Deň bez áut: Vlakomasochizmus 2007

27.9.2007 19:00 Jozef Pilko

Deň bez áut: Vlakomasochizmus 2007

V momente keď som sa dozvedel o pripravovanej akcii „Deň bez áut“ a hlavne o akciovej cene na cestovanie vlakom som bol postavený pred veľkú dilemu. Ako by si však možno niekto myľne myslel predmetom dilemy nebolo „ ČI“ ísť, ale „KAM“ ísť. Voľba nakoniec padla na trať Kysak – Prešov – Plaveč z dôvodov čisto osobných = šotoušských.

Fáza mínus prvá

Za počiatočný bod cesty som zvolil Banskú Bystricu. Navrhujem sám sebe dve verzie: 1. verzia = „smrtonosná“ = odchod v noci krátko po tretej Poľanou do Košíc, návrat do BB tesne pred dvadsiatoutreťou (z Vrútok cez Kremnicu a Zvolen). Výhodou tejto verzie je že sa dá na trati Prešov – Plaveč pobudnúť viac ako hodinu a čosi aj pofotiť. 2.verzia = „detská“ = odchod z BB do Zvolena o 5:25, stadiaľ zrýchleným do Košíc, ďalej do Plavča, naspäť do Kysaku a Dolehroncom do BB (18:56). V piatok 21.9. sa vzhľadom na svoju fyzickú únavu (trošku som 2 dni bikoval) rozhodujem pre verziu „detskú“. Nakoniec sa ukázalo že bola smrtonosnou, hrôza mi srdce stíska ako by som pomenoval verziu prvú keby som ju mal absolvovať.

Fáza nultá

V snahe vyhnúť sa tomu že mi v sobotu ráno o piatej po 4km pochode na stanicu pri pokladni povedia že o žiadnej akcii nevedia idem v piatok večer skúsiť šťastie. Pri pokladni sedí pani a na moje obrovské prekvapenie o akcii vie. Ale lístok mi môže predať až o polnoci. Až tak veľmi ma to nes...e, lebo som si ešte neskontroloval všetky spojenia v AKTUÁLNEJ verzii ELIS-u. Ráno prichádzam k pokladni a „moja“ pani „flexibilná“ je stále tam. Na moje prekvapenie s vydaním lístka do Plavča cez ZV a KE nie je problém. Problém nastáva keď si pýtam lístok naspäť cez Červenú Skalu. Kúpil som si ho vo Zvolene.

 

Akcia

Kostiras 812.neviemkoľko ma unáša závratnou rýchlosťou z BB do Zvolena. Teším sa do Ipľa (Zr 1823) a na prekrásnu cestu do Košíc. Prvé serióznejšie foto sa mi podarilo až v Lovinobani. Postrková 773.003 túžobne očakáva nejakú robotu.

Počasie je mrazivé (už doslova), striedajú sa úseky s jesennou hmlou a bez nej. Svoje kupé (zatiaľ som sám) som už premenil na arktické územie, no z otvoreného okna ma nevyženie nič.


Fiľakovo takmer bez hmly


Slavec (kameňolomisko v národnom parku)


Krásna Hôrka

Najmladším úsekom zdanlivo jednoliatej trate Zvolen – Košice (pozostáva zo 6 v rôznych obdobiach a rôznymi spoločnosťami stavaných úsekov) je úsek Rožňava – Turňa nad Bodvou s najdlhším tunelom trate ZV-KE – Jablonovským (3148m). On je vlastne po znesení Krivánskeho a obídení Pílianskeho tunela jediným tunelom trate ZV-KE. Ale „o tóm potóm“.


Zjazd južnými úbočiami Slovenského krasu.

S nádejou že po príchode do Košíc už budem svojim spolucestujúcim rozumieť som nepochodil. Jednu cudziu reč vystriedala druhá.


150.026 odchádza so Šíravou do Humenného (asi ťažko ?!)

V Košiciach nastupujem do osobáku do Plavča a vydávam sa v ústrety neznámym diaľkam.


Novučičká, voňavučká,...


Kto z koho ?!?

Presne podľa očakávania bola trať z Prešova až po Lipany „len“ „obyčajnou“ údolnou železnicou. Za Lipanmi však železnica potrebovala prejsť z údolia Torysy do povodia Popradu a podľa toho to aj vyzerá. Stúpanie, oblúky,....

A po pár kilometroch nááádherné skalné útvary bradlového pásma ktoré sa v tejto oblasti vracia späť na naše územie.


Bradlové pásmo

Po príchode do Plavča za tú hodinku čo mám k dispozícii absolvujem zrýchlený presun po trase Plaveč – Orlov – Ľubotín spojený s rýchlopoznávaním krás okolia.


Poprad

V Kysaku nastupujem do Dolehronca, a prejavom moje fyzickej i šotoušskej krízy je že som sa neunúval fotiť preprah v Margecanoch – banána čo nás doviel (150 024 ?) a Petru (754 054) čo nás brala do BB. Prebralo ma až prekrásne údolie Hnilca


ani neviem kde to je


ani neviem kde to je II


Palcmanská Maša a Dedinky


Ostrá skala


ako môže niekto taký krásny strážny domček natrieť takto ?!

Pohľadom na Kráľovu hoľu sa lúčim, odchádzam upadnúť do kómy do kupé štvrtého vozňa R Dolehronec. Ešte si však neopustím zdravicu na záver: „Dovidenia na „Dni bez áut 2008!“ “

VLAKY.NET odmeňuje túto reportáž DVD titulom z produkcie VLAKY.NET.

Galéria

Súvisiace trate