéria

Súvisiace odkazy