Konec „bratislaváku“, část první

17.8.2006 19:34 Milan Vojtek

Konec „bratislaváku“, část první

V hromadu šrotu se promění hranatá konstrukce, která přibližně šedesát let sloužila železniční dopravě. Stavba koridoru z Břeclavi do Bratislavy, respektive českého úseku z Břeclavi po státní hranici, si vyžádala v katastru Břeclavi výměnu mostu, známého jako bratislavák.

V tomto okamžiku předkládám první část zpravodajství z jeho výměny, na druhou je nutné počkat do závěru roku, kdy bude celé dílo dokončeno. Náhrada starého mostu nad Dyjí je největší stavební operací při výstavbě koridorů na jihu Moravy. Nad hladinu řeky putovala první nová konstrukce, vážící úctyhodných 560 tun.

Je na opěrách, které v tekutých píscích v podloží drží betonové piloty. Stavební práce byly nesmírně náročné, protože staveniště několikrát zalila zvednutá hladina Dyje. Stavba se dokonce musela vypořádat s dvěma povodněmi, které ještě více komplikovaly postup prací.

Vlastní práce na přestěhování mostu vypukly naplno v závěru června, kdy začali odborníci s nasouváním mostu na připravené pilíře. „Most je zvednutý a usazený na teflonových kluzácích. Hydraulické válce jej pak postupně posouvají na místo,“ popsal tehdy pracovní postup pracovník stavby. Montéři konstrukci sestavili na pravém břehu řeky, přičemž husarským kouskem byl již pouhý transport konstrukce úzkými lesními cestami na místo montáže. „Má rozpětí sedmašedesát metrů a byl na místě sestaven ze svařovaných dílů. V podstatě lze říci, že přivážené  nosníky měly třetinu délky mostu,“ prozradil vedoucí výsunu Radim Novotný.

25. června začala cesta mostu, která brzy narazila na nečekané komplikace. Ukázalo se, že zaměření nebylo zcela přesné a nová konstrukce putovala po dráze, která se křížila s původním mostem. „Přesměrování“ mostu zpomalilo práci, přesto se dílo nakonec bez dalších problémů podařilo. Po usazení a instalaci kolejí, nově v oblouku a především na průběžném štěrkovém loži (pozitivním efektem je snížení hluku jedoucích vlaků), následovalo zapojení zabezpečovacího zařízení a 2. srpna v osmnáct hodin vyjel na most první vlak. Do pátého září má pak skončit existence starého mostu. Dvojkolejná ocelová konstrukce se pod hořáky autogenů promění v hromadu šrotu.

Pracovníci firmy již demontovali předpolí mostu a zbavili konstrukci všech krycích plechů. Vlastní most bude porcován na kusy přímo na místě. „Chystáme velký ponton pro jeden až dva jeřáby, potřebné pro likvidaci mostu po částech. Vzhledem k tomu, jak je letošní rok po stránce počasí náročný, je to nejbezpečnější způsob odstranění,“ řekl vedoucí výstavby společnosti OHL ŽS Brno Ing. Emil Cendelín. V obavě z opakování povodní je proto metoda postupného rozebíraní jediná, která nemůže být zdrojem hrozby. Vlastní demontáž mostu z pontonů má podle plánů začít 25. srpna. „Předpokládáme, že nám to zabere asi deset dní. Nejpozději do 5. září bude most pryč,“ dodal Cendelín. Pak začne další etapa, vybudování opěr pro nový most, což je nutné zajistit pomocí pilotů, a vlastní kompletace a montáž nové mostní konstrukce. V závěru roku již na místě starého mostu budou dvě nové, samostatné obloukové konstrukce mostů koridoru. Po dokončení stavby a zapojení zabezpečovacího zařízení bude celý úsek, spolufinancovaný z programů Evropské unie předán do provozu 7. prosince letošního roku.

Není bez zajímavosti, že v době budování železničního spojení z Břeclavi do Kútů a dále do Bratislavy, nebylo dnešního „bratislaváku“ třeba. Trať do stanice ústila z opačné strany (kousek za depem), což nabízelo přímou jízdu z Vídně do Kútů, ale zase neumožnilo přímé pokračování vlaků na trase z Brna do Bratislavy. To bylo důvodem, proč již přibližně před osmdesáti lety padlo rozhodnutí o zaústění železnice na Slovensko na opačné straně nádraží. Důsledkem rozhodnutí ale byla nutnost výstavby nového mostu. Dnes dožívající dílo podle pamětníků nahradilo na sklonku druhé světové válce 8. dubna 1945 Němci zničenou konstrukci, most pocházel z dodávek UNRRA.

Galéria

Súvisiace odkazy