Koľajisko SPŠ dopravnej v Košiciach patrilo deťom

20.6.2007 9:45 Martin Balkovský

Koľajisko SPŠ dopravnej v Košiciach patrilo deťom

Viete sa vžiť do predstavy, aby deti úplne ovládli železnicu, riadili aj vypravovali vlaky a dospeláci sa len prizerali? Presne v takejto situácii ste sa mohli ocitnúť v posledný májový týždeň v Košiciach. Nejednalo sa však o reálnu železnicu, ale o modelovú, ktorú pri príležitosti MDD sprístupnili verejnosti členovia Železnično-modelárskeho klubu pri SPŠ dopravnej na Hlavnej ulici 113.

Dopoludňajšie hodiny patrili žiakom základných škôl, ktoré sa netradičným spôsobom, pprostredníctvom modelov, mohli oboznámiť s históriou železnice a spôsobe zabezpečenia jazdy vlakov na skutočnej železničnej trati. Dozvedeli sa, ako voľakedy cestovali ľudia vo vozňoch s drevenými lavicami, ktoré ťahali výlučne parné mašinky, ako vyzerá najrýchlejší vlak – TGV, prečo v súčasnosti bežne možno vidieť ťažké nákladné vlaky. Pretože niektoré modely už majú aj svoju historickú hodnotu, veď majú viac ako 20 rokov a súčasné modely sú veľmi drahé, bolo potrebné predchádzať zrážkam vláčikov. To má na starosti vyše 90 návestidiel a vlastnoručne zostrojené zabezpečovacie zariadenie v staniciach a na trati. Deti sa tak mohli presvedčiť, že dnes je už jazda vlakov bezpečná a riziko nehôd veľmi nízke.

Poobede sa už vo veľkom jazdilo pre verejnosť, zvolili sme však iný prístup k návštevníkom, ktorý nie je na takýchto akciách bežný. Na koľajisku sa totiž preháňalo 15 súprav, ktoré ovládali nielen študenti školy, ale aj náhodní detskí návštevníci. Tí mali možnosť vyskúšať si nielen klasické ovládanie pomocou potenciometra, resp. transformátora FZ1, ale aj digitálne riadenie mašín, alebo sa zmenili na výpravcov a stláčali tlačidlá ovládacích pultov staníc. Rodičia hneď vedeli, že ich návšteva nebude trvať len pár minút. Samozrejme, že každý detský výpravca či rušňovodič bol potom za svoj výkon odmenený, či už sladkosťou, alebo prezentačným predmetom ŽSR.

 

Aj keď už prevádzka na koľajisku stíchla, práce na ňom naďalej pokračujú, aby v decembri opäť urobilo deťom radosť.

Galéria

Súvisiace odkazy