Oslavy výročia tratí na Hornej Nitre

11.9.2006 14:30 Prievidzský parostrojný spolok

Oslavy výročia tratí na Hornej Nitre

V dňoch 26-27.8.2006 sa uskutočnili oslavy výročia tratí, 110 rokov trate Prievidza - Veľké Bielice a 75 rokov trate Handlová – Horná Štubňa, ktoré zorganizoval Klub priateľov železníc na Hornej Nitre v spolupráci s mestom Prievidza, Prievidzským parostrojným spolkom, ŽSR, Hornonitrianskym múzeom, Železničnou spoločnosťou a.s., ZSSK Cargo a.s., KHT Zvolen a generálnym partnerom spoločnosťou SKANSKA.

Program bol skutočne pestrý, okrem historických nostalgických jázd vlakov sa návštevníci mohli pozrieť aj do tamojšieho rušňového depa, kde mohli vidieť železničné modely najrôznejších veľkostí, od najmenších až po skoro záhradné, okrem toho aj historický pohľad na stavbu trate od Handlovej až po Hornú Štubňu, spolu s maketou, plánmi a dobovými fotografiami, výstavu rôznych železničných zaradení a pomôcok. Samozrejme nechýbalo ani predstavovanie železničných vozidiel na točni ako aj ich celodenná výstava v areáli depa.

 

Prví návštevníci výstavy

Predajné stánky

Program slávnostne otvoril v sobotu o deviatej ráno predseda KPŽ Ing. Juraj Mello v priestoroch rušňového depa, kde už do rána hrala hudba a vítala prvých návštevníkov. A bolo ich teda viac než dosť, od tých najmenších až po pamätníkov. Každého upútalo niečo iné, jedných modelové koľajisko, iných stánky s pohľadnicami, časopismi a suvenírmi, záhradná železnička alebo Zvolenský „Pomaranč“ či ešte vyhasnutý „malý Býček“ 422.0108. Návštevníkov však zaujal aj rušný pohyb na treťom kanáli v tamojšej remíze, kde sa pripravovala naozaj veľká udalosť – prvé verejné predstavenie rekonštruovaného parného rušňa, zatiaľ vo vystavovateľnom stave, na ktorom pracujú nadšenci Prievidzského parostrojného spolku už 12 rokov. A skutočne o desiatej sa čerstvo nastriekaná 464001 „ušatá“ predstavila verejnosti v plnej kráse a bola celý deň až do večera obdivovaná zvonku aj zvnútra hlavne najmenšími návštevníkmi.
Potom nastal okamih odchodu mimoriadneho motorového vlaku do Hornej Štubne a tak sa časť návštevníkov, ktorí mali zakúpené lístky presunuli do stanice, kde nasadli do vlaku.

Po odchode motoráčika nastal ruch aj pri „malom Býčkovi“ ktorému nasadzovali ojnice a začali ho aj rozkurovať, aby bol do večera plný síl na nočné fotenie. Prievidzský „parári“ zase usilovne obiehali svojho veterána a pripravovali ho na prvú vážnu udalosť - jazdu po nákladnej stanici, kde sa mali skúšať osové a spojničné ložiská po generálnej oprave v tandeme spolu so zvolenským „Pomarančom“. Počasie bolo nádherné a tak aj jazda motoráčikom bola skutočne prekrásna.

 

Malý býček na výstave v depe

Prvé verejné predstavenie "Ušatej"
464.001 na točni

Motorový vláčik v zložení M131.1053 + CDlm putoval do Hornej Štubne ako osobný vlak zastavujúci na všetkých zastávkach aj v staniciach. V Handlovej sa zastavil na 10 minút. Na stanici nás privítala ľudová kapela a mažoretky s kultúrnym programom. Po skončení programu vlak odchádza cez množstvo tunelov do konečnej stanice Horná Štubňa. V Hornej Štubni si motoráčik vymenil miesto s prívesným vozňom a po pol hodine sa vydal na spiatočnú cestu do Prievidze.

O pol piatej večer sa už ozval aj majestátny zvuk „Pomaranča“, ktorý čakal na poslednú kontrolu „Ušatej“ aby s ňou hodinu potom odišiel do nákladnej stanice jazdiť hore a dole. Obe lokomotívy boli tak radostne rozjazdené, že skoro zabudli na návrat do depa, aby stihli ešte nočné fotenie, kde sa už medzi tým predvádzala M131-tka aj „malý Býček“ vlastnou silou a piskotom oznamoval všetkým, že sa teší na zajtrajšiu jazdu. To už ale sadala noc a o deviatej sa prvý deň osláv ukončil.

Kultúrny program v žst. Handlová

Pred odchodom parného vlaku do Hornej Štubne

Druhý deň sa otváral v priestoroch železničnej stanice kde sa zhromaždili všetci návštevníci, aby si vypočuli príhovor primátora mesta, prednostu stanice, generálneho partnera spoločnosti SKANSKA ako aj predsedu KPŽ. Po týchto príhovoroch nastal skutočný ruch na tamojšom nástupišti, kde už čakal nedočkavý „malý Býček“ s vagónikmi a „Hurvínkom“ na konci vlaku aby ich konečne povozil na skutočnom parnom vlaku do Hornej Štubne a späť. Vláčik bol vypredaný v predpredaji za jeden deň a tak mnoho návštevníkov sa doň nedostalo, len pokukovalo na nástupišti, či odprevádzali svojich blízkych. Nastal čas odchodu, výpravca ohlásil odchod do staničného rozhlasu a po výprave jeho zelenou výpravkou vláčik začal ukrajovať svoje prvé metre.

Parný vláčik absolvoval trasu ako zrýchlený vlak. Plánované zastavenie bolo opäť v Handlovej. V stanici sa o rozruch postaral dymiaci vozeň Ci. Šikovní chlapci tlejúce drievko rýchlo uhasili a býček sa mohol vydať na ďalšiu cestu. Na zastávke Remäta je technické 10 minútové zastavenie, aby bol v kotly parného rušňa dostatok pary na 3 kilometrový tunel. V Hornej Štubni je trištvrte hodinová pauza na ošetrenie Býčka a osvieženie posádky vlaku. Vlaková čata je spovedaná televíznym štábom STV.

Otvárací ceremoniál

Čakanie na paru na zastávke Remäta

Po odchode parného vlaku sa aj Prievidzská „Ušatá“ odporúčala na prvý kanál v remíze, kde jej odobrali ojnice aby ich vyložili na vodné vane. Potom sa presunula späť na tretí kanál kde ju  čakala prehliadka pojazdu a príprava na skutočne dlhú jazdu po 12-tich rokoch, do Zvolena na úradné váženie, kvôli rovnomernému zaťaženiu všetkých kolies v tamojšej ŽOS-ke. V priestoroch depa naďalej prebiehala výstava ako deň pred tým narušená len zmenou počasia a občasným kropením z hustých oblakov nad depom. Poobede sa však počasie zhoršilo a začalo poriadne pršať, to však Zvolenský „Pomaranč“ začal spájať všetky vagóny do veľkého spoločného konvoja, ktorý mal o pol šiestej vyrážať späť do Zvolena aj s Prievidzskou „Ušatou“ a Bojnickými modelármi.
O piatej poobede sa príchodom parného vlaku z Hornej Štubne oslavy ukončili a všetci návštevníci odchádzali domov plný nezabudnuteľných dojmov a zážitkov, fotografií a darčekov. Najviac boli potešení asi najmenší návštevníci, ktorí mnohí videli po prvý raz parné rušne tak zblízka na vlastné oči, ale určite aj ostatní, ktorým nostalgia utkvela v srdci.
Všetkým ďakujeme za účasť a tešíme sa na spoločné stretnutia opäť nabudúce.

Galéria

Súvisiace odkazy