100 rokov koľají z Piešťan do Vrbového

27.10.2006 8:30 Ing. Marko Engler

100 rokov koľají z Piešťan do Vrbového

27. októbra 2006 si železničná trať Piešťany – Vrbové pripomenie 100. výročie svojej existencie. Je síce možné povedať, že ide o existenciu (napríklad v porovnaní s dnes už zrušenou traťou Trebatice – Rakovice, ktorá začínala práve z vrbovskej trate), ale jej vyhliadky do budúcnosti naznačujú niečo iné.

V súčasnosti je trať odpojená od koľajovej siete ŽSR z dôvodu vytrhania celej párnej skupiny v piešťanskej stanici. Preto nebolo možné usporiadať pripomienkovú jazdu, aj keď sa niekoľko ľudí o to snažilo. Trať, či skôr stanica vo Vrbovom, sa v poslednom čase využívali iba na demontáž vytrhaných koľajových polí z koridorových úsekov. Iné využitie do budúcnosti nemá kto podporiť.

Predsa len ma napadla jedna myšlienka, ktorá úspešne funguje niekde v Rakúsku (a inde), ktorá by mohla trať zachovať aj do budúcnosti – zaviesť na nej prevádzku šliapacích drezín. Piešťany sú kúpeľné mesto, je v nich určitý turistický ruch (aj keď majitelia kúpeľov a hotelov by si želali podstatne viac), trať do Vrbového vedie len miernym stúpaním. To všetko by mohlo spríjemniť nedeľné výlety, napr. zo začiatočnej stanice pri hypermarkete TESCO. Pritom by trať vôbec nemusela byť napojená na sieť ŽSR (aj keď by mohla byť pripravená...).

 

Viem, že uvedené riadky sú len mojou predstavou, ale predstavou zrealizovateľnou aj s nie až tak veľkými investíciami (zabezpečenie drezín, oprava niektorých úsekov trate, zabezpečenie železničných priecestí a pod.). Je škoda, že trať vedúca zo známeho kúpeľného mesta nemá šancu v súčasnej dobe prežiť...

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy