Chabówka 2007

8.8.2007 10:30 Ing. Marián Šimo

Chabówka 2007

Parná sobota 28. júl 2007 v poľskej Chabowke mala zástupcov aj zo Slovenska. Pozvanie prijali kluby zo Zvolena a Vrútok. Na výstave sa predstavili parné rušne 422.0108 „Malý býček“ a 475.196 „Šlachtičná“ a motorové vozne M131.1053 „Hurvínek“ a M274.004 „Modrý šíp“.

Na podujatí sa predstavilo celkovo 10 parných vozidiel a 4 motorové vozne. Slovenskí zástupcovia neboli jediní hostia zo zahraničia. Výstavy sa zúčastnili aj nemecká parná lokomotíva „03.204“ z Cottbusu a salónne vozy z Maďarska.

Výstava začína o 13. hodine v Rabke – Zaryte, malebnej staničke vzdialenej niekoľko kilometrov od Chabowky. Konvoj historických vozidiel odchádza z areálu historického depa už okolo 10 hodiny. Trať z Rabky je bez akejkoľvek dopravy, využíva sa už iba počas nostalgických podujatí.

Slovenský konvoj stojí v žst. Jeleśnia

Konvoj prichádza na šíru trať, kde sa rozdelil na jednotlivé súpravy nostalgických vlakov. O 13 hodine prichádza posledný nostalgický vlak zložený zo salónnych vozňov a začína sa predstavovanie vlakov v staničke. V stanici sú nachystané tribúny z plošinových vozňov, na ktorých sú umiestnené stoličky na sedenie. Pred tribúnu prichádza súprava nostalgického vlaku a moderátor predstavuje predvádzané vozidlá návštevníkom.

Poľská parná trojspražka posunuje v žst. Chabówka

Po predstavovaní súprava odchádza zo stanice, aby uvoľnila miesto ďalšiemu vlaku. Po ceremónii sa vlaky opäť spojili do jednej veľkej súpravy a vracajú sa späť do stanice pre cestujúcich. Podelili sa opäť na jednotlivé vlaky a potom na dohľad odchádzajú do Chabówky.

 

Chystanie súprav na poobednú show v žst. Rabka

 

V skanzene Chabówka program začína vrcholiť. Po návrate pojazdných exponátov z Rabky je prichystané pre divákov predstavenie parných rušňov návštevníkom múzea. Ďalšou prichystanou atrakciou je mini verzia pretekov parných rušňov. Posádky sa museli vysporiadať s pripravenou úlohou. Pomocník rušňovodiča zobral pohár vody zo stojana, snažil sa čo najmenej vody vyliať a čo najrýchlejšie tento pohár dopraviť na druhý stojan. Vyžadovalo to zručnosť celej posádky rušňa, aby čo najcitlivejšie ovládli svoje tátoše.

Malý býček 422.0108 v čele manipulačného vlaku

Po páde tmy na Chabówku odchádza niekoľko mimoriadnych parných vlakov odvážajúcich návštevníkov k ich domovom. Na voľnom priestranstve partia balónových chlapov napúšťa teplovzdušný balón. Ich snahu preruší krátka búrka. Po daždi opakujú svoj pokus znova, ale tento krát úspešne.

Celodenný program Chabowky ukončuje diskotéka a o 22:00 sa brány areálu múzea zatvárajú. Musím poznamenať, že podujatie v Chabówke bolo vynikajúco zorganizované, pútavé a na svoje si prišli všetky vekové skupiny.

Obraz poľského vidieku, Rabka

Na tomto mieste by som chcel poďakovať členom Klubu historickej techniky Zvolen, za to, že mi umožnili zúčastniť sa tejto peknej akcie.

Klub historickej techniky Zvolen ďakuje Železniciam Slovenskej republiky za odpustenie poplatku za dopravnú cestu,  ktorým umožnili účasť a reprezentáciu Slovenska na medzinárodnom podujatí.

Galéria

Súvisiace odkazy